Publicat 02/03/2016 13:19

Un nou indicador veu més risc de pobresa de la treballadora davant de l'home a Catalunya

Anna Mercadé (Odee) Miquel Valls (Cámara de Barcelona) Nuria Lao (Odee)
EUROPA PRESS

La Cambra de Barcelona actualitzarà anualment el nou estudi del seu Odee

BARCELONA, 2 març (EUROPA PRESS) -

La Cambra de Comerç de Barcelona ha creat un indicador pioner a Catalunya per a l'Observatori Dona, Empresa i Economia (Odee) que constata més risc de pobresa de la dona treballadora davant de l'home, per mitjà de la comparació de dades oficials del 2015 amb el 2005 en quatre grans grups: formació, mercat de treball, condicions de vida i apoderament --presència de dones en llocs de responsabilitat--.

El president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa que l'Indicador d'Igualtat de Gènere a Catalunya (IIGC, que s'actualitzarà cada any) té en compte 22 indicadors i pretén "una visió global de quina és la situació de la dona en comparació dels homes" i actualment respecte a fa una dècada.

Les dades mostren que la dona té un nivell més alt de formació i menys fracàs escolar que l'home, però manté una bretxa salarial del 19% i contractes més precaris (amb un 22% d'ocupació a temps parcial, respecte del 7% de l'home), cosa que es tradueix en subsidis d'atur un 12% inferiors i en pensions de jubilació un 31% més baixes que els homes.

Així, la taxa de risc de pobresa d'una dona treballadora a Catalunya és actualment del 13,1%, respecte del 10,5% dels homes: s'inverteix la situació de fa una dècada, quan la taxa de risc era del 8,9% per a les dones i del 10,1% per als homes.

LLOCS DE RESPONSABILITAT

Respecte a l'apoderament, del 2005 al 2015 ha millorat en els àmbits polític i en els consells d'administració perquè s'han aprovat normes de compliment obligatori, mentre que el nombre de dones en llocs directius en empreses s'ha mantingut al voltant del 45% inferior al d'homes.

Les dones en llocs científics i intel·lectuals són un 29% més que el d'homes, però hi ha un 73% menys de catedràtiques (era un 75% el 2005), i la presència femenina en càrrecs de rellevància en una mostra d'11 institucions entre patronals, sindicats, cambres, entitats culturals, societat civil i col·legis professionals catalans és un 70% inferior a la masculina.

Fins i tot en un dels àmbits de més millora, el polític, l'indicador apunta que, seguint el ritme dels últims deu anys, farien falta tres legislatures més per arribar a la paritat en ajuntaments i al Parlament (2031).

UNA DÈCADA PERDUDA

L'autora de l'estudi, Carme Poveda, ha lamentat que "s'ha perdut una dècada en l'aprofitament del talent femení al mercat laboral", amb una evolució favorable però molt lenta, i que les dones segueixen dedicant el doble de temps a cuidar la família que els homes.

Per avançar cap a la igualtat "fa falta un gran acord entre institucions, societat i món empresarial", complir la llei d'igualtat aprovada al Parlament el juliol, i donar exemple des de l'àmbit polític i de les administracions.

També ha demanat polítiques preventives i no només pal·liatives, especialment per evitar que les dones abandonin el mercat laboral en el moment de la maternitat, com les dirigides al seu accés a llocs de responsabilitat, la formació contínua, horaris conciliadors i baixa paternal obligatòria.

ANNA MERCADÉ (ODEE)

La directora de l'Odee de la Cambra de Barcelona, Anna Mercadé, ha explicat que aquest indicador busca detectar punts de millora i col·laborar amb les administracions per proposar polítiques dirigides a aconseguir la igualtat.

Ha defensat que aquestes polítiques "són més barates i tenen més èxit" que les polítiques socials quan les persones ja han caigut en la pobresa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés