Actualitzat 30/03/2016 12:10

Nou front judicial per a Blesa per la concessió hipoteques sobrevalorades a Caja Madrid

Miguel Blesa tras declarar en la Audiencia Nacional
EUROPA PRESS

L'Audiència Nacional admet una querella contra una vintena de responsables de l'entitat

   MADRID, 30 Març (EUROPA PRESS) -

   El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha admès a tràmit una querella contra l'expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, i una vintena de responsables de Caja Madrid per la concessió per part de l'entitat d'hipoteques sobrevalorades d'alt risc.

   El magistrat, que ha actuat en contra del criteri de la Fiscalia Anticorrupció, ha ordenat prendre declaració com a imputats al mateix Blesa, el responsable de la Direcció General Financera i de Mitjans, Ildefonso Sánchez Barcoj, el gerent de riscos Ramón Martínez Vilches i el director general de Tasaciones Madrid SA Ignacio de Navasqués per la comissió de delictes d'estafa, administració deslleial i associació il·lícita.

    En una resolució feta pública aquest dimecres, el jutge accepta investigar la concessió sistemàtica de préstecs hipotecaris amb taxacions sobrevalorades entre el 2003 i el 2009. A més, el magistrat requereix a Bankia, com a successora de Caja Madrid, que li certifiqui qui integrava entre el 2003 i el 2009 el consell d'administració de l'entitat, la comissió executiva, la comissió de control, la direcció general financera i de mitjans i la gerència de riscos.

   La querella que ara s'investigarà relata les conductes esdevingudes a Caja Madrid entre el 2003 i el 2009, en el període anterior a l'esclat de la crisi i en plena expansió de la bombolla immobiliària, en relació de manera que els querellants qualifiquen de "pràctica sistemàtica de sobrevalorar immobles constituïts en garanties de préstecs hipotecaris i la concessió de préstecs que no haurien d'haver-se concedit".

   La Fiscalia Anticorrupció s'havia oposat a l'admissió de la querella argumentant, entre d'altres raons, que aquesta pràctica de sobrevalorar les taxacions ha estat generalitzada i que els fets de la querella no tenien rellevància penal.

   En la resolució el jutge argumenta que procedeix investigar aquestes conductes i que de tenir rellevància penal, encaixarien en delictes que són competència de l'Audiència Nacional, mentre que aquests fets haurien ocasionat una greu repercussió en l'economia nacional, ja que van afectar milers de clients i va produir pèrdues milionàries a l'entitat.

   El jutge afegeix que "el fet que la sobrevaloració de les taxacions pogués haver estat a Espanya i a altres països una pràctica generalitzada en el període anterior a l'esclat de la crisi del 2008 i en plena expansió de la bombolla immobiliària, no pot tot i això justificar qualsevol pràctica".

   Després d'incorporar un informe de la inspecció del Banc d'Espanya --a la incorporació del qual abans de l'admissió a tràmit també s'hi va oposar la Fiscalia-- el magistrat conclou que en aquesta fase inicial se sustenta indiciàriament que la taxadora del grup, Taxacions Madrid, valorava de manera sistemàtica els immobles hipotecats per sobre del preu  dels mateixos i "que a l'empara d'aquestes sobretaxacions es concedien de manera sistemàtica préstecs per sobre del 100% del preu de compravenda dels immobles hipotecats.

   Alhora, destaca que es concedien préstecs hipotecaris de 20 o més anys a persones estrangeres amb permisos temporals de residència i feines d'un o dos anys de validesa; i, per tant, que a causa d'aquests factors van derivar en una cartera hipotecària d'alt risc que en cicles de recessió, com l'actual, han explicat l'augment de les mores comparada amb la resta de les entitats del sistema i, subsegüentment, l'acumulació de pèrdues per a l'entitat".

   En relació amb les esmentades pèrdues el jutge recorda la posició destacada de Bankia al mercat financer espanyol, que va arribar a tenir milions de clients i un negoci creditici de 186.000 milions d'euros, així com l'impacte que ha originat en el sistema econòmic espanyol la seva situació financera, " i els milers de milions de cabals públics que han hagut de ser injectats a Bankia per sanejar-la".

   Per iniciar la investigació el jutge requereix a Bankia nombrosa documentació, entre d'altres els documents sobre la seva política d''scoring' o sistema d'avaluació davant de les sol·licituds de préstecs en els anys qüestionats, així com informes de taxacions realitzats per Tasa Madrid.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés