Publicat 08/06/2016 19:03

El Nobel Kydland anima les empreses espanyoles a liderar els negocis amb Cuba

Mònica Terribas Y El Premio Nobel De Economía Finn Erling Kydland
TROBADA PIRINEU

BARCELONA, 8 juny (EUROPA PRESS) -

El premi Nobel d'Economia Finn Kydland creu que les empreses i inversors espanyols estan en condicions de tenir la iniciativa en el nou marc de relacions comercials que ha iniciat Cuba, fins i tot per davant dels Estats Units, que ha iniciat l'obertura cap al país caribeny.

Ho ha dit aquest dimecres quan s'ha presentat l'informe de l'Observatori Internacional de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres (Racef) sobre oportunitats que s'obren a Cuba per al capital espanyol, durant un acte al Palau Macaya de Barcelona amb la col·laboració de l'Obra Social de La Caixa, ha informat la Racef en un comunicat.

Ha argumentat que Espanya ja és el pont de les relacions comercials de la UE amb Cuba mentre que el primer inversor a l'illa i amb una gran experiència a tot el mercat Llatinoamericà.

A més, té un gran experiència en el sector turístic --que, com a Espanya, és el sector més potent a Cuba--, així com en la construcció d'infraestructures, una de les prioritats cubanes.

"Això situa les seves empreses a un lloc d'avantatge competitiu respecte a les quals puguin arribar des del mateix continent americà, i en particular des dels Estats Units", ha assegurat el Nobel.

Kydland considera també que el Govern cubà ha d'emprendre les mesures polítiques i financeres que exigeixen els mercats, ja que els inversors volen un entorn predictible en què tinguin garanties per als seus diners.

LÍDER DEL CARIB

Ha assegurat que si Cuba "es posa al dia, serà el país més desenvolupat del Carib", i que per això necessita inversió estrangera i paciència, perquè les inversions tenen un retorn lent.

Per a Kydland --acadèmic de la Racef i president honorari de l'Observatori Internacional de l'entitat--, el país caribeny està en disposició d'iniciar una revolució al sector turístic que ofereixi una oferta de qualitat i uns llocs de treball d'alta qualificació.

L'informe ha estat elaborat per investigadors espanyols i cubans i ofereix informació detallada i actualitzada sobre els sectors en desenvolupament i les sinergies que poden establir les firmes espanyoles a l'illa.

La tasca de l'Observatori Internacional de la Racef se centra en mercats amb gran potencialitat, especialment per als sectors més competitius de l'economia espanyola, i ja ha fet informes sobre l'Azerbaidjan, Ucraïna i Cuba.

SITUACIÓ ACTUAL A CUBA

L'informe, consultat per Europa Press, recull que, a dia d'avui, Cuba orienta la inversió estrangera a sectors d'exportació i a la substitució d'importacions, així com a eliminar obstacles en les cadenes productives, i a afavorir la modernització, la creació d'infraestructura i el canvi del patró tecnològic.

Amb aquest objectiu, autoritza l'establiment d'empreses de capital totalment estranger per a l'execució d'inversions complexes, especialment per desenvolupar infraestructura industrial.

En canvi, la participació cubana a les associacions d'inversió estrangera serà sempre majoritària en l'extracció de recursos naturals, la prestació de serveis públics, el desenvolupament de la biotecnologia, el comerç majorista i el turisme.

El document també destaca l'elevat nivell educatiu de la població, i explica tota la informació econòmica i legal que una empresa interessada a invertir a Cuba ha de conèixer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés