Actualitzat 20/01/2017 17:50

Nadal compareixerà dijous al Congrés per explicar la pujada del preu de la llum

El ministro de Energía, Turismo y Agenda Digital, Álvaro Nadal
EUROPA PRESS

MADRID, 20 gen. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, compareixerà dijous vinent al Congrés per informar sobre el fort increment dels preus de l'energia en els últims mesos i dels nivells màxims registrats els últims dies en plena onada de fred.

Nadal acudirà a petició pròpia i del PNB i PDeCAT a les 16.30 hores de dijous a la Comissió d'Energia de la Cambra Baixa per detallar el comportament dels preus de la llum i les mesures anunciades al mercat del gas per abaratir el rebut.

La Diputació Permanent del Congrés va aprovar dijous, amb els vots de tots els grups parlamentaris, inclòs el PP, convocar Nadal perquè comparegués al Congrés, si bé el mateix ministre va demanar al mateix temps la seva compareixença.

PREUS RÈCORD

El ministre ha anunciat aquesta setmana que el rebut de la llum s'encarirà de mitjana uns 100 euros aquest any si es mantenen les condicions actuals del mercat, després de superar els últims dies els 88 euros per megawatt hora (MWh), el seu preu més elevat des del 2013.

Aquesta escalada afecta especialment uns 12 milions de consumidors de la tarifa regulada, entorn del 46,5% dels usuaris acollits al Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC).

Aquest nou repunt de preus consolida les fortes pujades al mercat en aquesta arrencada de l'any, afectat per l'efecte acumulatiu de diverses circumstàncies, entre les quals hi ha l'actual onada de fred, el baix nivell de recurs hidràulic i l'elevat preu del carbó i del gas, així com la major exportació a França per la indisponibilitat de cinc centrals nuclears del país francès.

L'OPOSICIÓ DEMANA UNA AUDITORIA

Des de l'oposició tots els grups parlamentaris van sol·licitar la compareixença del ministre i van exigir en la major part dels casos l'elaboració d'una auditoria dels costos energètics del sistema i una reforma del sistema tarifari actual.

El Govern espanyol va suspendre l'anterior sistema de subhasta elèctrica (Cesur) el desembre del 2013 després de registrar un elevat increment del preu de l'electricitat que finalment no es va arribar a aplicar, i el va substituir per l'actual, en què el preu regulat deixa de consistir en una referència trimestral i queda vinculat al preu de cada hora marcat per la 'pool' elèctrica.

Tant el PSOE com Ciutadans han registrat ja al Congrés proposicions no de llei per instar el Govern espanyol a fer una auditoria dels costos integrats en la factura elèctrica i en el cas dels socialistes, perquè faci una profunda reforma del mercat elèctric.

LA FISCALIA OBRE UNA INVESTIGACIÓ

En aquests mateixos termes també es van pronunciar des d'Units Podem i des de la resta de grups parlamentaris de l'oposició, que en tots els casos van denunciar que la factura de l'electricitat a Espanya presenti un dels preus més alts d'Europa, com IU, també han reclamat una investigació pel repunt dels preus els últims dies.

De fet, la Fiscalia Civil del Tribunal Suprem ha obert unes diligències d'investigació amb la finalitat de descobrir les raons que estan originant els successius augments de preu que han experimentat els rebuts de la llum.

MESURES PER ABARATIR EL REBUT

Després de les protestes de les formacions polítics i les organitzacions de consumidors, el ministre ja ha anunciat mesures per fomentar la competència al mercat del gas amb la finalitat d'augmentar la seva oferta i que aquesta es traslladi i abarateixi l'electricitat.

Segons ha explicat Nadal, l'objectiu d'aquestes mesures és augmentar l'oferta de gas per actuar al mercat on "està havent-hi la pujada més forta de preus".

Energia ha designat la societat Gunvor Internacional com a "creador de mercat" al Mibgas i ha activat els tràmits perquè els operadors dominants del sector del gas, que són Gas Natural Fenosa i Endesa, es vegin obligats a presentar ofertes davant d'aquesta plataforma de negociació.

En concret, Energia ha sol·licitat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) la metodologia necessària per introduir també com a creadors de mercat obligatoris els més grans operadors de gas, fet que contribuirà addicionalment a un millor funcionament del mercat.

Es tracta d'un operador que actua venent i comprant de manera continuada, assegurant que a cada moment hi ha capacitat de respondre a les peticions dels altres operadors.

Amb la seva incorporació s'evita que sorgeixin situacions com que el nombre d'oferents o demandants al mercat sigui temporalment insuficient i que l'esmentada circumstància generi una elevació del preu molt brusca.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés