Múrcia anuncia que sol·licitarà ajuda financera a l'Estat per uns 300 milions

Publicat 22/07/2012 13:58:17CET

Valcárcel assegura que "en la pràctica, totes les comunitats autònomes estan intervingudes"

   MÚRCIA, 22 Jul. (EUROPA PRESS) -

   El Govern de Múrcia té previst sol·licitar ajuda financera a l'Estat per entre 200 i 300 milions d'euros, segons ha anunciat el president del Govern de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel. "Clar que sí, ho estem desitjant, esperem que per a setembre estigui disponible", ha assegurat.

   En una entrevista concedida al diari 'La Opinión' recollida per Europa Press, el president del Govern murcià ha deixat clar, tot i això, que les condicions seran "duríssimes".

   "Que ningú pensi que ens regalaran els diners", ha assenyalat Valcárcel, qui ha avançat que "es demanarien entre 200 i 300 milions", tot i que ha precisat que encara no s'ha fixat la quantia exacta que sol·licitarà la regió murciana al fons creat pel Govern per ajudar les comunitats autònomes.

   El president murcià ha assegurat que "en la pràctica", totes les comunitats autònomes estan intervingudes, ja que, ha explicat, l'Estat "obliga" a prendre decisions que en circumstàncies normals no s'adoptarien.

  "Totes les comunitats autònomes podem ser intervingudes, tenint en compte que si no compleixes el dèficit, l'Estat t'obliga a prendre mesures i això és la intervenció", ha afirmat.

   "No arribaran uns senyors vestits de negre amb uns maletins, amb ulleres de sol, per treure'ns dels despatxos a clatellada neta", incideix el president murcià, qui preguntat sobre si dimitiria si es produís la intervenció, considera que llavors Zapatero i Rajoy "haurien d'haver dimitit diverses vegades".

   En aquest sentit, precisa que com a Comunitat "pertanys a un Estat que t'exigeix que prenguis mesures i com a país, pertanys a una unió d'estats que també t'obliga a aplicar-les pel bé general".

   Davant d'aquesta situació, manifesta el seu respecte per les manifestacions contra les retallades que s'estan succeint, però pensa que "es podien haver fet abans".

   Segons la seva opinió, "es manifesten contra un Govern que pren decisions i no ho van fer contra un altre Govern que negava la crisi. Al final s'ha instal·lat en la gent la idea que la crisi l'ha causat Rajoy". Però matisa que el que està clar és que la gent "està molt enfadada i està en tot el seu dret", tenint en compte que "quan treballes més i cobres menys, t'enfades".

   Creu que el que està cabrejant la gent és el fet que el Govern "sempre ha dit que no prendria aquestes mesures i les ha pres", però sosté que "potser havíem d'haver entès que Zapatero no va prendre algunes mesures, les que va prendre tard i malament, per exigència de Brussel·les i haver-nos-ho pensat dues vegades abans de fer la crítica fàcil".

   Precisament sobre retallades parla del seu salari, que porta congelat "cinc anys" i confessa "haver patit diverses reduccions, l'última fa uns dies". Per això ressalta que ha perdut "molt poder d'adquisitiu".

   Aplicat als ens públics, ha subratllat que "no es fa en una setmana, tenint en compte que liquidar una empresa pública porta el seu temps", després del que recorda que "s'ha reduït més del que ha dit Beteta".

DUBTAR SOBRE COM REBAIXAR EL DÈFICIT

   En clau econòmica, també esmenta el dèficit, que tot i que Múrcia el té "alt", també és la quarta CA "menys endeutada". Tot i això, precisa que "si ens haguéssim endeutat i tinguéssim un dèficit alt, sí que se'ns podria acusar de malbaratament però fins a l'any passat a la Regió hem fet autovies, col·legis i hospitals, aquest és el nostre dèficit".

   Múrcia parteix amb un dèficit "alt", adverteix el president murcià, després de xifrar-lo en un 4,4% l'any passat, pel que argumenta que "hi ha motius per dubtar sobre com el rebaixarem del 4,4 a l'1,5%".

   Malgrat aquesta situació, reitera que "es faran tots els esforços possibles per tancar a l'1,5%". "Hisenda està analitzant les mesures del Pla de Reequilibri, que cal aplicar al màxim possible, tot i que hi ha coses que escapen a la nostra decisió com la venda d'edificis", diu.

   I és que, puntualitza, "si no hi ha gent interessada a comprar-los no podem fer res, tot i que no és el cas, perquè hi ha bastants institucions interessades a adquirir el patrimoni de la Comunitat que posem en venda".

   Però, apunta, "en el que no he de dependre de ningú, dic aquí amb tota la contundència del món que anem a complir amb l'objectiu de l'1,5%", perquè, alerta, si no, "no tenim futur".

   En matèria de recessió econòmica, suposa que a la UE són conscients del sofriment al qual s'està sotmetent a Espanya, però recorda que Alemanya "s'ho va passar molt malament i va aplicar dures mesures d'austeritat i ara diuen, escolti, si jo vaig fer l'esforç i vaig tenir manifestacions al carrer, amb el desgast polític i personal que això suposa, els altres també poden".

   El que no pot ser, critica, "és que hàgim convertit l'austeritat en la panacea", perquè, explica, "cal combinar les polítiques de contenció del dèficit amb les productives i la política social ha d'estar per sobre de les inversions".

   "Ho diu un president de Comunitat Autònoma que rep crítiques dels empresaris de la Regió per reduir la inversió. Però és el que hi ha. No tenim ingressos", reconeix.

titulars Aldia
Última Hora
L'ONU presenta la seva proposta de Govern d'unitat a les parts en conflicte a Líbia (EUROPA PRESS)
AQUEST DIJOUS
L'ONU presenta la seva proposta de Govern d'unitat a les parts en conflicte a Líbia
El representant de la Secretaria General de les Nacions Unides per a Líbia, Bernardino León, ha presentat aquest dijous la seva proposta per a la creació d'un Govern d'unitat a Líbia, proposta que haurà de rebre l'aprovació dels dos parlaments per ser adoptada.
Detinguts tres proxenetes buscats per la Justícia francesa a Barcelona i Girona (POLICÍA NACIONAL)
POLICIA NACIONAL
Detinguts tres proxenetes buscats per la Justícia francesa a Barcelona i Girona
La Policia Nacional ha detingut a Barcelona i Girona tres integrants d'una organització dedicada a l'explotació sexual de dones que actuava a França, sobre els quals pesaven ordres europees de detenció emeses per les autoritats judicials franceses.
Vila demana
TRANSPORT FERROVIARI
Vila demana "corregir amb urgència" l'atenció als usuaris de Renfe
El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, ha demanat aquest divendres a Renfe "corregir amb urgència" l'atenció als usuaris catalans quan hi ha avaries, sigui quina sigui la causa, a la xarxa ferroviària catalana.
TRANSPORT FERROVIARI
Vila demana "corregir amb urgència" l'atenció als usuaris de Renfe
El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, ha demanat aquest divendres a Renfe "corregir amb urgència" l'atenció als usuaris catalans quan hi ha avaries, sigui quina sigui la causa, a la xarxa ferroviària catalana.
Formació d'experts en tast d'oli d'oliva (GENERALITAT DE CATALUNYA)
19 ALUMNES
Formació d'experts en tast d'oli d'oliva
La Conselleria d'Agricultura, a través del Laboratori Agroalimentari de Cabrils, i l'Escola Agrària de Mas Bové de Constantí (Tarragona), han organitzat aquesta setmana l'última sessió del curs avançat en tast d'oli d'oliva que s'ha celebrada a Reus (Tarragona) durant els mesos de juliol, setembre i octubre, i que ha reunit 19 alumnes seleccionats.
CATALUNYA
Més de 270 espais patrimonials celebren portes obertes aquest cap de setmana
Més de 270 espais patrimonials celebraran aquest cap de setmana una jornada de portes obertes per fer les XXIV Jornades Europees del Patrimoni, que posarà l'accent en el patrimoni industrial català, ha destacat aquest divendres la Conselleria de Cultura de la Generalitat en un comunicat.
Catalá diu que les exigències de la CUP
MINISTRE DE JUSTÍCIA
Catalá diu que les exigències de la CUP "no caben en el model de convivència"
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat aquest divendres que les exigències que ha plantejat la CUP per donar suport a la formació del Govern, que considera que passen per la ruptura amb la legalitat vigent i Espanya, "no caben en el marc de convivència".
Facebook estrena nous botons: no hi ha 'No m'agrada', però sí 'M'enfada' (FACEBOOK)
DES D'AQUEST DIVENDRES
Facebook estrena nous botons: no hi ha 'No m'agrada', però sí 'M'enfada'
   Ha arribat el dia en què Facebook ha introduït novetats perquè un usuari pugui mostrar el que realment sent cap a una notícia. Però no es tracta del tan sol·licitat botó 'No m'agrada', sinó de sis emoticones que expressen diferents reaccions.
El Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia, premi Nobel de la Pau 2015 (ZOUBEIR SOUISSI / REUTERS)
DEMOCRÀCIA PLURAL
El Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia, premi Nobel de la Pau 2015
El Comitè Nobel Noruec ha guardonat amb el Premi Nobel de la Pau al Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia per la seva "contribució decisiva" a la construcció d'una "democràcia plural" al país magribí després de la revolució del 2011.
CABLEJAT ELÈCTRIC DEFECTUÓS
Moren deu presos en un incendi en una presó de màxima seguretat a les Filipines
Un mínim de deu reclusos han mort com a conseqüència de l'incendi que ha arrasat una presó de màxima seguretat a les Filipines, segons han informat aquest divendres les autoritats, precisant que la majoria d'ells van morir en les seves cel·les.
SANT SALVADOR DE GUARDIOLA
La comissió sobre el centre de menors L'Estrep defineix un protocol d'emergències
La comissió de seguiment per abordar i reconduir la situació a Sant Salvador de Guardiola (Barcelona) ha definit un protocol d'emergències per "abordar qualsevol mena d'incident, amb la complicitat de les forces de l'ordre", ha informat aquest divendres l'Ajuntament en un comunicat.
CONTRIBUCIÓ A LA DEMOCRÀCIA PLURAL
El Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia, premi Nobel de la Pau 2015
El Comitè Nobel Noruec ha guardonat amb el Premi Nobel de la Pau el Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia per la seva contribució decisiva a la construcció d'una democràcia plural a Tunísia després de la revolució de 2011.
Volkswagen garanteix a Soria que mantindrà les inversions a Espanya (EUROPA PRESS)
AUTOMOCIÓ
Volkswagen garanteix a Soria que mantindrà les inversions a Espanya
El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha assegurat aquest divendres que el nou president i conseller delegat del Grup Volkswagen, Matthias Müller, va garantir aquest dijous durant una reunió celebrada a Alemanya que la companyia manté el programa d'inversions previst per a Espanya.
AUTOMOCIÓ
Volkswagen garanteix a Soria que mantindrà les inversions a Espanya
El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha assegurat aquest divendres que el nou president i conseller delegat del Grup Volkswagen, Matthias Müller, va garantir aquest dijous durant una reunió celebrada a Alemanya que la companyia manté el programa d'inversions previst per a Espanya.
La Fundació Comparte omplirà la platja de Castelldefels de cometes per la pau (M.A.TABERNERO/FUNDACIÓN COMPARTE)
HO FARAN MÉS DE CENT CIUTATS DEL MÓN
La Fundació Comparte omplirà la platja de Castelldefels de cometes per la pau
La Fundació Comparte, en col·laboració amb l'Ajuntament de Castelldefels, organitzarà aquest diumenge la segona edició del Dia Internacional 'Cometes per la Pau', una jornada de sensibilització durant la que es faran volar cometes amb missatges de pau a la platja de Castelldefels.
Margallo valora la iniciativa de Colau sobre refugiats però no que demani a l'Estat assumir costos (EUROPA PRESS)
DRAMA HUMANITARI
Margallo valora la iniciativa de Colau sobre refugiats però no que demani a l'Estat assumir costos
El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha valorat aquest divendres la proposta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de crear una xarxa de ciutats per acollir refugiats, però ha assegurat que, després de formular-la, ha demanat al Govern espanyol que es fes càrrec dels costos.
EXPERTA EN TERRORISME ISLAMISTA
Loretta Napoleoni: "El conflicte sirià és també un enfrontament entre Rússia i Europa"
L'experta en terrorisme islamista Loretta Napoleoni ha afirmat aquest divendres que "el conflicte sirià és també un enfrontament entre Rússia i Europa" ja que els primers donen suport al president sirià Bashar al-Assad i els segons sostenen a l'oposició moderada.
Catalá creu que els Mossos no han prestat a l'AVE la vigilància
ALTA VELOCITAT
Catalá creu que els Mossos no han prestat a l'AVE la vigilància "desitjable"
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat aquest divendres que Foment ha demanat col·laboració dues vegades a la Generalitat per protegir les línies de l'AVE i que, a la llum del tall diversos cables de fibra òptica que aquest dijous va obligar a tallar la circulació, "sembla que aquí no hi ha hagut tanta atenció com hagués estat desitjable".
SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA
Una pastera amb 41 persones a bord arriba a una platja de Gran Canària
Una pastera, amb 41 persones a bord, va arribar en dijous a la nit a una platja de San Bartolomé de Tirajana, en Gran Canària, segons ha informat el Centre Coordinador d'Emergències i Seguretat 112.
PRÒXIM ORIENT
Un israelià apunyala quatre àrabs en una ciutat del sud d'Israel
   Tres treballadors de la construcció palestins i un operari municipal beduí han estat apunyalats aquest divendres per un atacant jueu a la ciutat de Dimona, al sud d'Israel, segons fonts oficials esmentades pels mitjans locals.
Romeva comparteix el relat de la CUP i demana no supeditar-lo al
JUNTS PEL SÍ
Romeva comparteix el relat de la CUP i demana no supeditar-lo al "qui"
El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha compartit aquest divendres la importància que posa la CUP a prioritzar el què, com i quan avançar cap a la creació d'una república catalana, i ha demanat no supeditar tot això a "qui" ha d'estar al front.
Baños (CUP) reclama desobeir
ABANS D'INVESTIR PRESIDENT
Baños (CUP) reclama desobeir "urgentment i en coses que la gent noti"
El número u de la CUP, Antonio Baños, ha reclamat que la Generalitat ha de desobeir les lleis que consideri injustes "urgentment i en coses que la gent noti".
Rovira (ERC) assegura que el camí a la independència estarà ple de
JUNTS PEL SÍ
Rovira (ERC) assegura que el camí a la independència estarà ple de "desobediència"
La secretària general d'ERC i diputada electa de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha assegurat que la seva candidatura comparteix els tres grans eixos plantejats aquest dijous per la CUP, i ha augurat que el camí cap a la independència estarà ple de "desobediència".
Permeten a Pérez Molina tenir televisió, ràdio i un ordinador a la seva cel·la (WIKIMEDIA COMMONS)
EXPRESIDENT DE GUATEMALA
Permeten a Pérez Molina tenir televisió, ràdio i un ordinador a la seva cel·la
   L'expresident de Guatemala Otto Pérez Molina, que es troba a la presó preventiva per la seva presumpta participació en una trama corrupta, podrà tenir a la seva cel·la una televisió, una ràdio i un ordinador, a més d'altres beneficis.
Mor un nadó trobat en una pastera a la deriva davant l'illa de Lesbos (DIMITRIS MICHALAKIS / REUTERS)
DRAMA HUMANITARI
Mor un nadó trobat en una pastera a la deriva davant l'illa de Lesbos
Un nadó d'un any ha mort després que la llanxa inflable en què viatjava amb 56 immigrants i refugiats més quedés a la deriva davant de l'illa de Lesbos, ha informat aquest divendres la Guàrdia Costanera de Grècia.
ARTS
arts aldia

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2015 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.