Múrcia anuncia que sol·licitarà ajuda financera a l'Estat per uns 300 milions

Ramón Luis Valcárcel
EUROPA PRESS
Publicat 22/07/2012 13:58:17CET

Valcárcel assegura que "en la pràctica, totes les comunitats autònomes estan intervingudes"

   MÚRCIA, 22 Jul. (EUROPA PRESS) -

   El Govern de Múrcia té previst sol·licitar ajuda financera a l'Estat per entre 200 i 300 milions d'euros, segons ha anunciat el president del Govern de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel. "Clar que sí, ho estem desitjant, esperem que per a setembre estigui disponible", ha assegurat.

   En una entrevista concedida al diari 'La Opinión' recollida per Europa Press, el president del Govern murcià ha deixat clar, tot i això, que les condicions seran "duríssimes".

   "Que ningú pensi que ens regalaran els diners", ha assenyalat Valcárcel, qui ha avançat que "es demanarien entre 200 i 300 milions", tot i que ha precisat que encara no s'ha fixat la quantia exacta que sol·licitarà la regió murciana al fons creat pel Govern per ajudar les comunitats autònomes.

   El president murcià ha assegurat que "en la pràctica", totes les comunitats autònomes estan intervingudes, ja que, ha explicat, l'Estat "obliga" a prendre decisions que en circumstàncies normals no s'adoptarien.

  "Totes les comunitats autònomes podem ser intervingudes, tenint en compte que si no compleixes el dèficit, l'Estat t'obliga a prendre mesures i això és la intervenció", ha afirmat.

   "No arribaran uns senyors vestits de negre amb uns maletins, amb ulleres de sol, per treure'ns dels despatxos a clatellada neta", incideix el president murcià, qui preguntat sobre si dimitiria si es produís la intervenció, considera que llavors Zapatero i Rajoy "haurien d'haver dimitit diverses vegades".

   En aquest sentit, precisa que com a Comunitat "pertanys a un Estat que t'exigeix que prenguis mesures i com a país, pertanys a una unió d'estats que també t'obliga a aplicar-les pel bé general".

   Davant d'aquesta situació, manifesta el seu respecte per les manifestacions contra les retallades que s'estan succeint, però pensa que "es podien haver fet abans".

   Segons la seva opinió, "es manifesten contra un Govern que pren decisions i no ho van fer contra un altre Govern que negava la crisi. Al final s'ha instal·lat en la gent la idea que la crisi l'ha causat Rajoy". Però matisa que el que està clar és que la gent "està molt enfadada i està en tot el seu dret", tenint en compte que "quan treballes més i cobres menys, t'enfades".

   Creu que el que està cabrejant la gent és el fet que el Govern "sempre ha dit que no prendria aquestes mesures i les ha pres", però sosté que "potser havíem d'haver entès que Zapatero no va prendre algunes mesures, les que va prendre tard i malament, per exigència de Brussel·les i haver-nos-ho pensat dues vegades abans de fer la crítica fàcil".

   Precisament sobre retallades parla del seu salari, que porta congelat "cinc anys" i confessa "haver patit diverses reduccions, l'última fa uns dies". Per això ressalta que ha perdut "molt poder d'adquisitiu".

   Aplicat als ens públics, ha subratllat que "no es fa en una setmana, tenint en compte que liquidar una empresa pública porta el seu temps", després del que recorda que "s'ha reduït més del que ha dit Beteta".

DUBTAR SOBRE COM REBAIXAR EL DÈFICIT

   En clau econòmica, també esmenta el dèficit, que tot i que Múrcia el té "alt", també és la quarta CA "menys endeutada". Tot i això, precisa que "si ens haguéssim endeutat i tinguéssim un dèficit alt, sí que se'ns podria acusar de malbaratament però fins a l'any passat a la Regió hem fet autovies, col·legis i hospitals, aquest és el nostre dèficit".

   Múrcia parteix amb un dèficit "alt", adverteix el president murcià, després de xifrar-lo en un 4,4% l'any passat, pel que argumenta que "hi ha motius per dubtar sobre com el rebaixarem del 4,4 a l'1,5%".

   Malgrat aquesta situació, reitera que "es faran tots els esforços possibles per tancar a l'1,5%". "Hisenda està analitzant les mesures del Pla de Reequilibri, que cal aplicar al màxim possible, tot i que hi ha coses que escapen a la nostra decisió com la venda d'edificis", diu.

   I és que, puntualitza, "si no hi ha gent interessada a comprar-los no podem fer res, tot i que no és el cas, perquè hi ha bastants institucions interessades a adquirir el patrimoni de la Comunitat que posem en venda".

   Però, apunta, "en el que no he de dependre de ningú, dic aquí amb tota la contundència del món que anem a complir amb l'objectiu de l'1,5%", perquè, alerta, si no, "no tenim futur".

   En matèria de recessió econòmica, suposa que a la UE són conscients del sofriment al qual s'està sotmetent a Espanya, però recorda que Alemanya "s'ho va passar molt malament i va aplicar dures mesures d'austeritat i ara diuen, escolti, si jo vaig fer l'esforç i vaig tenir manifestacions al carrer, amb el desgast polític i personal que això suposa, els altres també poden".

   El que no pot ser, critica, "és que hàgim convertit l'austeritat en la panacea", perquè, explica, "cal combinar les polítiques de contenció del dèficit amb les productives i la política social ha d'estar per sobre de les inversions".

   "Ho diu un president de Comunitat Autònoma que rep crítiques dels empresaris de la Regió per reduir la inversió. Però és el que hi ha. No tenim ingressos", reconeix.

titulars Aldia
Última Hora
Un camí per a vianants i ciclistes unirà Barcelona i Esplugues per la Diagonal el 2017 (AJUNTAMENT DE BARCELONA)
Impulsat per l'AMB
Un camí per a vianants i ciclistes unirà Barcelona i Esplugues per la Diagonal el 2017
L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) preveu acabar l'abril de 2017 un camí de vianants i ciclistes a l'avinguda Diagonal per connectar la capital catalana amb Esplugues de Llobregat, i les obres començaran al juny.
Aquest diumenge
L'Iran suspèn el pelegrinatge a La Meca després d'acusar de "sabotatge" l'Aràbia Saudita
Els pelegrins iranians no acudiran a la tradicional celebració del Hajj, ha anunciat el grup religiós iranià responsable de l'organització del viatge després d'acusar l'Aràbia Saudita de ser incapaç de garantir la seguretat dels viatgers a La Meca.
Buch (ACM) defensa que davant de drets socials
Manifestació
Buch (ACM) defensa que davant de drets socials "no hi caben desavinences polítiques"
El president de l'ACM, Miquel Buch, ha afirmat aquest diumenge que "davant dels drets socials no hi caben desavinences polítiques", sinó defensar junts la llibertat, la democràcia i aquests drets.
El Metro funciona d'aquest dilluns a dijous al 40% en hores punta i al 20% de 20.30 a 22 (EUROPA PRESS)
Mobilitat
El Metro funciona d'aquest dilluns a dijous al 40% en hores punta i al 20% de 20.30 a 22
El Metro de Barcelona funcionarà des d'aquest dilluns a dimecres amb serveis mínims del 40% a les hores punta --de 07.00 a 09.00 hores i de 16.00 a 18.00-- i amb el 20% de trens des de les 20.30 fins a les 22.00 per vaga parcial dels treballadors, i que s'estendrà al dijous 2 de juny quan els serveis mínims seran del 20% entre les 9.20 i les 12.20 hores, i del 40% entre les 17.00 i les 20.00 hores.
Jorge Fernández dóna suport a l'actuació de Mossos a Gràcia i ho contrasta amb Colau i Cup (EUROPA PRESS)
Homenatge a les víctimes a Vic
Jorge Fernández dóna suport a l'actuació de Mossos a Gràcia i ho contrasta amb Colau i Cup
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha recolzat l'actuació dels Mossos d'Esquadra als disturbis del barri barceloní de Gràcia després de desallotjar el 'Banc Expropiat' i ha acusat l'alcaldessa Ada Colau i la CUP de no expressar també aquest suport.
Jorge Fernández: la societat
Homenatge a les víctimes a Vic
Jorge Fernández: la societat "no va ser justa" amb les víctimes en els pitjors anys d'ETA
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha afirmat aquest diumenge, a l'homenatge a les víctimes de l'atemptat d'ETA a Vic, que amb aquest acte s'admet que la societat espanyola "no va ser justa durant els principals anys d'assot del terrorisme" perquè no va donar prou suport a les víctimes.
Homentatge a Vic
Puigdemont recorda les víctimes d'ETA i diu que democràcia és "diàleg i conciliació"
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat aquest diumenge recordar permanentment les víctimes del terrorisme i ha afegit que la democràcia consisteix en "diàleg i conciliació de les diferències".
Més de 300 activistes es concentren prop del 'Banc Expropiat' acordonat pels Mossos (EUROPA PRESS)
Setmana de disturbis
Més de 300 activistes es concentren prop del 'Banc Expropiat' acordonat pels Mossos
Més de 300 activistes estan concentrats aquest diumenge a la tarda al barri barceloní de Gràcia prop del 'Banc Expropiat' desallotjat dilluns i que va causar disturbis durant la setmana, i aquest diumenge pretenen recuperar el local que va ser 'okupat'.
Prop de 8.000 persones es manifesten a Barcelona contra la suspensió de lleis catalanes (EUROPA PRESS)
Recursos al TC
Prop de 8.000 persones es manifesten a Barcelona contra la suspensió de lleis catalanes
Prop de 8.000 persones segons fonts municipals i 60.000 segons l'organització han participat en la manifestació 'Els drets no se suspenen' aquest diumenge al migdia a Barcelona, contra els recursos del Govern espanyol al TC que han portat a suspendre lleis catalanes, com la d'igualtat i la d'emergència habitacional i energètica.
Pressupostos
Jorge Fernández sobre la CUP: "No és normal que els antisistema estiguin al sistema"
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha criticat la CUP aquest diumenge en afirmar que "no és normal que els antisistema estiguin al sistema", després que el partit hagi anunciat una esmena a la totalitat dels Pressupostos catalans 2016.
Domènech (EnComúPodem) afirma que el PP està a favor dels bancs i contra
Manifestació
Domènech (EnComúPodem) afirma que el PP està a favor dels bancs i contra "la gent"
El candidat d'EnComúPodem a les eleccions generals, Xavier Domènech, ha afirmat que el Govern del PP demostra, amb els seus recursos contra lleis catalanes davant del TC, que està a favor dels "grans interessos econòmics i els bancs, i contra la gent".
Comptes públics
Munté alerta que els drets es garanteixen amb uns Pressupostos i no amb una pròrroga
La portaveu del Govern, Neus Munté, ha alertat aquest diumenge que els drets dels catalans es defensarien millor si s'aproven els Pressupostos que ha presentat l'executiu, i no prorrogant els actuals.
Junqueras demana
Manifestació
Junqueras demana "empatia i intel·ligència" després de l'esmena de la CUP
El conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha demanat aquest diumenge als partits "empatia i intel·ligència" per aprovar al Parlament els Pressupostos 2016 presentats pel Govern.
Homentage a les víctimes a Vic
Jorge Fernández: la societat "no va ser justa" amb les víctimes en els pitjors anys d'ETA
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha afirmat aquest diumenge, a l'homenatge a les víctimes de l'atemptat d'ETA a Vic, que amb aquest acte s'admet que la societat espanyola "no va ser justa durant els principals anys d'impacte del terrorisme", en no donar prou suport a les víctimes.
XXV aniversari
Puigdemont i Fernández Díaz homenatgen les víctimes d'ETA a Vic davant de 400 persones
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández, han presidit aquest diumenge al migdia a Vic un homenatge als 10 morts en l'atemptat d'ETA a la casa-caserna de la Guàrdia Civil a la ciutat, el dia del XXV aniversari.
Pedro Sánchez:
Míting a Palma
Pedro Sánchez: "La gran coalició ha estat la de Rajoy i Iglesias contra el canvi"
El candidat socialista a la presidència del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha criticat aquest diumenge que "la gran coalició ha estat la de Rajoy i Iglesias contra el canvi" per la qual cosa ha demanat a "qui vulgui canvi" que "ho faci sense intermediaris i aposti pel PSOE".
Manifestació
Munté: Govern espanyol i TC han pres moltes decisions "lesives" per als catalans
La consellera de presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha criticat aquest diumenge que el Govern del PP i el Tribunal Constitucional (TC) han pres decisions molt "lesives", per la suspensió de lleis catalanes que permetien combatre desnonaments i la pobresa energètica, entre d'altres.
Rufián (ERC):
Manifestació
Rufián (ERC): "No demanarem permís mai més a l'Estat espanyol"
El candidat d'ERC a les eleccions generals, Gabriel Rufián, ha assegurat aquest diumenge que el seu partit ja no demanarà permís a l'Estat, i ha al·ludit a les lleis d'igualtat de gènere i de pobresa energètica, entre d'altres: "No demanarem permís mai més a l'Estat espanyol".
Manifestació
Forcadell critica que "vinguin de fora" a suspendre els drets dels catalans
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha criticat aquest diumenge la suspensió del Tribunal Constitucional de lleis aprovades al Parlament: "No pot ser que vinguin de fora a suspendre drets que els catalans ja han adquirit".
Rabell (SíQueEsPot) defensa els drets socials
Manifestació
Rabell (SíQueEsPot) defensa els drets socials "danyats" pel PP
El líder de SíQueEsPot al Parlament, Lluís Rabell, ha reclamat aquest diumenge el respecte a la sobirania política de Catalunya i la defensa dels drets socials "danyats per les decisions del Govern del PP".
Iceta veu un
Manifestació
Iceta veu un "error monumental" que el Govern no consultés els comptes amb els partits
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha declarat aquest diumenge que el Govern hauria comès "un error monumental" en portar el seu projecte de Pressupostos al Parlament sense haver-lo consultat amb els grups.
Cuixart (Òmnium):
Manifestació
Cuixart (Òmnium): "A Catalunya no hi ha major qüestió nacional que els drets socials"
El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha afirmat aquest diumenge que els drets nacionals catalans sempre han anat molt units als socials: "A Catalunya no hi ha major qüestió nacional que els drets socials".
CCOO demana no suspendre drets quan els ciutadans no tenen els ingressos mínims (EUROPA PRESS)
Manifestació
CCOO demana no suspendre drets quan els ciutadans no tenen els ingressos mínims
El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha assegurat aquest diumenge que els drets no s'han de suspendre quan hi ha pobresa social i milers de persones no tenen els ingressos mínims per viure en societat.
La Confavc demana al Govern no recórrer més lleis catalanes que protegeixen drets socials (EUROPA PRESS)
Manifestació
La Confavc demana al Govern no recórrer més lleis catalanes que protegeixen drets socials
El president d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), Jordi Giró, ha demanat aquest diumenge que el Govern espanyol deixi de recórrer lleis catalanes que són elementals per a la societat, perquè "els drets no es poden suspendre".
Ros (UGT) critica que el TC
Manifestació
Ros (UGT) critica que el TC "no fa justícia" ni defensa el treball i l'habitatge
El secretari general d'UGT a Catalunya, Camil Ros, ha criticat aquest diumenge que el Tribunal Constitucional (TC) no fa "ni justícia ni defensa els drets a l'habitatge i el treball".
ARTS
arts aldia

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2016 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.