Actualitzat 22/07/2012 15:58

Múrcia anuncia que sol·licitarà ajuda financera a l'Estat per uns 300 milions

Ramón Luis Valcárcel
EUROPA PRESS

Valcárcel assegura que "en la pràctica, totes les comunitats autònomes estan intervingudes"


MÚRCIA, 22 jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Múrcia té previst sol·licitar ajuda financera a l'Estat per entre 200 i 300 milions d'euros, segons ha anunciat el president del Govern de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel. "Clar que sí, ho estem desitjant, esperem que per a setembre estigui disponible", ha assegurat.

En una entrevista concedida al diari 'La Opinión' recollida per Europa Press, el president del Govern murcià ha deixat clar, tot i això, que les condicions seran "duríssimes".

"Que ningú pensi que ens regalaran els diners", ha assenyalat Valcárcel, qui ha avançat que "es demanarien entre 200 i 300 milions", tot i que ha precisat que encara no s'ha fixat la quantia exacta que sol·licitarà la regió murciana al fons creat pel Govern per ajudar les comunitats autònomes.

El president murcià ha assegurat que "en la pràctica", totes les comunitats autònomes estan intervingudes, ja que, ha explicat, l'Estat "obliga" a prendre decisions que en circumstàncies normals no s'adoptarien.

"Totes les comunitats autònomes podem ser intervingudes, tenint en compte que si no compleixes el dèficit, l'Estat t'obliga a prendre mesures i això és la intervenció", ha afirmat.

"No arribaran uns senyors vestits de negre amb uns maletins, amb ulleres de sol, per treure'ns dels despatxos a clatellada neta", incideix el president murcià, qui preguntat sobre si dimitiria si es produís la intervenció, considera que llavors Zapatero i Rajoy "haurien d'haver dimitit diverses vegades".

En aquest sentit, precisa que com a Comunitat "pertanys a un Estat que t'exigeix que prenguis mesures i com a país, pertanys a una unió d'estats que també t'obliga a aplicar-les pel bé general".

Davant d'aquesta situació, manifesta el seu respecte per les manifestacions contra les retallades que s'estan succeint, però pensa que "es podien haver fet abans".

Segons la seva opinió, "es manifesten contra un Govern que pren decisions i no ho van fer contra un altre Govern que negava la crisi. Al final s'ha instal·lat en la gent la idea que la crisi l'ha causat Rajoy". Però matisa que el que està clar és que la gent "està molt enfadada i està en tot el seu dret", tenint en compte que "quan treballes més i cobres menys, t'enfades".

Creu que el que està cabrejant la gent és el fet que el Govern "sempre ha dit que no prendria aquestes mesures i les ha pres", però sosté que "potser havíem d'haver entès que Zapatero no va prendre algunes mesures, les que va prendre tard i malament, per exigència de Brussel·les i haver-nos-ho pensat dues vegades abans de fer la crítica fàcil".

Precisament sobre retallades parla del seu salari, que porta congelat "cinc anys" i confessa "haver patit diverses reduccions, l'última fa uns dies". Per això ressalta que ha perdut "molt poder d'adquisitiu".

Aplicat als ens públics, ha subratllat que "no es fa en una setmana, tenint en compte que liquidar una empresa pública porta el seu temps", després del que recorda que "s'ha reduït més del que ha dit Beteta".

DUBTAR SOBRE COM REBAIXAR EL DÈFICIT

En clau econòmica, també esmenta el dèficit, que tot i que Múrcia el té "alt", també és la quarta CA "menys endeutada". Tot i això, precisa que "si ens haguéssim endeutat i tinguéssim un dèficit alt, sí que se'ns podria acusar de malbaratament però fins a l'any passat a la Regió hem fet autovies, col·legis i hospitals, aquest és el nostre dèficit".

Múrcia parteix amb un dèficit "alt", adverteix el president murcià, després de xifrar-lo en un 4,4% l'any passat, pel que argumenta que "hi ha motius per dubtar sobre com el rebaixarem del 4,4 a l'1,5%".

Malgrat aquesta situació, reitera que "es faran tots els esforços possibles per tancar a l'1,5%". "Hisenda està analitzant les mesures del Pla de Reequilibri, que cal aplicar al màxim possible, tot i que hi ha coses que escapen a la nostra decisió com la venda d'edificis", diu.

I és que, puntualitza, "si no hi ha gent interessada a comprar-los no podem fer res, tot i que no és el cas, perquè hi ha bastants institucions interessades a adquirir el patrimoni de la Comunitat que posem en venda".

Però, apunta, "en el que no he de dependre de ningú, dic aquí amb tota la contundència del món que anem a complir amb l'objectiu de l'1,5%", perquè, alerta, si no, "no tenim futur".

En matèria de recessió econòmica, suposa que a la UE són conscients del sofriment al qual s'està sotmetent a Espanya, però recorda que Alemanya "s'ho va passar molt malament i va aplicar dures mesures d'austeritat i ara diuen, escolti, si jo vaig fer l'esforç i vaig tenir manifestacions al carrer, amb el desgast polític i personal que això suposa, els altres també poden".

El que no pot ser, critica, "és que hàgim convertit l'austeritat en la panacea", perquè, explica, "cal combinar les polítiques de contenció del dèficit amb les productives i la política social ha d'estar per sobre de les inversions".

"Ho diu un president de Comunitat Autònoma que rep crítiques dels empresaris de la Regió per reduir la inversió. Però és el que hi ha. No tenim ingressos", reconeix.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés