Actualitzat 31/03/2017 07:11

Mundó acusa el ministre i el CGPJ de desatendre el Consell d'Europa sobre el català en la justícia

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, ha acusat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, de desatendre les recomanacions del Consell d'Europa sobre l'ús del català en la Justícia i de rebutjar possibles modificacions del marc jurídic per a la seva difusió.

En la inauguració aquest dijous de la jornada 'Els drets lingüístics: el català en la Justícia' aquest dijous al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Cejfe) a Barcelona, Mundó ha qualificat de "decebedora" la resposta que tant el ministre com el president del CGPJ han donat a sengles cartes del conseller en què els demanava prendre mesures després que una carta del Consell d'Europa asseguri que s'incompleixen les seves recomanacions.

Segons ha explicat Mundó, el president del CGPJ va respondre en la seva missiva que no calia fer cap canvi legislatiu per fomentar l'ús del català en la Justícia, mentre que el ministre va contestar que ja n'hi havia prou amb el marc actual, en què el castellà és considerat d'obligat coneixement i el català només com un mèrit.

Mundó ha recordat que el 2015 només el 8% de les sentències a Catalunya han estat dictades en català davant un 92% que es van fer en castellà,cosa que per al conseller reflecteix una situació d'"emergència", en estar l'ús del català molt lluny de la seva utilització en altres àmbits de la societat.

"POR" A PARLAR CATALÀ

El conseller ha valorat que la manca de l'ús en la Justícia no es deu, si més no com a causa principal, al desconeixement de la llengua ja que "la majoria dels jutges i magistrats són competents" en aquest idioma i els que no ho són tenen instruments per arribar a ser-ho.

Mundó també considera que molta gent té "por" a fer servir el català en els processos judicials perquè creuen que els pot perjudicar en el resultat i, tot i que ha reconegut que aquesta creença és falsa, considera que han de prendre's mesures per fomentar-ne l'ús.

CONSELL D'EUROPA

En la conferència que ha inaugurat la jornada, el membre del comitè d'experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries i professor de Filologia a la Universitat de Vigo, Fernando Ramallo, ha insistit que hi ha un "incompliment clar" d'Espanya amb les seves recomanacions.

Concretament, Ramallo ha explicat que el comitè d'experts considera que ha de canviar-se la legislació per acomodar-se a les recomanacions de la Carta que conclou, entre d'altres coses, que els processos han de fer-se en la llengua minoritària si ho reclama una de les parts.

"La nostra interpretació és que no s'està complint amb la Carta", ha insistit Ramallo, que considera que tant el català com el gallec o el basc viuen una situació delicada en l'àmbit judicial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés