Publicat 07/04/2016 10:25

Montoro informa al Congrés de la desviació del dèficit el 2015 i les mesures correctores per a les comunitats

Cristóbal Montoro presenta el déficit del 2015
EUROPA PRESS

Ha enviat cartes a les autonomies incomplidores amb les noves exigències que se'ls imposen

MADRID, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, compareix aquest dijous a les 10.30 hores al Congrés dels Diputats per informar sobre la desviació del dèficit públic el 2015 i sobre les mesures correctores que s'aplicaran a les comunitats autònomes, que gairebé han duplicat l'objectiu que tenien marcat.

Montoro intervindrà davant de la comissió parlamentària del ram a petició pròpia "de manera extraordinària per la urgència de la matèria" i malgrat trobar-se en funcions, per informar sobre les mesures previstes a la Llei d'estabilitat pressupostària que s'aplicarà a les regions que no han complert amb l'objectiu del 0,7% de dèficit de l'any passat.

Però, a més, la seva compareixença també substanciarà les sol·licituds plantejades pel PSOE per explicar el tancament pressupostari del 2015, la desviació dels objectius i per donar compte de les mesures d'ajust que Espanya traslladarà a la Comissió Europea (CE). El PSOE i Democràcia i Llibertat (DL) han sol·licitat també que Montoro comparegui al Senat amb el mateix fi.

COMUNITATS EMBARGADES

I és que l'any passat Espanya va arribar al 5,16% de dèficit públic, gairebé un punt més del 4,2% acordat amb Brussel·les. Aquesta desviació és responsabilitat, fonamentalment, de les comunitats autònomes, que van tancar l'exercici en l'1,66% respecte del 0,7% previst.

L'Estat, per part seva, es va quedar dues dècimes per sota del seu objectiu del 2,9% i la Seguretat Social va duplicar el seu límit, en arribar a l'1,26%. Els ajuntaments, per part seva, van tancar amb superàvit, davant de l'equilibri previst.

A més, la Comissió Europea (CE) creu que els Pressupostos del 2016 no asseguren el compliment dels objectius d'aquest any (2,8% de dèficit global) i també l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) adverteix de la incidència dels resultats del 2015 en els d'aquest any, quan el dèficit podria arribar al 4% segons les seves previsions.

HISENDA COMENÇA A RETENIR TRANSFERÈNCIES

En aquesta conjuntura, la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va indicar després del Consell de Ministres de divendres passat que l'executiu té un informe de l'Advocacia de l'Estat que li permet, fins i tot estant en funcions, limitar l'increment de despesa de les comunitats autònomes al creixement nominal previst per a aquest any (1,8%), així com impedir que els nous recursos que rebran les comunitats aquest any (uns 10.000 milions per a totes les regions) puguin anar a nova despesa.

De fet, el departament que dirigeix Montoro ha començat ja a enviar als governs regionals incomplidors les cartes amb les noves exigències que se'ls imposen, com aprovar un acord de no disponibilitat i remetre informació mensual sobre el compliment de la regla de despesa.

A més, aquest dimarts el Ministeri d'Hisenda va anunciar que començarà a fer ús de les eines coercitives que preveu la Llei d'estabilitat pressupostària amb Aragó i Extremadura pels retards en el pagament a proveïdors que estan patint, i que comportarà la retenció d'algunes transferències de la liquidació pressupostària del 2014.

Manté alhora l'alerta a València, avisa Andalusia, Catalunya, Madrid, Múrcia, Castella i Lleó, Cantàbria, Galícia i Astúries; i posa en alerta Balears, que haurà d'adoptar mesures de reducció de despeses i increment d'ingressos "accelerant, en el seu cas" l'aplicació de les ja previstes en el seu pla d'ajust.

MALESTAR ENTRE LES COMUNITATS

La decisió d'Hisenda de mostrar-se més ferma amb les comunitats autònomes ha generat malestar en molts governs regionals, com els socialistes d'Andalusia o València.

Altres, com el de les Canàries, han reclamat la convocatòria de la Conferència de Presidents per reclamar un nou sistema de finançament autonòmic, ja que culpen l'actual de les carències de recursos que provoquen el dèficit autonòmic.

I el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha assegurat que se "sublevarà" contra les polítiques de Montoro, el qual ha titllat de tenir "molta cara" per dir que "la culpa" de l'incompliment de l'objectiu del dèficit de l'any passat és de les comunitats. "Com si fóssim uns malgastadors", ha recriminat.

Aquesta situació coincideix amb la sentència de la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem (TS) en què s'anul·la l'acord del Consell de Ministres del 30 d'agost del 2013 que va fixar la distribució entre les comunitats autònomes de règim comú dels objectius generals d'estabilitat pressupostària i de deute públic per a l'any 2013.

GUINDOS NEGOCIARÀ AMB L'OPOSICIÓ

Al marge de la compareixença d'aquest dijous, també el titular d'Economia en funcions, Luis de Guindos, acudirà al Congrés a comparèixer a petició pròpia el pròxim 19 d'abril amb "voluntat negociadora" envers el Pla Nacional de Reformes i el Programa d'Estabilitat d'Espanya per als pròxims anys.

Uns documents que l'executiu ha d'enviar a Brussel·les al llarg del mes d'abril i que recullen tant els objectius de dèficit dels pròxims exercicis com les reformes que es posaran en marxa per assegurar el seu compliment.

Tenint en compte que l'actual Govern central està en funcions i podria no repetir mandat, donades les majories parlamentàries actuals, De Guindos buscarà arribar a una posició comuna amb la resta de grups parlamentaris de manera que els compromisos siguin compartits.

També el president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, compareixerà en unes setmanes davant de la Comissió de Pressupostos del Congrés per donar informació sobre el dèficit públic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés