Publicat 27/03/2015 16:23

Montoro assegura que Catalunya aniria millor si Mas se centrés en la crisi

Montoro: "El déficit de 2014 es del 5,7%"
EUROPAPRESS

El ministre adverteix a qui guanyi les autonòmiques de maig que haurà de complir el dèficit perquè la llei els obliga

MADRID, 27 març (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha advertit que Catalunya registraria més creixement econòmic i creació de llocs de treball si el govern d'Artur Mas estigués concentrat a lluitar contra la crisi: "Està dedicat a altres coses, a altres prioritats".

Catalunya és una de les quatre autonomies que el 2014 es van allunyar més de l'objectiu de dèficit de l'1%, en tancar l'any amb el 2,58.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, i preguntat sobre aquesta qüestió, el ministre ha assegurat que aquesta comunitat està creixent, però podria fer-ho més si la Generalitat "es dediqués al que s'ha de dedicar".

Cristóbal Montoro ha estès tanmateix aquesta reflexió a altres administracions, tot i que no les ha citat: "Si tots poséssim l'interès de les nostres polítiques a enfortir la recuperació, encara serien millor les dades", ha assegurat.

ADVERTÈNCIA A QUI GUANYI LES ELECCIONS

El ministre ha explicat que el 2015 són millors les condicions perquè les autonomies compleixin l'objectiu de dèficit: baixen els costos financers per les noves mesures de facilitat que se'ls apliquen, millora el creixement econòmic i tindran més recursos del sistema de finançament; a més, se segueix treballant en un acord amb la indústria farmacèutica per abaixar el cost de la sanitat.

L'objectiu de l'1%, ha admès Montoro, era "exigent" respecte al 2013 perquè es va reduir el finançament autonòmic i l'escenari econòmic va empitjorar sobre el previst; ha assegurat que es fa el correcte en política pressupostària i que s'està en la sendera adequada.

El ministre ha recordat que el 2015 és any electoral, que solen tenir "mala gana" per al compliment del dèficit, ha dit.

Tot i això, ha assegurat que aquest no serà el cas --"no serà així"-- i que les comunitats incomplidores hauran de revisar els seus plans d'ajust per veure on s'estan produint les desviacions, perquè és el que obliga la llei.

Pel que fa als futurs governs regionals, els que surtin elegits en les autonòmiques de maig, Montoro ha subratllat que "hauran de conduir els seus pressupostos cap a aquests objectius, que estan més accessibles l'any 15 del que ho van estar el 14".

NOMÉS QUATRE CA VAN COMPLIR

Només Navarra, Galícia, Canàries i el País Basc van complir amb l'objectiu de dèficit imposat l'any passat de l'1% del PIB, mentre que totes les altres es van situar per sobre i tres d'elles, molt lluny: Múrcia (2,82%), Catalunya (2,58), Extremadura (2,44%) i el País Valencià (2,39%).

El conjunt de les autonomies va incomplir l'objectiu i va tancar l'any amb un dèficit de l'1,66, però Montoro ha subratllat la gran "dispersió" de resultats entre unes i altres; d'una banda, es troben les comunitats que van complir l'objectiu: Navarra (0,68%), Canàries (0,91%), el País Basc (1%) i Galícia (1,02%).

Per una altra, les que es van situar prop del compliment: Castella i Lleó (1,11%), Andalusia (1,16%), La Rioja (1,21%), Astúries (1,3%), Madrid (1,34%), Cantàbria (1,46%), Aragó (1,66%), Balears (1,71%) i Castella-La Manxa (1,76%).

El tercer grup el formarien les regions molt allunyades de l'1% de l'objectiu: les tres que van incomplint el dèficit any rere any, Múrcia (2,82%), Catalunya (2,58%) i el País Valencià (2,39%), a les quals s'hi va sumar el 2014 Extremadura (2,44%); el Govern de José Antonio Monago ha passat en un any de complir l'objectiu el 2013, i tenir un dèficit del 0,83%, a triplicar aquesta taxa.

ELS AJUNTAMENTS, EN SUPERÀVIT

Mentrestant, les entitats locals van tornar a complir amb l'estabilitat a la qual estan obligades i encara van obtenir un superàvit del 0,53%, gairebé idèntic al 0,52% que van registrar el 2013.

Segons les dades d'Hisenda, els principals ajuntaments del país van tancar l'exercici amb saldo pressupostari financer positiu: Madrid, 1.330 milions d'euros, molt per sobre dels 195 milions de saldo que ha tancat el 2011; Barcelona va concloure el 2014 amb 204 milions, superant de sobres el resultat de 70 milions de 2011.

Altres grans capitals han passat del dèficit al saldo positiu, per exemple València, que va tancar 2014 amb 133,5 milions de saldo no financer, quan partia d'un saldo negatiu de 25 milions el 2011; Sevilla va passar de -32,6 a 76,4 milions i Saragossa, de -2,7 a 63,5 milions d'euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés