Actualitzat 29/03/2017 20:22

Montero avisa que Podem no pot perdre "el seu caràcter de força plebea"

Demana "cuidar" el debat intern per no "danyar" al partit i diu que, fins ara, s'ha fet amb fraternitat "en el polític"

MADRID, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

La dirigent de Podem i portaveu adjunta al Congrés, Irene Montero, ha defensat, en el marc del debat intern que afronta la seva formació, la necessitat de mantenir el "caràcter de força plebea" i fugir de "disfresses" que serveixin per aparentar en les institucions quelcom que no són. A més, ha reivindicat el lideratge del secretari general, Pablo Iglesias, com a factor fonamental, sense el qual Podem seria "molt difícil d'entendre".

"Quan Podem neix, no diu que vol canviar als que estan al Parlament per altres que facin el mateix. Podem diu que el Parlament s'ha convertit en un lloc on només tenen veu aquells que volen manar sense presentar-se a les eleccions. Nosaltres aquest caràcter de força plebea no el podem perdre", ha assegurat en una entrevista concedida a Europa Press.

En aquest sentit, Montero, que també és cap de gabinet del secretari general, Pablo Iglesias, i afí a les seves tesis sobre el que ha de ser Podem en el futur, creu que en la nova etapa que afronten després de tancar-se el cicle electoral, han d'esforçar-se en "multiplicar" les "dinàmiques de fraternitat que vénen de la societat civil organitzada".

"El treball institucional és molt important però ha d'estar al servei d'això", ha defensat en relació amb el debat que aborda el seu partit sobre l'equilibri que ha d'existir entre les institucions i el "carrer", i en què el secretari Polític, Íñigo Errejón, és partidari de mantenir al mateix nivell aquests dos plans i no descuidar el treball institucional.

FUGIR DE LES DISFRESSES

Segons la dirigent 'domicili', Podem ha de seguir i han estat aquesta força "a través de la que els sectors populars puguin participar en la política", ja que és el que, segons la seva opinió, els diferència de la resta. Per aquesta raó, considera important evitar que l'"activitat quotidiana" en les institucions els porti a acabar assemblant-se als que havien vingut a canviar.

"Quan la teva vida quotidiana és un lloc molt tancat, on no tens molt contacte amb altres ciutadans, i només tens contacte amb els periodistes que ens segueixen o altres polítics, corres el risc d'acabar fent com han fet els altres", ha avisat, per afegir que, per exemple, el Congrés --on és portaveu adjunta d'Units Podem-- és una institució "que té molts procediments que t'inviten a fer les coses com s'han fet sempre". "I nosaltres hem arribat per imprimir canvis", ha postil·lat.

Tot i que nega que en aquests mesos d'activitat al Parlament s'hagin disfressat, sí avisa que han pogut percebre'ls "com amb una disfressa posada" i per aquesta raó coincideix amb Iglesias en la importància d'alertar d'aquest risc. "Pablo alerta sobre el risc de no semblar honestos i coherents, i de voler aparentar coses que no som", ha afegit.

Per evitar caure en aquest error, Montero ha advocat per introduir "dispositius" que garanteixin la participació dels militants en la presa de decisions, perquè no depenguin només d'aquests càrrecs públics.

"La nostra condició de força plebea no és només aspirar que ens votin molts més sectors populars, sinó que hem de ser coherents i que la nostra activitat serveixi perquè els sectors populars puguin tenir veu", ha emfatitzat.

"DEBATRE SENSE DANYAR"

Alhora, ha defensat la importància de "cuidar" aquest i la resta de debats oberts en l'organització amb vista a l'Assemblea Ciutadana que celebraran l'any que ve. "S'han de trobar rigor i en condicions de fraternitat, intentant no fer caricatures de l'altre i respectant-nos", ha afirmat. "Moltes vegades fem caricatures o intentem confrontar coses que després són més de matís o es resolen mitjançant el diàleg", ha lamentant.

Tot i això, ha assegurat que, fins ara, el debat intern s'ha desenvolupat "en el polític amb fraternitat", independentment que hi hagi coses que a ella no l'han agradat. "Pablo també ha dit que hi ha coses que no l'han agradat, i a Íñigo, o a Carolina (Bescansa). Una cosa és que no tot t'agradi, però que s'ha donat amb fraternitat, sí ho crec", ha reafirmat.

Tampoc creu que el fet d'allargar aquests debats fins que es faci Vistalegre vagi perjudicar a Podem. "Crec que no, i que això ajudarà que els debats arribin destil·lats i ben treballats. Crec que a debat no cal tenir-li por però sí que cal cuidar els debats", ha emfatitzat.

Tot i que encara no han concretat el calendari per fer aquesta nova assemblea, ja que creuen precís esperar primer que es formi Govern i tancar aquest capítol, Montero preveu que no passi de mitjan 2017. En tot cas, assegura que fixaran els seus temps amb els seus propis "ritmes", sense tenir en compte el calendari que marqui el PSOE per fer el seu pròxim Congrés.

Abans d'aquest nou Vistalegre, Podem afronta un altre procés determinant: el que s'ha obert a la Comunitat de Madrid per renovar la seva direcció, el seu model organitzatiu i la seva estratègia política, i en què Montero no amaga la seva afinitat política amb el projecte que lidera el portaveu al Senat, Ramón Espinar.

Així mateix, prefereix mantenir una "distància prudencial" i seguir amb els "ulls molt oberts" el debat que s'està donant a nivell regional. Tot i això, reconeix que aquest procés va a servir per "avançar alguna de les transformacions tant organitzatives com de línia política" que es donaran --i s'estan donant ja-- a escala nacional.

"Aquests debats estan travessant tota l'organització. En el cas de Madrid estic molt atempta. A mi m'agrada que sigui un procés en el qual hi hagi molta gent compromesa amb escoltar als cercles, amb escoltar a la militància", ha assegurat, emfatitzant aquesta tasca d'"escolta" que, precisament, dóna nom al projecte d'Espinar, 'Podem Escolta'.

DIFÍCIL ENTENDRE PODEM SENSE EL LIDERATGE D'IGLESIAS

Preguntada sobre si el resultat d'aquest procés pot afectar al lideratge d'Iglesias amb vista a Vistalegre --en el cas que guanyi el projecte de la portaveu a l'Ajuntament de Madrid, Rita Maestre, que defensa les tesis de Errejón i integra a molts dels seus afins--, Montero ha avisat que en aquests dies s'està veient "que el lideratge de Pablo és alguna cosa sense la qual cosa Podem és molt difícil d'entendre".

"Més que el lideratge de Pablo, el vincle que ell té amb les bases", matisa, per afegir, tot i això, que en Podem han anat avançant "cap a un model de lideratges col·lectius i múltiples veus".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés