Publicat 24/09/2016 18:17

Montero avisa que construir drets humans "implica conflicte" i no es pot fer "simpàtic"

Irene Montero en el Congreso
EUROPA PRESS

Mayoral presenta la iniciativa "Vamos" perquè els cercles de Podem facin treball social: "Així és com anem a guanyar als que falten"

MADRID, 24 set. (EUROPA PRESS) -

La portaveu adjunta d'Units Podem i cap de gabinet de Pablo Iglesias, Irene Montero, ha advertit aquest dissabte que defensar i construir drets humans "implica conflicte amb les elits" i que "no hi ha possibilitat de fer-ho simpàtic", perquè es dóna en un context en el qual les elits violen sistemàticament els drets per a mantenir els seus privilegis.

Montero ha fet seves paraules de Norberto Lipsky, durant la seva participació al panell "Moviment popular i nova institucionalitat" de la Universitat d'Estiu de Podem. Això sí, ha afegit que aquest "conflicte" és compatible amb "somriure" i amb "tendresa" cap a dins --"entre nosaltres", ha dit, sense precisar si es referia als qui no són les elits o als membres del partit en un moment de diferències internes--.

"Això també té èpica, malgastar amor entre nosaltres és la més gran èpica per construir una nova institucionalitat", ha recalcat. Tant ella com el secretari de Moviments Socials, Rafael Mayoral, han intentat explicar que no té sentit debatre si Podem ha d'estar al carrer o en les institucions. Mayoral ha assegurat que el seu partit ha vingut a "transcendir" aquest debat i obrir les institucions per convertir en polítiques les reivindicacions socials.

Montero creu que el nucli del debat hauria de ser més bé pensar com aprofitar la seva presència tant en les institucions com en la societat civil, per guanyar, per anar "ocupant posicions i cavant trinxeres", amb la finalitat de "construir una nova institucionalitat" que ha definit com a "construir comunitat".

A mig camí entre l'exposició teòrica i el míting, Montero i Mayoral han presentat davant dels gairebé 150 assistents al panell una iniciativa, batejada "Vamos", amb la qual es pretén que els cercles facin treball social en els barris i en els pobles per a així suplir les carències de les institucions, denunciar-les i, alhora, iniciar processos d'"autotutela de drets per organització popular".

Mayoral ha defensat que a Podem li queda "un passet" per a convertir-se en una força capaç de governar i ha destacat que per a això necessiten posar en valor la seva connexió amb els sectors populars. "No serveix només amb el discurs, no arribem", ha dit, afegint que "la clau per poder boleiar la situació política" és que els membres de Podem facin treball social al carrer, amb els seus veïns, comprenent quins són els principals problemes del país.

AMOR AL PROÏSME I CURA "COM A EINA DE CANVI"

"Aquí és com anem a guanyar als que falten", ha afegit. El dirigent ha parlat d'encoratjar una "filosofia del sí es pot" i una "fraternitat popular" que tingui com a bases "l'amor al proïsme i la cura com a eina de canvi".

Tot i això, també ha deixat clar que això ha de sumar-se a la lluita social i ha posat com a exemple la tasca de la plataforma d'afectats per la hipoteca (PAH). Segons el seu punt de vista, un exemple de la importància d'"escalfar" i fer que la gent impulsi les propostes polítiques ha estat la llei del dret a l'habitatge.

A Catalunya, ha recordat, cap partit es va atrevir a votar en contra, però a Andalusia, ha admès, va faltar preparar-la "amb el poble" i la presidenta andalusa, Susana Díaz, i "els nois de l'íbex-35" (en al·lusió a Ciutadans) van impedir que es debatés.

Montero, per part seva, ha posat com a exemple la història d'autoorganització del moviment Panteres Negres als Estats Units, com van tenir clar que havien de "construir comunitat" i ho van fer amb programes comunitaris com esmorzars gratuïts o brigades que parlaven amb els policies perquè no es vulneressin els drets de la comunitat negra --"no dic que això és el que haguem de fer ara", ha puntualitzat--, iniciatives amb les quals a més generaven un "estímul moral molt poderós" en els seus membres.

La cap de gabinet d'Iglesias també ha defensat que des de les institucions poden fer coses que abans no podien, com donar cobertura als moviments socials o, un exemple molt clar, visitar els Centres d'Internament d'Estrangers (CIEs).

FINANÇAR PEL·LÍCULES O DOCUMENTALS

També creu que amb tots els recursos que ara tenen poden fer pel·lícules o documentals, conscient del pes que tenen el cinema, la televisió i les sèries, perquè la gent "conegui coses que d'una altra manera no coneixeria mai". "Com quan Pablo es puja a la tribuna i parla de Julián Grimau i de les tortures franquistes o quan diu que el senyor Fraga és fundador del PP i que aquest partit està fundat per mans tacades de sang", ha afegit.

A més, ha advertit que "l'objectiu que no cal perdre de vista són els drets humans i la lluita contra la impunitat, que requereix molta memòria perquè no torni a passar".

"Quan insistim que no oblidarem qui som, d'on venim i on anem no té a veure amb una sort de batalla identitària, amb treure una bandera, té a veure amb dir que no ens oblidarem de totes les atrocitats que han comès, que ens barallarem contra elles i les deixarem ben clares com passa per exemple a Xile amb les tortures, amb vila Grimaldi", ha prosseguit, en al·lusió a l'antic centre de tortures de la dictadura pinochetista, avui convertit en memorial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés