Actualitzat 16/12/2016 18:31

Miquel Roca (Sebap) demana a Estat i Generalitat evitar judicialització i desobediència

Miembros de la junta de la Sebap
EUROPA PRESS

BARCELONA, 16 des. (EUROPA PRESS) -

L'expolític, advocat i president de la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País (Sebap), Miquel Roca, ha demanat al Govern espanyol i a la Generalitat no abordar el procés sobiranista amb radicalitat simplista --ha dit--, perquè "la via de la judicialització no resol res i la desobediència debilita les bases del catalanisme".

En roda de premsa aquest divendres per presentar l'informe anual de l'entitat --l'any passat no ho va fer perquè coincidia amb campanya electoral i no desitjaven interferir--, ha incidit en la "imperiosa necessitat de diàleg, que no obliga a renunciar a les posicions pròpies, però sí a reconèixer i respectar les de l'altra part".

Ha reivindicat que el diàleg ha d'anar acompanyat de fets, perquè "si no, és una oferta sense credibilitat"; ha de ser volgut i respectat per les dues parts, i que cal perseguir un acord transaccional entre el Govern espanyol i la Generalitat en qüestions econòmiques, d'identitat cultural i en la quantitat i qualitat de l'autogovern.

Ha afegit que la societat civil no pot substituir el paper de les institucions polítiques, i ha rebutjat que sigui impossible l'acord, recordant que Catalunya ha passat abans per moltes altres situacions difícils.

Respecte a la desobediència, ha incidit que "la divisió dins de Catalunya no condueix a cap resposta que la història avali com a positiva", per la qual cosa ha fet una crida a trobar un punt d'unió de les diverses formes que adopta actualment el catalanisme.

RISCOS DE LA DESOBEDIÈNCIA

L'informe de la Sebap recull que "persistir en el camí de la desobediència té molts riscos", entre els quals inclou fer impossible l'ordre, que qualifica de condició bàsica del progrés i la democràcia.

El document també alerta que, "si s'acaba identificant desobediència i catalanisme, sortirà perdent el catalanisme", perquè es generarien anticossos a l'interior de la societat catalana i es podria produir l'efecte contrari al perseguit pel catalanisme sobiranista.

Exposa que fins ara l'economia no s'ha ressentit per l'independentisme perquè era un moviment esperançat, amb gran capacitat de mobilització i generador de simpaties, però adverteix que "entrar a la via de la desobediència generarà problemes, causarà dificultats, suscitarà tensions i situarà bona part de la societat entre dues legalitats".

Afegeix que "la il·lusió independentista ha implicat també la contenció, el silenci, el malestar o l'oposició dels qui no són independentistes o no creuen convenient ser-ho", un col·lectiu que Roca ha quantificat d'important segons el repartiment actual dels escons del Parlament.

L'informe també fa referència a la necessitat d'acord polític a l'administració central després de gairebé un any de govern en funcions, i aposta per prosseguir les reformes per posar final a les debilitats del model econòmic que van portar a la crisi.

Alhora, insta donar resposta a les reivindicacions i problemes de la societat més castigada per la crisi i la globalització, per posar fre al populisme creixent a escala internacional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés