Publicat 26/05/2016 12:54

Miguel Bernad sortirà de presó per ser operat de despreniment de retina

Miguel Bernad (Manos Limpias)
EUROPA PRESS

MADRID, 26 maig (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, sortirà del centre penitenciari madrileny de Navalcarnero per sotmetre's a una operació de despreniment de retina, segons han informat a Europa Press fonts del seu entorn.

Bernad es troba ingressat a la presó incondicional des del passat 18 d'abril per decisió del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, que li va atribuir la comissió de presumptes delictes d'extorsió, amenaces i pertinença a organització criminal.

El magistrat va decretar la mateixa mesura per al president de l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc), Luis Pineda, que està a la presó d'Estremera (Madrid) i que sortirà per declarar el pròxim 1 de juny en una compareixença que es realitzarà a petició pròpia.

Pineda va enviar des de la presó el passat 3 de maig una carta dirigida al jutge Pedraz en què sol·licitava la declaració i la retirada del decomís dels seus béns, i alhora li comunicava la seva voluntat de "convocar una assemblea i dissoldre Ausbanc de manera ordenada, urgent i amb els menys perjudicis possibles".

COL·LABORACIÓ EN ELS CASOS BLESA O ERO

Pedraz, que investiga Pineda per delictes de frau en les subvencions, estafa, administració deslleial, extorsió, amenaces i pertinença a organització criminal, sosté que tots dos van començar a treballar junts arran de la investigació oberta contra l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa en un jutjat de Madrid per la compra del Banc de Florida.

Segons el sumari de la causa, a què ha tingut accés Europa Press, el sindicat Manos Limpias ha ofert a La Caixa i el Banc Sabadell retirar l'acusació contra la Infanta Cristina que exerceix contra ella al cas Noós a canvi de cobrar tres milions d'euros.

Luis Pineda va prometre en una conversa telefònica amb el director general de la Fundació La Caixa "sortir" de l'acusació contra la Infanta Cristina en el cas Nóos i va incrementar de dos a tres milions d'euros el pagament requerit per fer-ho, i argumentava que la causa generava "moltes despeses processals", segons la gravació intervinguda per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional.

Un altre dels casos en els quals Bernad va col·laborar amb Pineda va ser en el cas dels ERO, en què Pineda va pactar amb Unicaja la declaració judicial que havia de prestar el president de l'entitat, Braulio Medel, per donar credibilitat a la retirada de l'acusació en el cas a canvi d'un milió d'euros.

L'instructor investiga si el grup Ausbanc va portar a terme pràctiques "com menys intimidatòries" contra les entitats financeres perquè li paguessin "quantioses" aportacions econòmiques --encobertes com a pagaments per publicitat, estudis de mercat o patrocinis de jornades-- a canvi de no dirigir contra elles "campanyes de desprestigi" o accions judicials.

Ausbanc, que va arribar a recaptar 38,9 milions d'euros de les entitats financeres, va rebre també subvencions públiques i quotes de socis, que eren "simples convidats de pedra" i amb els quals, aprofitant la seva confiança, pressionaven per aparentar ser una "associació de consumidors potent i poder accedir" a les ajudes públiques.

Els investigadors, que creuen que les pràctiques de Pineda es van estendre a països com al Regne Unit, Colòmbia, Veneçuela i els Estats Units, han detectat pressions en els casos de Nóos, Sabadell, Unicaja en els ERO i Facua. El jutge interrogarà tretze testimonis, entre els quals hi ha Blesa o un dels advocats de la Infanta, Miquel Roca, des del 13 fins al 17 de juny per aclarir els fets.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés