Actualitzat 02/08/2016 14:35

Mesa del Congrés rebutja el grup de CDC i per primera vegada envia els diputats al Mixt

Francesc Homs, Carles Campuzano y los diputados de Convergència
CDC

MADRID, 2 ago. (EUROPA PRESS) -

La Mesa del Congrés ha rebutjat finalment la creació del Grup Català del Partit Demòcrata (PDC), de manera que els diputats de l'antiga CDC hauran de passar al Grup Mixt, per primera vegada des de la transició.

Els dos vots en contra de Ciutadans han estat decisius perquè ni el PP, ni el PSOE, ni Units Podem-En Comú han volgut donar suport a la formació independentista i s'han limitat a abstenir-se.

El grup comandat pels diputats encapçalats per Francesc Homs no va ser reconegut per la Mesa del Congrés aquest dimecres passat i va quedar en espera de què els independentistes argumentessin la seva sol·licitud.

Tot i això, el vicepresident del Congrés i diputat de Ciutadans, Ignacio Prendes, ha assegurat que l'escrit dels nacionalistes catalans "no aportava cap argument" que sostingués la seva petició.

El Reglament permet formar grup amb com a mínim cinc diputats i, a més, el 15% dels vots en les circumscripcions en les quals es van presentar, però Convergència, tot i que va aconseguir vuit diputats en els comicis de juny, no va arribar a aquest 15% en les quatre províncies catalanes (va quedar per sota a Barcelona i Tarragona), i ni tan sols va arribar a aquest mínim en el conjunt de Catalunya (es va quedar al 14%).

CDC VA APEL·LAR AL TC

Apel·lant a la doctrina del Tribunal Constitucional, els independentistes catalans havien demanat una interpretació flexible dels requisits reglamentaris per llegir el llindar del 15% com una mitjana de les quatre províncies, fet que els dóna el 17% perquè d'aquesta forma el 23,2% de Girona i el 22,6% de Lleida compensarien el 12,2% a Barcelona i el 13,7% de Tarragona.

Prendes ha assegurat que Ciutadans és partidari d'una interpretació "flexible" del Reglament de la Cambra, però no del seu "incompliment". I en aquest cas, sosté que Convergència "no complia els requisits" en cap dels casos ni existien precedents de situacions similars.

Per aquesta raó, ha lamentat que la resta de formacions hagin optat per "mirar cap a un altre costat" i s'han decantat per l'abstenció i "posar-se de perfil". "Tots estaven en un mar de dubtes i han preferit posar-se de perfil i mirar cap a un altre costat", ha lamentat.

Segons la seva opinió, "no és correcte" tenir flexibilitat amb els nacionalistes catalans "amb el que està passant al país" i si es té en compte que fa tan sols uns dies van plantejar la "insubmissió" al Tribunal Constitucional i la "ruptura del país".

NO HI HA PRIVILEGIS PER ALS QUI VOLEN TRENCAR ESPANYA

Prendes ha remarcat que això demostra que la presència de Ciutadans a la Mesa de la Càmera Baixa és "útil" per no donar "privilegis" als qui volen "trencar Espanya".

L'altre punt qüestionat per la Mesa era la nova denominació, ja que el Partit Demòcrata Català (PDC) encara no té el vistiplau definitiu d'Interior.

Els independentistes van al·legar que el nom d'un grup parlamentari no exigeix estar inscrit en el registre de partits i que, en qualsevol cas, la seva pretensió no suposa vulnerar la legalitat.

La decisió de la Mesa implica que els vuit diputats del PDC hauran de passar per primera vegada en la història de la recent democràcia al Grup Mixt, i compartiran escons amb Compromís, Bildu, Coalició Canària, Fòrum Astúries, UPN i Nova Canàries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés