Actualitzat 21/04/2017 12:37

Maza relleva els fiscals del cas per les comissions 3 per cent a Catalunya

José Manuel Maza
CERMI

Fiscalia General ho justifica en què cap té el seu despatx a Barcelona i nega que hi hagi canvi en la línia d'investigació

MADRID, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

El fiscal general de l'Estat, Jesús Maza, ha rellevat els fiscals anticorrupció José Grinda i Fernando Bermejo que fins ara portaven la causa en el Jutjat d'Instrucció 1 del Vendrell (Tarragona) que investiga el presumpte finançament irregular de CDC, conegut com a cas del 3 per cent, han informat a Europa Press fonts fiscals.

Seran substituïts per dos fiscals més del departament Anticorrupció que tenen els seus despatxos a Barcelona, Fernando Maldonado --que porta també els casos Caixa Catalunya i ITV-- i Teresa Duerto. Aquesta última és la que va substituir en el seu moment Bermejo quan aquest va ser traslladat a la seu de la Fiscalia a Madrid.

Segons les fonts consultades per Europa Press, la decisió estaria dirigida a evitar que aquests fiscals invoquin l'article 27 de l'Estatut del Ministeri Fiscal per estar en desacord amb alguna directriu del seu superior, el fiscal en cap Anticorrupció Manuel Moix, en el marc de la investigació judicial per aquest assumpte.

Segons ha confirmat oficialment la Fiscalia General de l'Estat mitjançant una nota, la substitució persegueix no obstant això "que els Fiscals delegats de l'Anticorrupció assumeixin els casos del seu territori i els de la fiscalia especial puguin ocupar-se dels assumptes de Madrid".

Afegeix que aquest canvi "no suposa cap modificació en la línia que ha mantingut la Fiscalia en cadascun dels procediments i facilitarà l'assistència a la pràctica de diligències".

En el marc d'aquesta causa, la Fiscalia Anticorrupció considera acreditat que l'exconseller de Justícia i exsecretari de Govern, Germà Gordó, era "l'aconseguidor o el recaptador" de presumptes comissions il·legals pagades per constructores a CDC a canvi de concessions d'obres públiques.

La Fiscalia sosté que "no existeix explicació legal i coherent que justifiqui la quantitat de gestions, menjars, interlocucions i reunions" que Gordó ha mantingut amb empresaris, algunes d'elles a la seu de l'antiga CDC i fins i tot en el Palau de la Generalitat.

Sobre la base d'informes de la Guàrdia Civil, la Fiscalia enumera cinc casos en què Gordó hauria actuat "decisivament": obres del Consorci d'Educació, treballs en un dic al Port de Barcelona, la millora de la carretera C-55, la plaça de les Glòries de la capital catalana i en un institut a Manresa (Barcelona).

Tot això figura en un escrit amb el qual la Fiscalia --dins de la causa del 3% que instrueix un jutjat del Vendrell (Tarragona)-- va demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la necessitat d'obrir-li una investigació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés