Actualitzat 02/08/2015 13:42

Mas signarà aquest dilluns el decret de convocatòria del 27S

Obrirà així el compte enrere per a unes eleccions que han trastocat el tauler polític

   BARCELONA, 2 Ag. (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat, Artur Mas, signarà aquest dilluns el decret de convocatòria de les eleccions catalanes del 27 de setembre, un comicis que ha plantejat com a plebiscitaris sobre la independència però en el decret dels quals no figurarà cap al·lusió al procés sobiranista per impedir que siguin impugnades pel Govern espanyol.

   El mateix Mas va assegurar davant del Consell Nacional de CDC aquest dijous que serà un decret "inatacable des del punt de vista jurídic", però va subratllar que, tot i que legalment seran unes eleccions autonòmiques normals, no ho seran des del prisma polític ja que els partits les hauran convertit en un plebiscit sobre la independència.

   Amb la firma del decret, Mas complirà el compromís adquirit el 14 de gener amb ERC i les entitats sobiranistes de convocar eleccions el 27 de setembre, just un any després que signés al Palau de la Generalitat el decret de convocatòria de la consulta sobre l'autodeterminació, un decret que va ser impugnat i suspès i que va acabar amb un 9N alternatiu.

   La rúbrica de l'ordre liquidarà les especulacions sobre si el president català compliria o no la seva paraula, ja que al llarg d'aquests mesos l'oposició ha qüestionat diverses vegades la celebració de les eleccions, i fins i tot el mateix Mas ha mostrat la intenció alguna vegada de no convocar-les si veia que els partits no les convertien en plebiscitàries.

   La firma del president de la Generalitat obrirà el compte enrere per a unes eleccions amb una campanya que començarà l'11 de setembre, el mateix dia que la Diada de Catalunya, i que arriben després d'una sacsejada al tauler polític que ha provocat que molts partits es presentin amb fórmules noves i que cap cap de llista repeteixi respecte al 2012.

MOLTES NOVETATS

   Per primera vegada CiU no es presentaran junts després que es trenqués la federació, i mentre UDC concorrerà a les eleccions en solitari, CDC ho farà dins Junts pel Sí, la llista unitària independentista que també integra ERC, personalitats independents -el cap de llista és l'ex d'ICV Raül Romeva-- i polítics arribats d'escissions d'UDC i PSC.

   Una altra novetat destacada és la irrupció de Catalunya Sí que es Pot, la confluència d'esquerres que -seguint l'exemple de BComú a Barcelona-- reuneix Podem, ICV, EUiA i Equo en una candidatura que encapçalarà l'activista veïnal Lluís Rabell i de la qual cauen els colíders d'ICV Joan Herrera i Dolors Camats.

   Més enllà de Mas i Junqueras -que es presenten com a 4 i 5 a Junts pel Sí tot i que el primer té garantit repetir com a president si guanyen--, la resta de candidatures també ha renovat els seus candidats respecte a 2012, així que els principals contendents en aquest comicis seran cap de llista per primera vegada.

   A més de Romeva (Junts pel Sí), opten a la presidència de la Generalitat Ramon Espadaler (UDC), Miquel Iceta (PSC); Xavier García Albiol (PP); Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot); Inés Arrimadas (C's) i Antonio Baños (CUP), que substitueixen respectivament a Pere Navarro; Alícia Sánchez-Camacho; Joan Herrera; Albert Rivera i David Fernández.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés