Actualitzat 19/09/2016 12:26

Mas qualifica d'"insòlit i impropi" el procés contra Homs i acusa l'Estat de judicialitzar una qüestió política

Francesc Homs, acompañado de Mas, entra en el Supremo para declarar por el 9N
EUROPA PRESS

Defensa que la consulta ha estat un acte democràtic i que el procés de desconnexió continua a Catalunya

MADRID, 19 set. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas ha qualificat aquest dilluns d'"insòlit i impropi" que Francesc Homs presti declaració davant del Tribunal Suprem per la seva implicació en la consulta catalana del 9-N i ha dit que l'"orgull" de l'actual Govern espanyol li impedeix "seure i dialogar", cosa que, segons defensa, és el que hauria de fer un executiu en democràcia.

Mas, que ha arribat poc abans de les 11.00 del matí a l'alt tribunal juntament amb nombrosos membres del Partit Demòcrata Català (PDC) per ajudar Homs en la seva declaració davant del magistrat, ha afirmat que la consulta del 2014 va ser un acte "plenament democràtic i pacífic" celebrada a petició de la ciutadania catalana, que "massivament" va demandar la votació.

"Ajudem a posar les urnes i la jornada va ser cívica, festiva i absolutament democràtica. Aquí no està en joc només la independència de Catalunya, perquè això cal resoldre en una consulta definitiva, sinó que aquí el que està en joc és la democràcia mateixa i la qualitat democràtica d'un estat que recorre a la Fiscalia i tribunals en comptes de fer el que ha de fer que és seure a una taula, parlar civilitzadament amb la gent i arribar a acords si és possible" ha afirmat.

EL PROCÉS DE DESCONNEXIÓ CONTINUA

L'expresident de la Generalitat ha assegurat que es tracta d'una causa "política" i s'ha referit a la querella imposada contra la seva persona, l'exvicepresidenta catalana Joana Ortega i l'exconsellera d'Educació Irene Rigau, el novembre del 2014 per la Fiscalia General de l'Estat el novembre del 2014 en què se'ls acusa de desobediència greu, prevaricació, malversació i usurpació de funcions.

Sobre aquesta qüestió ha reconegut que "hi haurà judici penal per als tres" per "escoltar i obeir la societat catalana que massivament havia demanat al carrer i a les urnes que se celebrés la consulta". "Si escoltar la gent és un delicte, tenim un problema i molt gros", ha afegit Mas, qui ha aclarit que la deriva sobiranista continua perquè la base del país els demana que prossegueixin "pacífica, democràtica i civilitzadament".

Per la seva banda, la consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, ha assegurat que Homs declara "tristament" per "haver contribuït a millorar la democràcia i donar veu" als ciutadans de Catalunya. Així, ha recalcat que bona mostra de la "baixa qualitat democràtica" és la representació transversal de polítics que donen suport al l'exconseller català en la seva declaració i que les urnes no són el problema sinó la solució.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés