Actualitzat 28/11/2016 18:12

Mas creu que l'Estat negociarà amb Catalunya "sí o sí" si hi ha força social i política

Miquel Valls (pte.Cámara de Barcelona) expte.Artur Mas (PDECAT)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat i líder de PDECAT, Artur Mas, ha afirmat aquest dilluns que l'Estat negociarà amb Catalunya "sí o sí" si acumula força suficient social i política per crear un Estat català.

"L'Estat de la negociació no és realista, però només arribarà quan hagi acumulat força suficient, social i política, per poder arribar a constituir un Estat català, i sigui una evidència davant d'Espanya. Quan arribem en aquest punt, la negociació arribarà sí o sí", ha sostingut en un dinar-col·loqui de la Cambra de Barcelona, presentat pel seu president, Miquel Valls.

Segons Mas, si s'arriba en aquest punt la negociació serà "absolutament imperativa", perquè les conseqüències que no hi hagi acord no són assumibles per a Catalunya i tampoc per a la resta d'Espanya i Europa, ha dit.

"No tindria sentit arribar en aquest punt si es pot evitar, i, com que es pot evitar, s'evitarà", ha dit, convençut que la UE no podria rescatar una economia espanyola com la que quedaria en aquest escenari.

DIÀLEG SENSE LÍNIES VERMELLES

Sobre les apel·lacions al diàleg que estan arribant des del Govern espanyol, ha afirmat que un diàleg ha de començar sense condicions prèvies ni línies vermelles, i els ha fet una crida a acceptar que la part catalana plantegi el referèndum com a objectiu i solució en una eventual negociació: "Si no ho accepten no és un diàleg real. També és cert que les institucions catalanes han d'acceptar llavors que l'Estat rebutgi la independència com a solució".

Tot i que veu difícil que es posessin d'acord sobre el referèndum, Mas considera que es podria crear un clima propici per abordar les 46 demandes que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va entregar al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i que enllaçaven amb els 26 que el mateix Mas li havia entregat dos anys enrere.

Per a Mas, una vegada el Parlament aprovés el marc legal que reguli la constitució d'un futur Estat català, s'evidenciaria que a Catalunya es vol ordre legal i seguretat jurídica: "L'eslògan serà 'De la llei a la llei' i no 'De la llei al buit, a l'anarquia i al desordre".

Augura que el Govern espanyol el portarà immediatament al TC amb el suport segur de PP, PSOE i C's, però ha precisat que caldrà que els catalans ratifiquin en votació aquest marc legal amb una majoria que superi el 50% dels sufragis, fet que donarà "legitimitat democràtica, però també legitimitat internacional".

Davant del xoc de legitimitats i legalitats que es pot produir, ha assegurat que cada part "jugarà les seves cartes" quan es convoqui el referèndum a Catalunya, i ha constatat que l'Estat té la via judicial i també legislativa, a més d'admetre que no sap fins on està disposat a arribar quan arribi el moment més àlgid del conflicte.

Des de Catalunya, Mas ha apel·lat a les institucions i societat civil organitzada a jugar la carta de la "mobilització permanent" i sempre pacífica de la gent al carrer, perquè és qui té repercussió mediàtica internacional, assegura.

PDECAT I LA SEGURETAT DEL PROCÉS

Davant d'un públic empresarial, ha garantit que no es forçaran situacions d'inseguretat jurídica, personal ni empresarial, i combatrà qualsevol intent del món sobiranista d'incentivar-lo: "El partit que represento ho impedirà, perquè no és bo per al procés ni seria bo per al conjunt del país".

També ha advertit que el referèndum del 2017 "o és amb tots els detalls o no hi haurà referèndum" perquè, segons la seva opinió, no hi pot haver-hi una solució intermèdia com ha estat el procés participatiu del 9N.

PRESSUPOSTOS 2017

Sobre els Pressupostos, està convençut que s'aprovaran aquesta vegada, i ha al·ludit a la CUP per reivindicar que els acords estan per complir-se, no per a mutar, i ha aprovat que ara vulguin esmenar-los.

Després de preguntar-li si és partidari d'actes de desobediència puntuals, ha reconegut que està en contra perquè són "pessics" per a l'Estat, i ha recordat que ho diu com persona que està a punt de ser jutjada per un delicte de desobediència pel 9N.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés