Actualitzat 30/03/2017 18:22

Mas augura "una pujada de to" del conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya

SABADELL (BARCELONA), 10 nov. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat i líder del PDECAT, Artur Mas, ha augurat "una pujada de to" amb vista al pròxim any del conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya pel procés sobiranista, la qual cosa espera es canalitzi correctament, i ha demanat ajuda a tots perquè es faci de manera constructiva i civilitzada.

Mas ha apuntat que el 2017 serà "decisiu", ja que preveu que es culmini un procés iniciat fa quatre anys, i ha subratllat que succeiran coses, segons ha sostingut en la ponència 'Un projecte per a Catalunya' que ha realitzat aquest dijous en la Cambra de Comerç de Sabadell.

L'expresident ha cridat a estar a l'expectativa per veure si varia l'actitud de Madrid i es rebaixa la tensió, tot i que ha dit ser "escèptic" malgrat la pèrdua de la majoria absoluta del PP al Congrés, perquè la majoria dels partits espanyols pensen el mateix sobre Catalunya i no hi ha interlocutor, ha apuntat.

Tot i això, ha pronosticat que hi haurà diàleg "pels costos de la no negociació, que són molt durs per a Espanya i la zona euro", cosa que creu que interessa a totes les parts, i ha assenyalat que Europa va aconseguir posar d'acord amb PSOE i PP per modificar la Constitució en una setmana.

MÉS PES DE LA INDÚSTRIA

Mas ha dit que Catalunya hauria d'assemblar-se a la comarca barcelonina del Vallès, que té entre un 25 i 30% d'indústria com a activitat econòmica mentre que a Catalunya és del 20%.

L'excap del Govern també ha subratllat la base tecnològica i exportadora, com una de les condicions que veu molt necessari augmentar a Catalunya.

LA IMPORTÀNCIA DE LA FORMACIÓ

Alhora, ha manifestat la seva preocupació per l'abandonament escolar prematur, amb un índex d'un de cada cinc estudiants, una dada que s'ha reduït "tot i que segueix alta", ha admès.

Ha demanat "una bona Formació Professional" i ha qualificat com a tímida la col·laboració empresarial en l'FP dual, en què a dia d'avui hi ha entre 7.000 i 8.000 persones, unes xifres que, segons la seva opinió, estan lluny d'altres països.

I ha destacat el sistema universitari català com "el millor de llarg" del sud d'Europa, i ha enumerat algunes receptes per a la Catalunya del futur: rebaixar l'atur, millors infraestructures i un projecte fiscal propi, amb uns nivells actuals de pressió molt elevats que s'haurien de moderar, i menys frau fiscal, el que permetria tenir uns impostos més moderats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés