Publicat 11/04/2016 17:20

Margallo repta Aguirre a explicar com hagués gestionat ella la crisi

Los ministros Ana Pastor, Pedro Morenés y José Manuel García Margallo
EUROPA PRESS

El ministre adverteix que el millor exemple dels mercats és Mario Conde i defensa posar regles al sector financer

MADRID, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha reptat aquest dilluns la popular Esperanza Aguirre que expliqui com hagués gestionat ella la crisi en cas d'haver estat a La Moncloa i què "alternatives" presenta per al moment actual.

Així ha reaccionat el ministre en declaracions a Telemadrid, recollides per Europa Press, a l'avançament del llibre d'Aguirre 'Yo no me callo', en què critica un cert menyspreu per part de la direcció actual del PP respecte de la "bastimentada ideològica" de la formació.

Per al ministre García-Margallo en canvi, el PP és un partit "de centre" la ideologia del qual està "molt definida", no només nacionalment, sinó a escala internacional, ja que forma part del Partit Popular Europeu, "que té un grup propi i una doctrina molt elaborada".

"A part estan els conservadors, que seuen a altres escons al Parlament europeu i estan els liberals purs, que també seuen a altres escons. El que diu Rajoy és que la nostra referència són els partits populars de centre, que tenen una gran història", ha continuat el ministre.

"NO SÓC LIBERAL EN L'ECONÒMIC"

Si Esperanza Aguirre "es defineix com a liberal", ha recordat el ministre, ell no es considera liberal "des del punt de vista econòmic", perquè el "liberal pur és el que creu en el poder del mercat sense restriccions i sense controls".

Però la revolució neoconservadora que va començar després de la crisi del petroli el 1973 "cau el 2007 amb Lehman Brothers, perquè la gent no entén que els bancs, les entitats financeres, etc no tinguin cap regla, es reparteixin les quantitats immenses mentre les coses van bé i quan les coses van malament siguin els contribuents els que han de venir a rescatar-los".

Un partit de centre es diferencia d'un altre liberal pur, ha continuat, "que el de centre diu, escolti, llibertat, eficiència econòmica, per descomptat, però a més inclusió social perquè una societat no pot ser feliç si una part d'ella no ho és".

García-Margallo ha defensat que hi hagi regles "per evitar concentracions de poder econòmic que acaben sempre amb la competència, amb el mercat, i acaben en concentracions de poder polític".

Però també que hi hagi regles per a "la compensació social", per abordar aquelles necessitats socials "que el mercat no pot resoldre", com l'atenció a determinades persones que necessiten assistència. "Això és l'Estat del Benestar. Per tant, dir que no tenim ideologia em sembla una cosa rara", ha dit el ministre en al·lusió a les crítiques d'Aguirre.

García-Margallo admet que "no sembla" que Aguirre estigui molt contenta amb els actuals dirigents del PP. "Però va ser candidata a l'alcaldia (de Madrid) pel PP fa uns mesos i no semblava tan descontenta", ha lliscat el ministre.

Tot i això, el cap de la diplomàcia ha destacat que al PP cadascú pot "tenir opinions diferents". "No som el Partit Comunista de la Unió Soviètica", ha afegit.

"Ella considera que ha de dir aquestes coses ara, home, no és el millor moment, no ens ajudarà massa, tampoc crec que tingui molt impacte i si cal discutir d'ideologia, jo encantat, no hi ha cosa que em diverteixi més", ha indicat.

DEFENSA DE L'ESTAT DEL BENESTAR

Això sí, ha indicat que ell, que està ultimant un llibre en el qual defensa "el model europeu de benestar front a temptacions liberals", creu en "l'educació universal, la sanitat universal, els serveis socials universals, la redistribució de la renda, i a atendre ara més que mai els quals han patit les crisis ara que comença a haver recuperació".

"Crec en aquestes coses, no crec a deixar al mercat que faci el que li sembli bé, el millor exemple dels mercats és Mario Conde", ha afegit. El ministre ha explicat que la tesi "deixi vostè als gestors que facin el que vulguin, no els posin traves perquè com més llibertat tinguin, més dividends i beneficis hi ha per a accionistes", funciona mentre tot va bé, perquè "quan cau la botiga", es demana a l'Estat que surti "al rescat". I aquest "capitalisme de casino" a ell "no li agrada" gens, ha dit.

Finalment, García-Margallo ha reivindicat la política d'"ajustos extraordinaris" que es va veure obligat a fer al Govern espanyol "per sortir del rescat", però que va poder fer-se "mantenint intacte l'Estat del Benestar, que és una senya d'identitat europea que ens distingeix de la política anglosaxona".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés