Publicat 06/05/2016 13:52

Margallo insta a augmentar l'ajuda al desenvolupament per decència moral, però també per influir més en el món

Soraya Sáenz de Santamaría y José Manuel García Margallo
EUROPA PRESS

MADRID, 6 maig (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació en funcions, José Manuel García-Margallo, ha instat aquest divendres a augmentar l'ajuda al desenvolupament que Espanya destina als països pobres i de renda mitjana per una qüestió de decència moral, però també per tenir més influència en política exterior.

"Creguin-me que fer política exterior sense cooperació internacional, a banda de violentar les normes de la decència internacional, és extraordinàriament difícil des d'un punt de vista pràctic", ha reconegut en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha comparegut al costat de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

El cap de la diplomàcia ha explicat que aquest és un dels reptes que té pendents la política exterior espanyola, tal com reflecteix el Primer Informe anual que analitza l'Acció Exterior d'Espanya durant 2015, el primer document d'aquest tipus que aprova el Consell de Ministres en compliment de la Llei de l'Acció i del Servei Exterior de l'Estat, en vigor des del 2014.

Segons l'opinió del ministre, després que les xifres de l'ajuda al desenvolupament espanyola hagin patit una retallada de gairebé el 70% des del 2010, és possible "avançar" cap a la meta de destinar el 0,7% de la Renda Nacional Bruta a la cooperació internacional, un "objectiu ambiciós, però possible i necessari".

L'informe anual aprovat pel Consell de Ministres també apunta com un desafiament pendent el redesplegament de les ambaixades i consolats en el món per orientar-los més cap a les economies emergents i a l'Àsia. Segons el document, tot i que s'han portat a terme algunes iniciatives --destacant diplomàtics en delegacions de la UE i ambaixades iberoamericanes-- "les dificultats administratives i pressupostàries per reforçar les plantilles dels llocs que ho necessiten i el cost que suposa clausurar els que potser ja tinguin menor raó de ser han impedit tirar endavant un verdader pla" en aquest sentit.

El document també recomana augmentar el paper del Consell Executiu de Política Exterior, que presideix la vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, per a la coordinació entre els diferents departaments en qüestions que afecten el desplegament del Servei Exterior de l'Estat.

REPATRIACIONS D'ESPANYOLS

El text, de més de 100 pàgines, fa balanç del fet al llarg de l'últim any. Entre les dades que aporta i que no s'havien fet públiques fins avui figura la revelació que el ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació va pagar la repatriació de 22 espanyols en situació de necessitat el 2015. Sobretot van ser dones víctimes d'abusos per part de familiars, els seus fills i malalts que precisaven ser atesos a Espanya.

Una altre de les dades que revela l'informe és l'acollida temporal per part d'Espanya d'un total d'11 defensors dels drets humans, als quals per motius de seguretat no identifica.

Europa ocupa diverses de les pàgines del document, on s'alerta de la "greu crisi" que travessa la UE i que té a veure no tant amb l'envergadura dels problemes als quals s'enfronta, com la seva incapacitat per respondre de manera adequada a ells, resa l'informe.

"Ni la crisi econòmica grega, ni els fluixos de refugiats i emigrants, generats pel conflicte sirià i la difícil situació econòmica de molts països del sud, haurien de suposar un risc existencial per a la UE, i tot i això en el Consell de la UE s'ha plantejat la sortida de Grècia de l'euro, es planteja seriosament la sortida del Regne Unit de la UE, i la gestió de les crisis dels refugiats és un exemple no d'unió, sinó més aviat de divergències de polítiques en el marc de la Unió", abunda el document.

Davant d'aquest panorama, el document subratlla que la veu d'Espanya "ha de fer-se sentir per indicar el camí correcte en un moment de desorientació en la construcció europea, camí que no és un altre que el de l'aprofundiment" en el projecte de la UE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés