Actualitzat 11/01/2016 14:37

Manos Limpias defensa que la Infanta segueixi al banc dels acusats per no quedar "estigmatitzada"

La Infanta Cristina en el caso Noos
POOL

Diu que exculpar-la suposaria "un greu atac a les institucions de l'Estat"

   PALMA DE MALLORCA, 11 Gen. (EUROPA PRESS) -

L'advocada del sindicat Manos Limpias, acusació popular en el cas Nóos i única part que dirigeix accions penals contra la infanta Cristina en aquesta causa, ha advocat al començament del judici que des d'aquest dilluns se celebra per aquest procés perquè la germana menor del Rei continuï al banc dels acusats perquè "tingui l'oportunitat de poder demostrar la seva innocència, ja que en cas contrari quedarà socialment estigmatitzada".

   La lletrada de l'entitat, Virgina López Negrete, ha manifestat durant la seva intervenció en el tràmit de qüestions prèvies que si finalment s'aplica la doctrina Botín i, amb això, es sobreseu la imputació de la Infanta, això suposaria un perjudici per a la Justícia espanyola, ja que la Llei "no seria igual per a tots", i alhora constituiria "un greu atac a les institucions de l'Estat".

   L'advocada ha recriminat en aquest sentit el "recargolament" que tant la Fiscalia Anticorrupció com l'Advocacia de l'Estat --en representació d'Hisenda-- estan fent de la Llei "per deixar fora" Manos Limpias en la seva acusació contra la Infanta, per a qui el sindicat reclama vuit anys de presó com a cooperadora necessària dels delictes fiscals que el seu marit, Iñaki Urdangarin, hauria comès el 2007 i el 2008 a través de la societat de la qual tots dos són copropietaris: Aizoon.

   López Negrete s'ha referit en concret a l'article 782 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim), que insta a arxivar les indagacions per a qui així ho sol·licitin la Fiscalia i l'acusació particular: "És cert que l'Agència Tributària no ha presentat càrrecs contra la Infanta, però cal dir que mai no ha sol·licitat l'arxiu, i únicament ho ha fet la Fiscalia", ha precisat.

   "Ni tan sols s'ha aplicat per tant, de manera literal, l'article 782", ha explicat la representant de Manos Limpias, qui ha subratllat, a més, que Hisenda "no té el monopoli per perseguir delictes fiscals".

   Tal com ha remarcat sobre aquesta qüestió, es tracta d'un delicte "pluriofensiu", ja que "els impostos els paguem entre tots". "Els titulars dels impostos som tots els ciutadans, i el que s'ha pogut defraudar ho paguem entre tots. Som nosaltres els qui sentim que la nostra butxaca s'ha vist minvada", ha incidit en aquest sentit.

ELS ARGUMENTS DE L'AEAT "CAUEN PEL SEU PROPI PES"

   L'advocada ha criticat que els arguments de l'Advocacia --que rebutja atribuir frau fiscal a la Infanta només per ser sòcia d'Aizoon-- "cauen pel seu propi pes", i després s'ha preguntat "en quin calibre veu les seves arques perjudicades".

   La lletrada ha subratllat que el debat d'aquesta qüestió és "molt important per a la justícia espanyola", i ha recalcat que els drets de Manos Limpias "són els mateixos que els de la resta d'acusacions".

   Cal recordar que, en un dels informes presentats durant la instrucció de la causa, l'AEAT sostenia que no es pot considerar la Infanta cooperadora ni partícip d'un delicte contra Hisenda "pel sol fet" de ser sòcia no administradora de la mercantil Aizoon.

   Hisenda incidia que per ser partícip en un delicte contra el fisc es requereix "una prèvia participació conscient dirigida a la defraudació, bé induint l'autor a cometre el delicte, cooperant en la seva execució amb un acte sense el qual no s'hauria efectuat o cooperant en l'execució del fet mitjançant actes anteriors o simultanis", fet que no ha passat en el cas de la filla del rei Joan Carles, segons l'Agència Tributària.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés