Publicat 03/11/2016 11:16

El magistrat del TS José Manuel Maza diu que el cas del violador reincident és "l'excepció"

BILBAO, 3 nov. (EUROPA PRESS) -

El magistrat del Tribunal Suprem (TS) José Manuel Maza ha afirmat que el cas del violador Tomás Pardo, acusat d'agredir un altre cop una dona i intentar matar-la a Castellbisbal (Barcelona), "seria, en tot cas, l'excepció", entre els "milers" de permisos penitenciaris que es concedeixen anualment.

Alhora, ha considerat que casos com aquest "poden revelar que ha existit un error" en el sistema, que, segons la seva opinió, és "difícil d'evitar".

En declaracions als mitjans a Bilbao, on participa en unes jornades sobre Dret Penal, el magistrat, que ha precisat que no coneix aquest cas en concret, ha afirmat que, amb caràcter general, el sistema preveu "la possibilitat d'avenços en graus i, per tant, la concessió de permisos des del punt de vista terapèutic" i també s'ha de tenir en compte "la finalitat assegurativa o de protecció de la societat".

"No pot excloure's radicalment ni una ni una altra possibilitat perquè llavors no s'estaria complint el sistema", ha assenyalat.

D'aquesta manera, ha manifestat que "casos com aquests poden revelar que ha existit un error, que, d'altra banda, és difícil d'evitar".

El magistrat ha subratllat que "la professionalitat dels funcionaris de presons i de les persones encarregades d'examinar aquests casos, al nostre país, és excel·lent" i, en aquest sentit, ha apuntat que, "per molt que això sigui terrible i efectivament per a qui hagi estat víctima és horrorós, hi ha milers i milers de permisos a l'any". "Això seria, en tot cas, l'excepció", ha remarcat.

Després de preguntar-li pel fet que el Jutjat de Vigilància Penitenciària denegués fins a en 13 ocasions la concessió d'un permís, però finalment en febrer l'Audiència de Barcelona ho permetés, Maza ha assenyalat que "per això estan els recursos" i ha afegit que, "a vegades, amb la distància es pot aplicar millor el dret i altres vegades no".

En aquest sentit, ha plantejat que "en centenars de casos o milers a l'any, les audiències estan revocant decisions dels jutjats de vigilància penitenciària i no ocorren aquests successos".

PENSANT EN EL QUE ÉS MÉS CORRECTE

"Comprenc que aquest tema preocupi i cridi molt l'atenció, però caldria veure la quantitat de casos que en els quals es prenen resolucions semblants i no ocorren aquestes circumstàncies", ha insistit el magistrat, que ha subratllat que "no hi pot haver dubta en absolut" que "els jutges, tant el que decideix una cosa com el que decideix una altra, ho van fer pensant que era el més correcte".

Alhora, ha indicat que els experts que atenen aquests casos tenen "experiència més que sobrada" i un dels aspectes que a tenir en compte és "la possibilitat simulació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés