Actualitzat 17/10/2016 16:54

Madrigal ordena obrir causa criminal a Forcadell per la declaració de ruptura

MADRID/BARCELONA, 17 Oct. (EUROPA PRESS) -

La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, ha traslladat aquest dilluns al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que interposi querella davant del Tribunal Superior de Justícia en l'esmentat comunitat (TSCJ) contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, pels delictes de prevaricació i desobediència per haver permès el juliol d'aquest any la votació sobre les conclusions de la Comissió d'estudi del procés constituent.

Madrigal trasllada així el testimoni de l'acord tancat pel ple del Tribunal Constitucional (TC), que el passat 6 d'octubre va estimar de manera unànime l'incident d'execució instat pel Govern espanyol arran de l'aprovació pel Parlament el passat 27 de juliol de la resolució que va donar un pas més en el procés de ruptura amb Espanya.

El tribunal de garanties va deduir testimoni a la Fiscalia respecte de l'actuació de la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, per incomplir el seu deure d'acatar les decisions d'aquest òrgan ja que el TC ja havia advertit directament als membres de la Mesa que la iniciativa de juliol vulnerava la Constitució.

El TC va explicar en la seva sentència que no es considerava cridat a resoldre si la conducta de Forcadell era constitutiva o no d'infracció penal, però sí podia posar els fets en coneixement del Ministeri Públic per tal que aquest, si ho estimava pertinent, promogués l'exercici de les accions penals que considerés procedents.

"VAIG FER EL QUE TOCAVA"

Forcadell va respondre el mateix dia en una declaració institucional que va fer "el que tocava i ho tornaria fer sens dubte" i va acusar el Govern espanyol d'intentar frenar el procés sobiranista amb amenaces.

"No aconseguiran frenar-nos ni atemorir-nos ni coartar-nos la llibertat d'expressió", va dir en resposta a la sentència del TC que li va estar lliurada en mà la setmana passada per dos secretaris judicials que es van presentar al Parlament.

La decisió del Constitucional va ser conseqüència de l'acord adoptat de manera cautelar el passat 1 d'agost pels onze magistrats que conformen aquest òrgan, al suspendre la resolució per la qual el Parlament va iniciar el procés de secessió.

La sentència responia també a les al·legacions dels lletrats del Parlament que van reclamar a l'òrgan jurisdiccional que extremés "la seva cautela" en la utilització de les noves mesures introduïdes a l'article 92 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC). Sobre aquesta qüestió va recordar que abans i després de la reforma "tots els poders públics estaven i estan obligats al compliment del que resolgui el Tribunal Constitucional".

Tot i així, el Parlament va aprovar el mateix 6 d'octubre una resolució de JxSí i la CUP que avala la celebració d'un referèndum d'independència vinculant com a "molt tard" el setembre del 2017 i que aposta per convocar-lo amb o sense l'aval de l'Estat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés