Actualitzat 08/02/2016 14:59

L'oposició demana a Junqueras concreció sobre la Hisenda pròpia

El vicepresidente y conseller de Economia Oriol Junqueras, y Antoni Castellà
EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 febr. (EUROPA PRESS) -

L'oposició ha demanat aquest dilluns concreció sobre quins ingressos preveu aconseguir la Generalitat i com vol desplegar la Hisenda pròpia, amb motiu de la compareixença al Parlament del vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras.

El diputat de C's Antonio Espinosa ha criticat que desenvolupar la hisenda pròpia suposa "burlar la suspensió" per part del Tribunal Constitucional (TC) de la resolució sobiranista del 9 de novembre de 2015, i ha avisat que el seu partit no participarà en l'elaboració de cap llei que pretengui saltar-se la legalitat.

El portaveu de SíQueEsPot, Joan Coscubiela, ha demanat una compareixença monogràfica sobre el tema de la hisenda catalana, ja que considera que hi ha molts interrogants a l'aire, i ha lamentat que el vicepresident no marqui distàncies amb la gestió econòmica de l'anterior govern de CiU: "Seran un govern més 'guai', però si fan les mateixes polítiques no notarem la diferència", ha ironitzat.

El diputat Òscar Ordeig (PSC) ha criticat que Junqueras pretengui ampliar l'Agència Tributària de Catalunya "amb la qual està caient" i amb la delicada situació de les finances de la Generalitat, i ha assegurat que la prioritat del vicepresident hauria de ser no la independència, sinó negociar amb l'Estat uns més ingressos per a les arques de l'administració catalana.

Enric Millo (PP) ha lamentat la falta de concreció de Junqueras sobre els objectius de la Conselleria i el seu pla per elaborar els pressupostos, així com que no hagi dit "ni una sola paraula d'ATLL", i ha demanat la seva opinió sobre apujar o abaixar impostos, sobre els plans d'ajust del dèficit i sobre la proposta de la CUP de no pagar una part del deute de la Generalitat.

Eulàlia Reguant (CUP) ha fet referència a la possibilitat d'impagament de deute per destinar més recursos a fins socials i, per incrementar els ingressos de la Generalitat, ha instat a fer front comú amb la resta de Països Catalans --Balears i Comunitat Valenciana-- en matèria de finançament, proposta a la qual hi ha donat suport Ordeig.

SUCCESSIONS I PATRIMONI

L'impost de Successions i Patrimoni també ha centrat una part del debat i PSC i SíQueEsPot han compartit els seus postulats: consideren necessari el manteniment de tots dos i aposten perquè la Generalitat reformi a l'alça el de Successions, cosa que també defensa la CUP, mentre que el PP defensa suprimir-lo.

Ordeig ha assegurat que el 2008 la recaptació de la Generalitat per aquest tribut va arribar al seu màxim amb els 1.000 milions d'euros anuals, i ha exposat que el 2014 va caure fins a poc més de 300 centenars, una recaptació que veu insuficient i que considera que hauria d'apujar davant de la falta d'ingressos del govern català.

Reguant ha qualificat d'intolerable l'estructura d'impostos que té actualment Catalunya perquè no aplica els tipus màxims a algunes de les rendes més altes, mentre la millora de l'economia no arriba al conjunt de la població i la Generalitat necessita ingressos: "No ho estem aprofitant ni sembla que ho vulguem aprofitar".

IMPOSTOS AMBIENTALS

Junqueras ha argumentat que "apujar o abaixar impostos no és bo o dolent", sinó que és un instrument i depèn del context.

"L'objectiu és maximitzar la recaptació per a l'ús social que es deriva, no maximitzar els tipus. Seria una greu irresponsabilitat prendre una decisió sobre un impost o un tipus d'un impost si tenir en compte el conjunt", ha dit.

Ha explicat que l'impost de Successions el 2015 "ha generat més recursos que les expectatives", tot i que no s'ha posicionat sobre si pujar-lo o baixar-lo, i s'ha mostrat partidari de crear nous impostos especialment a l'àmbit ambiental, que és en què ha vist més recorregut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés