Publicat 30/01/2015 17:56

Llibertat sota fiança de 3.000 euros per als anarquistes detinguts a Barcelona i Madrid

Considera que tenen "arrelament suficient" i que no s'aprecia que un alt risc de fuga

MADRID, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez ha deixat en llibertat sota fiança de 3.000 euros a set dels 11 anarquistes que van ser detinguts el passat 16 de desembre a Barcelona i Madrid en el marc de l'anomenada 'operació Pandora'.

Així consta en diversos actes dictats pel titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3, als quals ha tingut accés Europa Press, en els quals el magistrat assenyala que els arrestats tenen "arrelament suficient" i que no s'aprecia un alt risc de fuga.

De la mateixa manera, el jutge assenyala que la investigació "ha arribat a un punt en el qual és difícilment imaginable l'ocultació, destrucció o alteració de fonts de prova i tampoc sembla que pugui reiterar la comissió de conductes delictives que, en tot cas, es poden prevenir tant amb l'amenaça del seu reingrés a la presó provisional com amb altres mesures addicionals".

Els arrestats eren set dones i quatre homes, d'entre 31 i 36 anys, i de nacionalitats espanyola, uruguaiana, italiana i austríaca; vuit de les detencions van tenir lloc a Barcelona, una a Manresa, una a Sabadell i una altra a Madrid, en col·laboració amb la Guàrdia Civil.

DIVERSOS DELICTES

Gómez Bermúdez va acordar el passat 18 de desembre l'ingrés a la presó incondicional per a set dels 11 detinguts després d'atribuir-los indiciàriament els delictes de constitució, promoció, direcció i pertinença a organització terrorista en relació amb delictes de tinença i dipòsit de substàncies o aparells explosius i danys i estralls amb finalitat terrorista.

El jutge va vincular els arrestats amb els Grups Anarquistes Coordinats (GAC) i va assegurar en una sentència que "de la investigació s'extreu que els seus membres poguessin ser presumptes autors de diversos atemptats amb artefactes explosius de fabricació artesanal en tot el territori nacional".

També va ordenar compareixences setmanals per als altres quatre arrestats i la fixació del seu domicili; a un d'ells, a més, li va imputar la comissió d'un delicte de falsificació de document oficial.

La resolució citava un informe policial que apuntava que els GAC porten a terme una estratègia "per desestabilitzar l'Estat i alterar greument la pau pública"; afegia que el col·lectiu constitueix un grup de trobada de grups violents amb fins terroristes.

"ACTUEN DE MANERA VIOLENTA"

"Aquests grups actuen sempre de manera violenta, llançant bengales i petards, incendiant contenidors, danyant el mobiliari urbà i la propietat particular, provocant greus enfrontaments amb la policia i agredint tot aquell que els faci front, impossibilitant la convivència normal dels ciutadans als quals atemoreixen alterant greument la pau pública", afegeix.

En els escorcolls efectuats es van localitzar documents interns dels GAC en un ordinador personal, entre els quals hi ha actes de reunions i butlletins interns; els membres del grup es comunicaven entre els quals hi ha mitjançant correus electrònics en els quals extremaven les mesures de seguretat.

També es van trobar arxius sobre el funcionament de paquets bomba, 287 exemplars del manual 'Contra la Democràcia', matxets, punys americans, navalles de doble tall, boles de golf i bengales de vaixell i mà, a més d'altres elements pirotècnics i "instruments usats habitualment per confeccionar artefactes explosius".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés