Actualitzat 30/12/2014 13:30

Linde preveu que la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball seguirà el 2015 "a ritmes atenuats"

Luis María Linde, gobernador del Banco de España, y Alfonso Guerra
EUROPA PRESS

Espera que la inflació torni a valors positius, "tot i que molt baixos", a final d'aquest exercici

MADRID, 1 oct. (EUROPA PRESS) -

El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, preveu que la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball continuarà l'any 2015, tot i que a ritmes "potser més atenuats" que els que s'han aconseguit en aquest exercici, i alerta de l'impacte que la conjuntura europea pot tenir en la recuperació espanyola.

Durant la seva compareixença davant la Comissió de Pressupostos del Congrés a la ronda d'intervencions per presentar els comptes del 2015, el governador ha destacat que l'economia espanyola ha "afermat el seu dinamisme" al llarg dels últims mesos, una tendència que hauria de "prolongar-se en el que queda d'any" segons les dades més recents, si bé "a un ritme més pausat".

D'aquesta manera, la taxa de variació interanual del PIB s'aproximarà al 2% a l'últim trimestre del 2014, per la qual cosa "no sembla exagerat pensar que aquesta tendència es mantindrà" i que arribi, de mitjana, també el 2% l'any vinent. Aquesta és precisament la previsió que el Govern espanyol ha inclòs dins l'equip macroeconòmic que acompanya els pressupostos.

"L'economia espanyola està en una fase de recuperació, el que significa no només més activitat sinó, a més, un avanç en la correcció dels grans desequilibris acumulats durant la fase anterior d'expansió (dèficit públic, desocupació i endeutament privat)", ha resumit el governador.

Al costat d'això, també ha constatat que el ritme de creixement de l'ocupació fins al juny "va superar les previsions", i ha assegurat que les projeccions de futur "apunten a la prolongació d'aquesta sendera de creació de llocs de treball i de reducció gradual de la taxa d'atur, si bé a ritmes potser més atenuats".

EQUIP CREÏBLE

Davant els dubtes generalitzats de l'oposició sobre la credibilitat de les previsions econòmiques del Govern espanyol per al 2015, el governador ha repetit diverses vegades que el quadre li sembla "creïble" i "defensable", de la mateixa manera que a l'Autoritat de Responsabilitat Fiscal Independent. "Altres vegades he manifestat algun escepticisme, aquest any, en conjunt, ens sembla creïble, el que no vol dir que estigui garantit l'encert ple", ha reiterat.

I és que les previsions del propi Banc d'Espanya "no estan allunyades" de les quals fa el Govern central, ni en matèria de demanda interna ni de demanda externa. I tot i que hi ha algunes dades, com la d'aportació del sector exterior, són "inferiors a les previstes inicialment", Linde també ha recordat que hi ha circumstàncies que poden "no repetir-se" l'any vinent, com "la forta demanda embassada de béns d'equip".

"Ara per ara el quadre macroeconòmic ens sembla creïble i no hi ha arguments fonamentals per rebutjar-lo en els seus components", ha postil·lat el governador.

ATENTS ALS RISCOS

En qualsevol cas, i tot i que "les perspectives de l'economia espanyola són més favorables" que les que el mateix governador va apuntar fa un any davant de la mateixa comissió parlamentària, Linde ha admès que l'escenari actual "no està exempt de riscos" i que existeixen "incerteses serioses" relacionades, sobretot, amb l'evolució de les economies europees, factor que es tindrà en compte a l'hora d'actualitzar les previsions del 2015 el proper mes de desembre.

"Alguns d'ells, singularment els que provenen de l'entorn exterior, s'han accentuat en els últims mesos. Altres estan relacionats amb els efectes de la crisi sobre la situació real i financera de les famílies i empreses en un context en el qual ha de prosseguir el desendeutament privat i la consolidació fiscal", ha precisat Linde.

I és que "la fràgil recuperació" que va començar cap a mitjans de l'any passat a l'eurozona "ha anat perdent força el 2014" i els pronòstics de "la majoria" d'analistes apunten a "febles taxes de creixement tant aquest any com el que ve, amb una gran heterogeneïtat per països i significatius riscos a la baixa".

ESPANYA, EL "NEN BO DE LA CLASSE"

"Perquè és evident que en aquest moment Espanya és el nen bo de la classe, però la classe també ha d'anar bé perquè, si no, el nen bo pot torçar-se. Espanya necessita que Europa vagi bé i és cert que aquí hi ha un risc perquè les grans economies europees han anat cap a una situació molt plana que, naturalment, ens afecta, no ho podem evitar", ha subratllat.

En qualsevol cas, el governador ha destacat els "avenços" que en els últims mesos s'han aconseguit en matèria de governança econòmica europea, particularment amb la posada en marxa en unes setmanes del Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) en el marc de la unió bancària.

A això se suma, ha afegit Linde, la baixa inflació i la "debilitat" de la demanda, que fan que "els perills de l'evolució a la baixa de les expectatives d'inflació s'hagin anat fent més patents, augmentant els riscos per la recuperació". "Amb tot, esperem que a final d'any la taxa d'inflació pugui retornar a valors que, tot i que molt baixos, siguin positius", ha precisat.

RECUPERACIÓ DE LA DEMANDA

Tot i això, el màxim responsable del Banc d'Espanya també ha valorat la recuperació de la demanda nacional a Espanya i el paper que està jugant en la recuperació, i ha explicat que això ha estat possible per la "progressiva normalització de les condicions financeres", per la "favorable evolució" del mercat laboral i també per la "culminació del fort ajust de la inversió residencial, sobre la qual existeixen indicis d'estabilització".

Pel que fa al crèdit, Linde ha reconegut que "segueix en fase de contracció, en paral·lel amb el desendeutament del sector privat", si bé segons la seva opinió aquest procés és "compatible amb una recomposició dels fluixos de crèdit cap a les empreses amb millors perspectives d'activitat i exportació".

En aquest punt, el màxim responsable del supervisor bancari ha avisat dels "canvis de certa intensitat" que han tingut lloc durant aquest any en l'evolució de les exportacions, que han "perdut dinamisme" de la mateixa manera que s'"acceleraven les importacions", el que ha alentit l'ajust del desequilibri extern.

"Tot i que pot pensar-se que alguns d'aquests desenvolupaments tenen naturalesa transitòria, l'elevada sensibilitat cíclica de les nostres importacions alerta sobre la necessitat d'ampliar la base exportadora i de continuar augmentant la presència de les empreses espanyoles en els mercats amb més potencial de creixement. I també és un indicador que els nostres problemes de competitivitat es plantegen no només en l'exportació, sinó també al mercat interior davant les importacions. És un tema a considerar", ha conclòs el governador.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés