Publicat 27/03/2017 18:05

L'estiba reprèn el dimecres la negociació amb postures enfrontades

Port de València
EUROPA PRESS

El Govern espanyol acudeix a la reunió d'aquesta setmana

MADRID, 27 març (EUROPA PRESS) -

La patronal Anesco i els sindicats d'estibadors reprenen aquest dimecres 29 de març les negociacions sobre els aspectes laborals de la reforma del sector que promou el Govern espanyol, després que la passada setmana les converses quedessin en via morta i amb les postures enfrontades.

La nova reunió dels agents del sector de càrrega i descàrrega de vaixells en els ports s'ha fixat per les 17.00 hores d'aquest dimecres i tornarà a comptar amb assistència de representants del Govern central, segons han indicat a Europa Press en fonts del sector.

En la trobada tractaran d'apropar postures a partir de les tres propostes d'acord que es van posar sobre la taula en l'última setmana, la del Govern estatal, la dels sindicats i la de la patronal. De moment, l'única cosa en comú entre elles és que ocupen quatre pàgines i demanden ajudes públiques.

Les parts tornen a reunir-se mentre el Govern espanyol urgeix a tancar la reforma del règim legal de l'estiba perquè deixi de ser un monopoli i d'incomplir la normativa comunitària. L'objectiu és evitar que el Tribunal de Justícia de la UE imposi una sanció a Espanya que, segons el Ministeri de Foment, és imminent.

Fins ara, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, confia que un acord entre patronal i sindicats permeti aixecar el bloqueig polític que va provocar l'històric rebuig del Congrés al primer Decret Llei amb el qual pretenia reestructurar l'estiba.

No obstant això, davant la demora de l'eventual pacte, ha començat a apel·lar a la responsabilitat dels grups polítics perquè permetin aprovar la reforma al Congrés i complir amb Europa.

TRES PROPOSTES SOBRE LA TAULA

Amb la finalitat de facilitar l'acord, el Govern espanyol va ser el primer a presentar en la taula de negociació una proposta d'acord que planteja la "subrogació com a nous ocupadors" dels estibadors. A més, ofereix ajudes públiques per abordar possibles excedents de personal mitjançant un pla de prejubilacions voluntàries a partir de 50 anys i amb el 70% del salari i el compromís de "elevar un eventual acord a un rang normatiu".

A aquesta proposta va succeir la plantejada pels sindicats d'estibadors (Coordinadora de Treballadors del Mar, CC.OO., UGT, CIG i USO), que contempla la seva principal reivindicació, la de disposar "amb rang de llei" la subrogació dels treballadors. També reclamen prejubilacions, però amb el 80% del salari i sempre amb un mínim de tres vegades el salari mínim interprofessional (2.122 euros), i "participar en la formació per a l'accés a la professió".

La patronal Anesco parteix de realitzar una retallada en la plantilla dels 6.150 estibadores per adequar-la "a les necessitats de cada port" i només contempla subrogacions a través de Centres d'Ocupació Portuària que, si escau, formessin diverses empreses. A més, planteja abordar una completa reestructuració de la forma de treball en els ports, per flexibilitzar horaris i repartiment de tasques i reduir costos fins a un 30%.

La presentació de la proposta empresarial dijous passat va bloquejar la negociació, atès que no només xoca amb la principal reivindicació dels estibadors de garantir per llei els seus treballs, sinó amb el compromís de manteniment de l'ocupació defensada també pel Govern. A partir d'aquest punt es reprendran les converses dimecres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés