Publicat 22/01/2016 16:10

L'Estat recorrerà la Conselleria d'Exteriors i la comissió del Parlament però no la presa de possessió de Puigdemont

Soraya Sáenz de Santamaría tras el Consejo de Ministros
EUROPA PRESS

Sáenz de Santamaría explica que l'Estatut no obliga a jurar la Constitució i per aquesta raó creu que un jutjat no estimaria la impugnació

MADRID, 22 gen. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat aquest divendres que l'executiu recorrerà la Conselleria d'Exteriors del nou Govern català que està encapçalada per Raül Romeva així com la Comissió d'estudi del Parlament de Procés Constituent. No recorreran en canvi la presa de possessió del nou president autonòmic, Carles Puigdemont, en entendre que la seva posició no prosperaria als tribunals.

"La decisió és recórrer el decret amb les facultats en matèria de Política Exterior, per dir-ho d'alguna manera, i la comissió d'Estudis", ha dit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

La número dos de l'executiu ha defensat que "la projecció de les Comunitats Autònomes és el que ha dit el Tribunal Constitucional i no més". En quan a la Comissió d'Estudis, ha indicat que "neix després que es descartés una comissió legislativa". "Ens sembla molt prudent que per part del Tribunal Constitucional, a instàncies del president del Govern espanyol, digui què es pot fer i què no es pot fer".

JA ESTAVA RECORREGUT

En concret, sobre la Conselleria d'Exteriors, "la del senyor Romeva", ha explicat que desenvolupa "una llei d'acció exterior de la Generalitat que ha estat recorreguda anteriorment, està recorreguda, però encara no ha estat sentenciada".

"El que s'estudiarà és, tenint en compte que es tracta del desenvolupament d'una Llei pendent de recurs, quina és la fórmula per posar de manifest que s'ha produït aquest desenvolupament. Si no fos un desenvolupament de Llei anterior, seria un conflicte de competències, però com hi ha un recurs anterior, s'estudiarà la forma en la qual es pugui posar d'acord aquesta qüestió", ha afegit.

Sobre la comissió d'estudi de Procés Constituent ha dit que "el que es va portar va seruna comissió legislativa de procés constituent i, quan es va advertir que era claríssimament una infracció de la sentència del Tribunal Constitucional que es deia que no es podia obrir un procés constituent, es va transformar en comissió d'estudis".

En conseqüència, ha manifestat que "aquest Govern ha de tenir el suficient agilitat i prudència per evitar que el que volia fer-se d'una manera no acabi fent-se per una altra. Cal analitzar a què es dedicarà i quin serà el futur de les decisions que aquí s'adoptin". "Es donaran instruccions a l'Advocacia de l'Estat perquè prepari la fórmula processal més adequada per procedir a la interposició dels corresponents recursos o conflictes", ha tancat.

"MOLT ESTUDIADA"

També ha estat preguntada sobre la presa de possessió de Puigdemont, qui va prendre possessió del seu càrrec sense jurar ni prometre lleialtat al Rei i la Constitució. Segons ha dit la vicepresidenta, "ha estat molt estudiada per l'Advocacia de l'Estat", però en aquest cas no s'impugnarà.

"Es produeix la següent situació: la Llei Orgànica de Règim Electoral General (Loreg) estableix una obligació de jurament i, pel que sembla, quan Puigdemont va accedir al seu lloc al Parlament així ho va fer. Tot i això, l'Estatut d'autonomia de Catalunya no estableix aquesta necessitat un altre cop jurament en els termes de la Loreg", ha explicat.

Després, ha definit l'Advocacia de l'Estat com "molt rigorosa" i ha recordat la "jurisprudència del Tribunal Constitucional" que faria que l'assumpte ho estudiés un tribunal ordinari que "podria no estimar la situació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés