Publicat 22/04/2016 14:17

L'Estat impugna davant del Tribunal Constitucional tres lleis del Parlament

Rafael Catalá y Fátima Báñez tras el Consejo de Ministros
EUROPA PRESS

Català argumenta que les lleis catalanes envaeixen competències de l'Estat i emmarca el recurs en la normalitat institucional

MADRID, 22 abr. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres ha sol·licitat aquest divendres al seu president, Mariano Rajoy, que impugni davant del Tribunal Constitucional tres lleis aprovades pel Parlament, dues d'elles per un conflicte de competències.

Es tracta de la llei que grava els habitatges buits, la de governs locals i la llei d'igualtat entre homes i dones; i els recursos comporten la petició de la seva suspensió cautelar si són admeses a tràmit.

Segons ha explicat el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el Govern espanyol impugnarà la llei que estableix un impost als habitatges buits perquè aquest fet imposable ja està gravat a l'actual sistema de finançament de les hisendes locals, que preveu recàrrecs de fins al 50% a l'Impost sobre Béns Immobles (IBI). Un nou tribut sobre el mateix fet, ha dit, incorre en "vici d'inconstitucionalitat".

Les altres dues lleis afectades, recorregudes perquè el Govern espanyol estima que envaeixen les seves competències, són la Llei 16/2015 relacionada amb l'activitat dels governs locals i la Llei 17/2015 orientada a la igualtat efectiva d'homes i dones.

Catalá ha remarcat que el Govern espanyol no té res en contra de l'objectiu d'aquesta última llei, però tant ell com els seus òrgans assessors consideren que envaeix competències estatals.

El ministre ha justificat aquests recursos com "l'exercici normal de les competències de cada administració pública quan considera que una altra s'ha extralimitat en les seves competències". El Govern central, ha dit, ha impugnat 30 lleis catalanes, igual que la Generalitat ha impugnat gairebé mig centenar del Govern espanyol.

NEGOCIANT LA LLEI ANTIDESNONAMENTS

No ha estat recorreguda tot i això la llei catalana antidesnonaments i contra la pobresa energètica, que preocupa especialment la Generalitat.

Ha estat perquè, segons ha recordat Catalá, abans d'arribar a una impugnació existeixen mecanismes per arribar a acords, per als quals ha assegurat que el Govern espanyol està disposat a treballar amb la millor disposició.

LA LLEI ANTIDESNONAMENTS, A LA TAULA DE LA COMISSIÓ BILATERAL

Segons ha explicat, el Govern estatal ha pres la decisió d'impugnar les tres lleis catalanes davant del Tribunal Constitucional perquè acabaven ja els terminis legals que li permetien fer-ho.

Encara compte tot i això amb marge per a la llei antidesnonaments, que està a la taula de la comissió bilateral entre les dues administracions --"que fa una anàlisi jurídica, no política", ha puntualitzat el ministre-- i en què se segueix treballant per intentar arribar a un punt de trobada, que fins i tot podria incloure alguna "modificació" de la legislació.

La interposició d'aquests recursos arriba tan sols dos dies després de la reunió mantinguda entre el cap de l'Executiu espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Catalá ha recordat que Rajoy ja va avançar llavors a Puigdemont l'obligació del Govern espanyol de defensar la Constitució i l'ordenament jurídic, així com de recórrer al Tribunal Constitucional si considera que s'han envaït competències de l'Estat.

EL TC ESTÀ PER ARBITRAR

Tot i això, ha volgut restar importància a una possible polèmica i ha emmarcat diverses vegades la decisió en una "imatge de normalitat institucional", ja que la tasca del Tribunal Constitucional és precisament la d'"arbitrar" quan hi ha aquest xoc d'interessos.

"Rajoy ha insistit que el Govern espanyol seguirà treballant per garantir els drets i col·laborar amb les institucions catalanes, però sempre dins del respecte a les lleis i la Constitució", ha insistit.

Els tres recursos inclouen la sol·licitud de suspensió cautelar de les lleis si són admeses a tràmit perquè el seu contingut "té rellevància i transcendència suficient perquè així sigui", ha justificat el ministre malgrat que Puigdemont va demanar aquest dimecres a Rajoy que, com a mínim, no es fes ús d'aquest mecanisme.

Aquest assumpte podria ser un dels temes que abordin la setmana que ve a la reunió que tenen prevista la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el vicepresident català, Oriol Junqueras, per a la qual encara no hi ha una data tancada i els equips de tots dos estan treballant per acordar els punts a tractar i l'ordre del dia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés