Actualitzat 02/12/2016 09:49

L'Estat aprova la pujada en un 8% del salari mínim, fins a 707,6 euros al mes

Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
EUROPA PRESS

MADRID, 2 des. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres aprova aquest divendres la pujada en un 8% del salari mínim interprofessional (SMI) per al 2017, des dels 655,2 euros actuals fins a 707,6 euros mensuals en 14 pagues, l'augment més alt en 30 anys, segons han informat a Europa Press fonts sindicals.

Segons els sindicats, el Govern central ha pres aquesta decisió després de la demanda d'una pujada de l'SMI dels interlocutors socials i de la proposta del PSOE, el portaveu al Congrés del qual, Antonio Hernando, va exigir a l'executiu una pujada de l'SMI de, com a mínim, un 8% per donar suport a l'objectiu de dèficit i de deute per al 2017.

El Ministeri d'Ocupació es va reunir dijous amb representants de CCOO, UGT, CEOE i Cepime per comunicar-los l'increment previst per al salari mínim.

Tant UGT com CCOO han qualificat d'"avanç, però insuficient" la pujada de l'SMI, ja que consideren que encara està "allunyat" de la demanda dels sindicats que l'SMI se situï en 800 euros el 2017 i arribi al 60% del salari mitjà el 2020 (uns 1.000 euros).

"La sostinguda i ferma pressió exercida per CCOO i UGT i la convocatòria de mobilitzacions han influït en el Govern central, juntament amb la proposició de llei aprovada el passat 22 de novembre al Congrés (amb l'oposició del PP), per procedir a una pujada escalonada de l'SMI", consideren els dos sindicats.

Segons han explicat, aquesta alça en el salari mínim "no satisfà la demanda sindical, tot i que superi de sobres els habituals increments de l'SMI que els diferents governs han posat en marxa els últims anys".

Les dues organitzacions han criticat "amb duresa" el procediment utilitzat pel Govern central en la pujada del salari mínim "al robar al diàleg social una negociació com la de l'SMI i situar-la a l'àmbit polític i parlamentari".

"Encara més greu és la decisió d'aprovar-lo en Consell de Ministres com a Reial decret Llei, devaluant, quan no negant, el debat democràtic al Parlament", han afegit.

Els sindicats han recordat que a Espanya cobren l'SMI o una quantitat menor més de 5,5 milions de persones. "Tot i que el creixement econòmic permetria ara rescabalar als perceptors de l'SMI, que han anat perdent poder adquisitiu els últims anys, es pretén ara seqüenciar l'increment de l'SMI en un període de vuit anys per igualar la demanda sindical, cosa que UGT i CCOO no comparteixen", indiquen.

Els sindicats han recordat la convocatòria de mobilitzacions per al 15 i el 18 desembre que van anunciar la setmana passada i han indicat que "el Govern espanyol ha de sentir la pressió ciutadana per canviar les polítiques i atendre les necessitats socials, perquè en aquesta Legislatura cal recuperar drets i atendre a les persones".

Els interlocutors socials consideren que "la mobilització comença a donar resultat" i que aquesta és "la legislatura de la recuperació de drets". Segons han explicat, s'espera acordar "en el marc del diàleg social" l'evolució de l'SMI durant la legislatura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés