Actualitzat 08/09/2016 13:01

Les xarxes socials influeixen en la nostra memòria: recordem millor el que publiquem en línia

Redes sociales
PIXABAY

MADRID, 8 set. (EDIZIONES/Portaltic) -

Les xarxes socials tenen un fort impacte en la nostra autoestima, però també en la nostra memòria doncs compartir en aquestes plataformes les nostres experiències fa que siguem capaços de recordar-les millor en el futur.

L'últim estudi sobre les xarxes socials s'ha centrat en els efectes que aquestes tenen en la memòria de les persones. "Si la gent vol recordar les seves experiències persones, la millor forma de fer-ho és posar-les en línia", ha declarat la responsable de la investigació, la doctora Qi Wang, professora a la Universitat de Cornell (Estats Units).

Les xarxes socials, com explica Wang a l'extracte de l'estudi, "ens proveeixen un important canal per evocar records, en espai públic, i compartir amb altres persones".

És a dir, comptar en Facebook o en el nostre bloc personal qualsevol de les nostres experiències, ja sigui el que hem esmorzat o un aldarull que hem tingut amb algun company de treball, fa més fàcil que en el futur ho recordem. Aquest efecte és un efecte semblant al qual té portar un diari o explicar-li a algú alguna cosa que ens ha passat.

Les respostes d'altres persones juguen, a més, un paper important en aquest efecte, tant en paper com en digital. "Pot permetre que la gent reflexioni sobre les experiències i la seva rellevància personal".

Però compartir en una xarxa social té un paper important en la construcció de la pròpia persona, com ha indicat Wang. "Modela la forma en la qual recordem la nostra experiències i també modela els qui som".

Ocorre, a més, sense que ens adonem. La memòria és selectiva, com Wang ha puntualitzat, però en les xarxes socials aquesta selecció és externa a la nostra ment. "Les funcions d'interacció en les xarxes socials poden modelar també la forma com veiem les nostres experiències, com ens veiem a nosaltres mateixos", ha afegit.

Per fer aquest estudi, han demanat a 66 estudiants de la Universitat de Cornell que portessin un diari durant una setmana, anotant tot el que els ocorregués, sense importar que fora o no transcendentals, i indicar si aquestes experiències les havien compartit també en línia. Les experiències han estat puntuades, a més, segons la importància.

Després del registre, els investigadors van descobrir que al cap de diverses setmanes --una setmana i dues setmanes després del registre-- els esdeveniments compartits en línia tenien una probabilitat més de ser recordats en el temps, sense importar les seves característiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés