Publicat 30/09/2014 12:46

Les vendes catalanes compensen "de sobres" la seva pèrdua de pes a l'Estat, segons el Ctesc

Lluís Franco, Felip Puig, Alfons Labrador
EUROPA PRESS

A tota Espanya s'han reduït del 38,3% al 31,4%

BARCELONA, 30 set. (EUROPA PRESS) -

Les vendes de Catalunya han perdut pes els últims anys a tota Espanya, si bé la comunitat ha compensat "de sobres" aquest descens amb l'augment de les seves vendes a l'estranger, una tendència que s'està consolidant amb independència de la conjuntura econòmica.

Així s'extreu de l'informe del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc) 'Les balances comercials de Catalunya amb la resta de l'Estat i l'estranger", que han presentat aquest dimarts en roda de premsa el seu president, Lluís Franco, i el ponent de l'informe, Alfons Labrador, acompanyats del conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig.

Segons l'informe, entre els anys 1995 i 2000, les vendes de Catalunya a l'estranger suposaven el 26% del total de vendes catalanes de mercaderies, mentre que en el període 2008-2013 han augmentat fins a situar-se al 36,1%.

Comportament totalment contrari és el que han experimentat les vendes catalanes a tota Espanya, on s'han reduït del 38,3% al 31,4% en els mateixos períodes de referència, i les vendes en la pròpia comunitat han passat de representar el 35,7% al 32,6% de tota la producció de mercaderies.

Pel que fa a les compres de Catalunya a l'estranger, eren del 38,4% en el període 1995-2000, mentre que entre 2008 i 2013 han estat del 47,6%, i les compres catalanes realitzades al conjunt de l'Estat s'han reduït del 23,4% al 19,5%, i alhora les compres de mercaderies de la pròpia comunitat han passat del 38,2% al 32,9%.

El gruix d'exportacions i importacions amb l'Estat es concentren a Aragó, Comunitat Valenciana, Comunitat de Madrid i Andalusia, representant conjuntament el 55% de les exportacions i el 60% de les importacions, mentre que Catalunya manté un saldo comercial positiu amb àrees d'Oceania i Sud-amèrica, a més de països com Portugal i França, i els productes més exportats són els associats al sector químic, agroalimentari i l'automoció.

PRODUCCIÓ CATALANA

Labrador ha indicat que la pèrdua de pes de la producció catalana a la resta d'Espanya es produeix amb una pèrdua progressiva de la quota de mercat de la producció catalana al mercat de la resta de l'Estat, de manera que el pes de les vendes de Catalunya sobre les compres del conjunt d'Espanya ha passat d'11,6% a 8,3%.

I és que, tot i aquest augment dels intercanvis amb l'exterior, no s'ha produït un repunt de la capacitat de generar recursos nets per al conjunt de l'economia catalana en relació amb el PIB com a conseqüència, entre d'altres factors, de la pèrdua de pes relatiu de les activitats industrials en l'economia catalana.

Així s'explica que, malgrat haver crescut el grau d'obertura comercial amb l'estranger, la reducció del grau d'obertura amb la resta de l'Estat, que era semblant al qual mantenien amb la resta del món, no hi hagi permès incrementar el grau d'obertura comercial de l'economia catalana.

Segons les últimes dades disponibles, l'economia catalana ha presentat un saldo comercial positiu de 1.331 milions d'euros anuals en el període 2008-2013 com a conseqüència d'un saldo negatiu amb l'estranger de 116.114 milions i un saldo positiu amb la resta de l'Estat de 17.445 milions.

RECOMANACIONS

Per tot això, els agents socials que componen el Ctesc recomanen desenvolupar el sector industrial, fomentar un model energètic menys dependent de l'exterior, atreure inversions estrangeres industrials, millorar les infraestructures i desenvolupar el Corredor Mediterrani, així com acompanyar la internacionalització apostant per la formació tècnica i un millor coneixement d'idiomes.

Puig ha dit que "s'han d'anar redefinint els models de governança per reestructurar la confiança col·lectiva", i ha asseverat que la internacionalització de l'economia no és només una necessitat per compensar la caiguda del consum intern, sinó que ha de ser una necessitat imperiosa en un mercat global i una decisió estratègica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés