Publicat 14/06/2016 12:52

Les llars espanyoles podrien estalviar 5.350 milions anuals amb més eficiència energètica

El dtor gral de la Fundación Gas Natural Fenosa, Martí Solà
EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 juny (EUROPA PRESS) -

Les llars espanyoles podrien estalviar 5.350 milions d'euros anuals millorant la seva eficiència energètica, segons la desena edició de l'índex d'eficiència energètica elaborat per la Fundación Gas Natural Fenosa, presentat aquest dimarts pel director general de la fundació, Martí Solà.

Segons l'estudi, elaborat a partir de 3.800 entrevistes a ciutadans, les llars espanyoles tenen un potencial d'estalvi del 27,4% --fet que equival a 11,1 tones de CO2 i 50.804 GWh--, que podria assolir-se millorant els hàbits i l'equipament dels habitatges, ha explicat Solà en una roda de premsa.

El més gran potencial d'estalvi és en els electrodomèstics (42,9%), seguits de la il·luminació (26,2%), la calefacció (25,5%) i l'aire condicionat (19,5%), i l'informe també indica que el 2015 l'índex d'eficiència energètica a les llars espanyoles va caure fins a 6,39 punts, davant dels 6,45 en l'última edició de l'estudi, que va ser el 2013, a causa del descens del manteniment i l'equipament.

Entre els motius d'aquesta caiguda es troba l'auge d'aparells en 'stand by' --una llar pot estalviar gairebé 200 euros a l'any si estiguessin apagats-- i el poc ús dels programes curts en la rentadora i els rentavaixelles --els usuaris solen utilitzar sempre el mateix programa--, així com l'antiguitat dels sistemes de calefacció i que no s'instal·len sistemes de reducció del cabal d'aigua.

Solà ha detallat que es pot aconseguir estalviar amb "petits gestos" com apagar el 'router' quan no hi ha ningú a casa o a les nits, i col·locant lladres d'endolls amb interruptor que permetin desconnectar els aparells multimèdia --com el televisor, consoles i equips musicals-- quan no s'utilitzen; també ha cridat a no deixar permanentment endollats els carregadors dels dispositius mòbils.

Com a elements positius, ha millorat la cultura respecte a l'augment del coneixement d'estalvi si s'ajusta la potència contractada, i en el control hi ha més consciència de no utilitzar els electrodomèstics de major potència simultàniament, mentre que segueix sent massa baixa la temperatura de l'aire condicionat, que hauria de situar-se entre 24 i 26 graus.

També ha millorat la revisió de calderes i la utilització d'il·luminació Led, mentre que un punt feble és el manteniment inadequat de frigorífics i congeladors, que augmenten el consum si se'ls acumula gel o es deteriora la goma de la porta.

PERFIL DE LA LLAR EFICIENT

El perfil de la llar eficient és el de responsables d'entre 35 i 49 anys, que viuen en municipis d'entre 250.000 i un milió d'habitants i de nivell econòmic mitjà i alt, i les comunitats autònomes més eficients són Balears, Catalunya i Múrcia, mentre que Canàries és la que té el més gran potencial d'estalvi, com en anteriors edicions.

Entre el 2004 i el 2011, les llars espanyoles van millorar l'índex d'eficiència energètica un 9%, mentre que en els últims ha caigut un 4%, si bé el 52% dels ciutadans opina que l'estalvi d'energia en la seva llar és igual d'important ara que abans de la crisi.

CATALUNYA

Les llars catalanes tenen un potencial d'estalvi del 25,9%, equivalent a 830 milions d'euros, 1,6 milions de tones de CO2 i 7.461 GWh, i el seu índex d'eficiència energètica és de 6,6 punts, igual que en l'última edició de l'estudi (2013), tot i que inferior al del 2012, que va ser de 6,88 punts.

Catalunya ha estat més eficient que la mitjana espanyola des del començament de l'índex el 2004, i en l'última edició es deu a factors com que les llars tenen electrodomèstics més moderns i eficients i que s'apaguen més els equips en 'stand by', fet que Solà ha atribuït a campanyes publicitàries de conscienciació.

El 57,4% de les llars catalanes dóna ara la mateixa importància a l'estalvi energètic que abans de la crisi, segons l'informe, que va recopilar la informació entre el març i l'abril a través d'entrevistes telefòniques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés