Actualitzat 22/10/2015 17:17

Les empreses exportadores es recuperen més ràpid, segons un informe d'Eada i Cepime

María Helena de Felipe, presidenta de Fepime
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 maig (EUROPA PRESS) -

Les empreses exportadores milloren més ràpid que les que no tenen activitat exterior, i augmenten més les seves vendes, tenen més rendibilitat i menys morositat, segons constata el VI Diagnòstic Financer de l'Empresa elaborat per l'escola de negocis Eada i Cepime i basat en enquestes a directors financers de 700 empreses espanyoles.

En roda de premsa, la vicepresidenta de Cepime i presidenta de Fepime, Maria Helena de Felipe, ha assenyalat que un 51% de les empreses exportadores enquestades van augmentar les vendes l'any passat mentre que entre les no exportadores ho va fer el 30%; les exportadores també presenten millor rendibilitat (6,9% front el 5,7%), menys morositat i menys restriccions de crèdit.

De Felipe ha explicat que l'estudi posa de manifest que el 2014 les empreses enquestades van millorar en gairebé tots els indicadors econòmics clau, tot i que ha subratllat que "encara moltes pimes no noten els efectes de la recuperació", fet pel qual ha reclamat polítiques específiques de suport a les pimes i, especialment, a les microempreses.

El director de l'estudi i professor de finances d'Eada, Rafael Sambola, ha constatat que el 2014 les vendes de les empreses van augmentar per primera vegada després de quatre anys consecutius de caigudes, amb un increment del 0,3% de mitjana entre els enquestats, tot i que ha destacat que encara estan a vuit punts per sota del nivell de facturació del començament de la crisi.

També es redueix el percentatge d'empreses amb disminució de les vendes, les quals han experimentat restriccions de crèdit, amb augments de comissions i tipus d'interès i amb augments de morositat; també s'ha reduït el termini mitjà de cobraments, de 80 a 71 dies.

A més, ha augmentat la rendibilitat mitjana de les enquestades, passant del 5,6% el 2013 al 6,1% i s'ha reduït el percentatge de morositat sobre vendes, del 4,8% al 4,3%.

PERSPECTIVES

Amb vista a aquest any, les perspectives són millors, ja que un 85% de les empreses considera que serà igual o millor que l'any passat, i destaca també el canvi significatiu en l'ordre de preferència a l'hora d'adoptar les mesures de gestió per millorar la rendibilitat, ja que se centra en la inversió en comptes de la reducció de despeses.

Per exemple, la reducció de costos de personal se situa en el setè lloc, i és tan sols una mesura adoptada pel 22% dels enquestats, mentre que el 73% centrarà els seus esforços en la millora dels processos comercials.

També són millors les perspectives de feina, ja que un 32% de les companyies preveu augmentar plantilla aquest any, mentre que a l'estudi anterior va ser el 15%.

INCERTESES

Sambola ha considerat que hi ha aspectes positius que poden reforçar la sortida de la crisi com l'estabilitat en el preu del petroli i els tipus d'interès a la baixa, tot i que ha assenyalat també aspectes negatius com la situació a Grècia.

També ha fet referència a la situació a Espanya, i ha augurat que si es traslladen els canvis de poder de les eleccions municipals a les generals "pot comportar dificultats" per falta de consens per fer reformes que encara s'han de fer.

S'ha mostrat preocupat per les promeses dels "partits emergents" d'augmentar la despesa pública, ja que ha assegurat que Espanya no es pot permetre augmentar el dèficit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés