Publicat 09/05/2016 11:37

Les comunitats inflen la previsió d'ingressos i incompliran el dèficit el 2016 fins a l'1%, segons Fedea

Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
EUROPA PRESS

Pressuposten ingressos procedents de transferències de l'Estat que superen allò pressupostat pel Govern espanyol

MADRID, 9 maig (EUROPA PRESS) -

Les comunitats autònomes tornaran a incomplir l'objectiu de dèficit públic el 2016 tot i el nou marge atorgat pel Govern espanyol, en elevar la previsió del 0,3% del PIB al 0,7%. Concretament, la xifra final serà pròxima a l'1% del PIB, una desviació d'uns 3.000 milions d'euros.

Aquesta és la conclusió a la qual arriba l'anàlisi dels pressupostos de les comunitats autònomes per a aquest any fet per la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea), que deixa clar que el problema no és tant de despeses, com d'una previsió dels ingressos "exageradament optimista".

L'informe explica que aquesta sobrevaloració dels ingressos ha portat les comunitats autònomes a incomplir sistemàticament els objectius de dèficit des del 2007; l'última vegada el 2016, quan van sobrepassar el límit del 0,7% del PIB fins a l'1,66%.

El principal problema està concretament en la partida anomenada 'resta d'ingressos', que engloba els recursos procedents de l'Impost de Successions i Donacions, Transmissions Patrimonials, Actes Jurídics Documentats, ingressos patrimonials, alienació d'inversions reals o el fons de compensació interterritorial.

Les comunitats autònomes preveuen augmentar aquesta partida respecte a l'execució del 2015 en 3.772 milions d'euros, fet que suposa una correcció significativa respecte al passat any, quan aquest increment es va fixar en 6.071 milions, però que, segons l'opinió de Fedea, implica una nova sobrevaloració.

De mitjana, això suposa que les comunitats autònomes preveuen incrementar els ingressos en aquest capítol en un 0,3% respecte al tancament del 2015. Però per comunitats s'observa que mentre Galícia, complidora el 2015, preveu una caiguda del 0,3%, Extremadura, de les més incomplidores l'any passat, torna a pressupostar la la pujada més forta de la recaptació per aquesta via, fins a un 2,9%.

En paral·lel a aquesta sobrevaloració, Fedea adverteix que, a més, les comunitats autònomes estan pressupostant per aL 2016 uns ingressos per lliuraments a compte i liquidacions que no es corresponen de manera que està previst en els pressupostos generals de l'Estat (PGE), malgrat que aquests ingressos "es coneixen amb exactitud en el moment en el qual s'elaboren els pressupostos autonòmics".

Dins d'aquest apartat, que constitueix el 70% dels recursos de les comunitats autònomes, s'inclouen el repartiment de la recaptació d'impostos compartits (IVA, IRPF i impostos especials) i de Fons (de Garantia, Suficiència i Convergència).

Per aL 2016, les comunitats han 'inflat' els pressupostos amb uns ingressos majors en 2.778 milions d'euros als quals realment tindran per part de l'Estat.

Concretament, les diferències es troben en els pressupostos d'Astúries (26 milions), Comunitat Valenciana (1.325 milions), Catalunya (1.400 milions) i Múrcia (27 milions).

En el cas d'Astúries i Múrcia, aquestes diferències obeeixen a la inclusió de la participació provincial en els recursos del sistema en concepte d'IRPF, IVA i impostos especials, mentre que a Comunitat Valenciana i Catalunya recullen en els seus pressupostos un avançament dels fons de competitivitat, no previst als PGE del 2016.

FEDEA RECOMANA MESURES ADDICIONALS

Així doncs, l'informe assenyala que l'excés d'ingressos previst sobre el que previsiblement recaptaran les comunitats el 2016 és un 0,6% del PIB --0,3% de la resta d'ingressos i 0,3% de recursos procedents del sistema de finançament autonòmic--.

"Creiem que les comunitats autònomes sobrepassaran, fins i tot després d'haver-se elevat del 0,3% al 0,7% del PIB, l'objectiu d'estabilitat pressupostària" fins a "a prop de l'1%", afegeix.

Fedea assenyala que caldran mesures addicionals per poder ajustar els comptes de les comunitats autònomes, més enllà de l'aplicació rigorosa de la regla de despesa.

Insisteix que, en anys anteriors, a mesura que avançaven els mesos, el risc d'incompliment se n'anava fent més evident perquè els ingressos no quadraven, però les comunitats optaven per no executar algunes despeses.

Tot i això, avisa que "per molts esforços que facin mitjançant, per exemple, retencions de crèdit, mai és suficient per complir l'objectiu".

UN PROBLEMA QUE VE DE LLUNY

I és que Fedea avisa que aquesta sobrevaloració dels ingressos "no és innovadora" des que ha començat la crisi. A l'últim capítol dels incompliments de dèficit, les comunitats autònomes es van desviar en 10.430 milions del seu pressupost per al 2015, dels quals el 60% es va produir pel costat dels ingressos, fins a 6.144 milions.

Durant l'any passat, el pitjor comportament dels ingressos es va concentrar en els ingressos patrimonials, les alienacions i inversions reals i a la resta de transferències corrents i de capital.

Per comunitats autònomes, les que majors desviacions entre els ingressos pressupostats i els que van obtenir han estat Extremadura, que va arribar a un desfasament del 2,9% del PIB, Cantàbria (1%) i Múrcia (0,8%). En la banda oposada, Canàries i Galícia, dues de les úniques tres regions que van complir el 2015, van obtenir, al costat de Navarra, més ingressos dels previstos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés