Publicat 27/11/2014 13:43

Les cimenteres catalanes demanen més obra pública i millores energètiques

Cemento
GRUPO GALLARDO

Creuen que l'aturada actual perjudica la competitivitat futura de Catalunya

BARCELONA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de Ciment Català, Àngel Cercós, ha demanat aquest dilluns més obra pública a Catalunya i millores a l'àmbit de l'energia --per reduir els seus costos i per augmentar la possibilitat d'utilitzar residus com a combustible en les cimenteres-- per tornar la normalitat al sector.

En roda de premsa aquest dimarts a la patronal Foment del Treball, ha assenyalat que el nivell de consum actual a Catalunya és com el de fa més de 50 anys --finals dels anys 50 o principis dels 60--, mentre que els costos energètics han crescut un 147% des del 2008 i l'ús de combustibles alternatius és molt inferior a Catalunya --menys de la meitat-- respecte a altres països europeus "punters mediambientalment" com Alemanya, Àustria i Holanda.

Ha explicat que de les sis fàbriques de ciments que hi ha actualment a Catalunya, només cinc funcionen, i ho fan a mitja capacitat, destinant la majoria de la producció a l'exportació: al voltant d'un milió de tones són per al mercat català --van arribar a vuit abans de la crisi-- i gairebé tres milions són per a exportació; contracten 1.044 persones, davant de les 4.000 que van arribar a treballar directament en la indústria cimentera catalana.

"La possibilitat de tancar fàbriques és certa, depèn de si aconsegueixen seguir exportant la producció", ha advertit, i ha recordat que l'evolució del consum de ciment a Catalunya és pitjor que la del conjunt d'Espanya perquè hi ha menor inversió en obra pública a causa de l'austeritat pressupostària per combatre el dèficit.

Sobre aquest aspecte, ha alertat que Catalunya "s'està quedant obsoleta i quan millori la situació econòmica la competitivitat es veurà ressentida" perquè no estaran a punt les obres necessàries per estar a l'altura de la competència internacional.

El president de la patronal espanyola del ciment, Oficemen, i director general de Lafarge Espanya, Isidoro Miranda, ha afegit que les retallades en inversions pel dèficit poden fer que "en un moment donat el present posi en risc el futur".

Ha afegit que amb voluntat política es poden tirar endavant infraestructures importants per al creixement econòmic, i Cercós ha posat l'exemple del Corredor Mediterrani, que disposa de finançament europeu.

NORMALITAT PER AL 2020 O 2022

El president de la patronal catalana, que també és director general de Ciments Molins Industrial, ha afirmat que no estan segurs que el 2015 millori la situació ---tot i que podria haver un auge puntual per les eleccions municipals--, i ha considerat que a mitjà o llarg termini el consum normal de ciment a Catalunya caldria situar-ho entre els 3 i 3,5 milions de tones, tot i que ha reconegut que "probablement no s'arribarà fins al 2020-2022".

Respecte a la inversió privada en construcció, ha opinat que a més de veure's afectada per la crisi, ho està per la falta de crèdit, que cal solucionar per reactivar projectes a mesura que millori l'economia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés