Actualitzat 01/12/2016 18:58

Les CA accepten un dèficit del 0,6% per al 2017, tot i que algunes reclamen més marge

Cristóbal Montoro realiza el traspaso de competencias territoriales a Santamaría
EUROPA PRESS

MADRID, 1 des. (EUROPA PRESS) -

Les Comunitats Autònomes accepten que l'objectiu de dèficit per al 2017 es pugui fixar al 0,6% del PIB, tot i que la xifra per a diverses d'elles es queda encara lluny del marge que els agradaria tenir per a l'any que ve. Dit això, la majoria ha celebrat la "flexibilitat" del Ministeri Hisenda.

Tot i que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, plantejava al principi una xifra del 0,5%, finalment l'Executiu central ha tancat un pacte amb el PSOE d'acord amb el mínim exigit per les comunitats socialistes, que reivindicaven com a mínim aquest 0,6%.

A l'arribada a la seu del Ministeri d'Hisenda, els responsables de les diferents comunitats han al·ludit la necessitat que existeixi "consens" amb vista a tancar un pacte sobre el dèficit, al mateix temps que han dit esperar un compromís en la reforma del sistema de finançament autonòmic i els avancin les xifres definitives dels lliuraments a compte que correspon a cada regió per al pròxim any.

En declaracions als periodistes a l'arribada a la reunió, el conseller de Castella-la Manxa ha dit per part seva que el 0,6% per a les autonomies és "beneficiós", però ha tornat a criticar com altres dels seus col·legues el repartiment d'objectius entre administracions. "Dins de la dificultat d'arribar a un acord amb el Govern central, aquesta flexibilitat ens permet disposar de 40 milions addicionals que dedicarem fonamentalment a sanitat. Però no deixa de ser un 'pegat', defensem un altre sistema de finançament", ha recalcat.

I l'asturiana, Dolores Carcedo, ha reclamat aquesta xifra del 0,6%, que per a Astúries es tradueix en "23 milions més". Però també s'ha mostrat contrària al repartiment del dèficit perquè "no respon a una metodologia clara" ni "equilibrada".

Per part d'Andalusia, la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, María Jesús Montero, ha manifestat que confiava que el Govern espanyol retirés la proposta que fins avui havia traslladat, del 0,5%, perquè haver-lo mantingut hagués estat "gairebé menysprear les polítiques fonamentals".

El conseller d'Aragó, Fernando Gimeno, ha manifestat que li agradaria "alguna cosa més que el 0,6%" i ha criticat que l'acord es tanqui a final d'any: "Ens trobem ara en el mes de desembre i les Comunitats Autònomes es troben en una situació sorprenent, no coneixem quin és el dèficit autoritzat de l'any 2016 però tampoc del 2017", ha dit, i alhora ha criticat que a causa d'això, les comunitats han gastat "pensant que els objectius de dèficit eren unes altres".

VALÈNCIA, EN CONTRA DE "TOT"

Per la seva banda, el valencià Vicent Soler ha anunciat un vot en contra de "tot" el que es decideixi avui, perquè és "impossible" que la seva Comunitat compleixi qualsevol objectiu de dèficit que s'estableixi tenint en compte que està infrafinançada. També ha matisat que dependrà que Hisenda mostri "flexibilitat" amb el seu govern, per exemple, amb el tipus al qual paga el Fons de Liquiditat Autonòmica.

"El PP va deixar un dèficit del 2,59% el 2015. Espero l'any que ve que estiguem a l'1,4. Aquest esforç, no gastant ni la mitjana de totes les comunitats i generant dèficit, és un problema d'ingressos. I que ens premin pel dèficit... jo no vull que els valencians estiguin maltractats en els seus serveis bàsics", ha dit.

D'altra banda, el conseller d'Hisenda del Govern de Navarra, Mikel Aranburu, ha recordat que el seu Executiu té un projecte de Pressupostos ja en debat parlamentari amb el 0,5% d'objectiu per a l'any que ve i que és benvingut el 0,6%, "perquè una dècima sempre ve bé".

"El finançament seria a efecte de més deute, hauríem de tenir en compte la limitació de la regla de despesa, caldria fer càlculs pel Govern central i prendre una decisió pel Parlament de Navarra", ha explicat.

MÉS MARGE

Des de Castella i Lleó, la consellera Pilar del Olmo, ha dit que fixar el 0,6% és "un assoliment" però "escàs" i, per aquesta raó, reclamaran a Hisenda "més" marge. Així, ha insistit que el plantejament de la seva comunitat era fixar-lo com a mínim al 0,7%: "Pensàvem que tindríem dret a estar en un terç del total", ha afirmat, i ha recordat que el dèficit global és del 4,3% i que les comunitats "encara" estan "molt per sota".

Des de Múrcia, el conseller, Andrés Carrillo, ha defensat la importància que s'hagi consensuat i acordat "entre tots" un objectiu de dèficit, i ha dit veure "bé" que es fixi al 0,6%.

Per part de Galícia, Valeriano Martínez ha assegurat que a la Xunta "li val" l'objectiu del 0,5% però que aprofitarà el 0,6%. "El principal és tenir els Pressupostos operatius, esperem que per a mitjans de febrer, això és el més important", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés