Actualitzat 26/06/2017 13:29

L'economia catalana creixerà un 3,3% el 2017 i un 2,8 el 2018 creant 230.000 ocupacions

Miguel Cardoso, Christian Terribas (BBVA)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 juny (EUROPA PRESS) -

L'economia catalana creixerà un 3,3% aquest any i un 2,8% el proper gràcies a la recuperació de la inversió i del dinamisme del sector exterior, la qual cosa permetrà crear fins a 230.000 ocupacions, amb la qual cosa la taxa d'atur se situarà a final de l'any que ve en el 9,3%.

Així s'extreu de l'informe 'Situació Catalunya' sobre el primer semestre del 2017 i que han presentat aquest dilluns en roda de premsa l'economista en cap per a Espanya del BBVA Research, Miguel Cardoso, i el director territorial de BBVA, Christian Terribas, que ha recordat que l'entitat ha revisat a l'alça la seva previsió per al 2017 donada al maig i que ascendia a un 3%: "Ens congratulem".

Cardoso ha explicat que aquesta situació es veu afavorida per una política monetària expansiva que dona suport al consum, uns preus del petroli relativament baixos que impulsen la demanda interna i externa, i un augment del turisme per la percepció d'inseguretat d'altres destinacions competidores, compatible amb l'increment dels preus hotelers.

Quant a l'ocupació, ha indicat que els nivells d'ocupació del 2008 no es recuperaran fins a final del 2019 o fins i tot a principi del 2020, i que, malgrat la generació d'aquests 230.000 llocs de treball, la taxa d'atur se situarà a final del 2019 en 2,5 punts percentuals per sobre de l'inici de l'exercici 2008.

Amb tot, la temporalitat torna a augmentar i afecta un 21% dels treballadors: "El repte per a la recuperació és que l'ocupació que es creï sigui de més qualitat".

BREXIT

Les previsions també incorporen riscos com el del Brexit, i Catalunya presenta una exposició al Regne Unit similar a la mitjana del conjunt d'Espanya i les seves exportacions de béns i serveis tenen una elevada diversificació per mercats.

Cardoso ha indicat que, de moment, no s'observa un flux inferior de britànics a Espanya després del Brexit, amb la qual cosa es manté l'interès per viatjar a Catalunya i a la resta del país.

Un altre dels riscos és l'augment del salari mínim interprofessional (SMI), si bé a Catalunya la proporció d'assalariats amb un sou anual inferior al SMI és menor al de la mitjana, d'un 1,5% del total.

Quant als canvis en la política monetària, els tipus baixos afavoreixen les comunitats amb més endeutament i Catalunya és de les que més es pot beneficiant d'aquesta situació, encara que també forma part de les autonomies més exposades a un canvi en les condicions financeres.

INCERTESA

Cardoso ha dit que les dades no evidencien una desacceleració relacionada amb incertesa en política econòmica, però "que no sigui evident no vol dir que no estigui tenint un impacte negatiu", ja que la població canvia les seves decisions sobre nivells d'incertesa molt elevats, la qual cosa es traduiria en una caiguda del consum i la inversió.

Preguntat per si les previsions de creixement recullen l'impacte del referèndum independentista de Catalunya, ha sostingut que no es recull "un increment d'incertesa relacionat amb cap tipus d'esdeveniment polític dins de l'economia catalana o espanyola".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés