Actualitzat 21/10/2014 17:18

L'Audiència rebutja suspendre l'ingrés a la presó de Núñez i el seu fill

Fachada de la Audiencia de Barcelona
Foto: EUROPA PRESS

El tribunal titlla l'indult d'"inquietant antigalla" i residu de l'absolutisme

   BARCELONA, 21 Oct. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència de Barcelona ha rebutjat la petició de suspendre l'ingrés a la presó del constructor i expresident del FC Barcelona, Josep Lluís Nuñez Navarro, i del seu fill Josep Lluís Núñez Clemente, condemnats a dos anys i dos mesos de presó cadascun per la seva implicació en una trama de suborns a alts càrrecs d'Hisenda per eludir impostos.

   En sengles resolucions recollides per Europa Press, la Secció Novena de l'Audiència desestima les peticions de Núñez i del seu fill (mentre el Govern espanyol resol la seva sol·licitud d'indult), tot i que als dos condemnats encara els dóna la possibilitat d'un recurs de súplica davant de la mateixa sala, per això el tribunal no marca encara la data d'ingrés a la presó.

   Núñez --al qual el Tribunal Suprem va rebaixar la condemna de sis a dos anys per dilacions indegudes-- va ser condemnat per un delicte de suborn pel qual, a més de la presó, se li va imposar una multa d'1,5 milions d'euros i inhabilitació per a càrrecs públics durant set anys.

   La defensa dels condemnats va sol·licitar a l'Audiència la suspensió de l'ingrés argumentant que, si se li denega aquesta suspensió i per contra el Govern espanyol accepta l'indult, el dany seria irreparable perquè al resoldre's ja hauria complert tota o part de la condemna.

   També van al·ludir a "la previsibilitat del seu atorgament" i que Núñez estigui completament reinserit a la societat i, com a mostra, esmenta la seva condició de conseller delegat del grup empresarial familiar Núñez i Navarro.

   Però l'Audiència qualifica d'incerta la primera de les tesis i fa esment que tant l'anterior ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, com altres alts càrrecs de l'Estat van assegurar que no es concedirien indults relacionats amb casos de corrupció.

   Referint-se que es troba totalment inserit a la societat, el Tribunal considera que el seu ingrés a la presó no seria obstacle per al funcionament de l'empresa, de la qual s'encarregarien altres càrrecs i familiars al no ser una empresa individual sinó un conglomerat amb una consolidada estructura organitzativa.

   Recorda que Núñez i el seu fill van cometre conductes que qualifica de gravíssimes i van actuar dins d'una trama en la qual un grup d'empresaris influents "van comprar voluntats" d'inspectors d'Hisenda per treure benefici econòmic en perjudici del tresor de l'Estat.

   Destaca també que aquesta trama, coneguda com a 'cas Hisenda' i que es va desenvolupar entre finals dels anys 80 i gairebé tot el decenni dels 90, és un dels casos de corrupció de més rellevància de la història judicial de Catalunya.

   A la sentència, l'Audiència dedica diversos paràgrafs a fer consideracions sobre la figura de l'indult, de la qual recorda que és d'aplicació "excepcional i restrictiva" i la considera una ingerència en el poder judicial.

   "L'indult constitueix una inquietant antigalla diletant per al poder polític", sosté l'Audiència, que la qualifica de residu de la monarquia absoluta que ha sobreviscut en els Estats constitucionals i democràtics.

FISCALIA TAMBÉ EN CONTRA

   El Tribunal considera que "no cap que l'executiu s'interposi a l'exclusiva i excloent funció jurisdiccional i revisi, al seu capritx, les penes judicials per congraciar-se amb amics o exigències corporatives".

   Tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat també es van mostrar en contra de suspendre la pena als dos condemnats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés