Publicat 01/02/2016 15:35

L'Audiència rebutja ajornar la continuació del judici del cas Nóos

La infanta Cristina y Urdangarín en el caso Nóos
POOL

PALMA DE MALLORCA, 1 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Provincial de les Balears ha rebutjat ajornar la data de continuació del judici del cas Nóos, prevista per al pròxim 9 de febrer, desestimant d'aquesta manera la petició de l'exsoci d'Iñaki Urdangarin al capdavant de l'Institut Nóos, Diego Torres, qui va posar en coneixement del tribunal que aquella coincideix amb l'assenyalament de noves dates en relació amb una altra vista oral en què està personat en l'Audiència Nacional.

Mitjançant una providència, el tribunal encarregat de jutjar als 18 acusats del cas Nóos justifica que l'assenyalament de la vista oral d'aquesta causa és anterior a la de l'Audiència Nacional, per la qual cosa s'ha de celebrar abans.

I això d'acord amb allò disposat per la Llei d'Enjudiciament Civil (LEC), que dóna preferència als assenyalaments més antics.

En el seu escrit, al qual ha tingut accés Europa Press, l'advocat de Torres, per a qui la Fiscalia Anticorrupció reclama 19 anys i mig de presó per presumptament apoderar-se, al costat d'Urdangarin, de més de sis milions d'euros de les Balears, Madrid i Comunitat Valenciana, assenyalava de fet que "tot enfila a pensar" que és prioritària la celebració del judici de Nóos, si bé deixava en mans del tribunal deliberar sobre aquesta qüestió.

El judici va arrencar el passat 11 de gener i entre els acusats que seuen al banc dels acusats es troba la Infanta Cristina, per a qui el tribunal de la Secció Primera va decidir no aplicar la doctrina Botín i que pugui ser així jutjada amb la sola acusació de Manos Limpias, que reclama vuit anys de presó per a ella com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals.

Està previst que la vista oral es prolongui fins al 30 de juny, si bé podria veure's dràsticament reduït en el cas que es produís un pacte amb els principals processats de la causa abans del 9 de febrer, amb la conseqüent devolució dels fons presumptament defraudats.

La Fiscalia Anticorrupció sosté que Urdangarin i Torres van ordir "un embolic de facturació fictícia" per desviar més de sis milions d'euros de les Administracions públiques i, per a això, van utilitzar l'Institut Nóos, al qual van fer servir "al seu capritx" al costat d'altres mercantils de la seva propietat perquè "operessin al servei dels seus interessos comercials".

El Ministeri Públic apunta alhora que els dos exsocis van ordir una xarxa fiduciària de la qual presumptament es van servir per desviar fons a l'estranger i evadir els diners obtinguts de les Administracions públiques, ocultant d'aquesta manera els seus verdaders beneficiaris i tributant menys que a Espanya.

Es tracta d'una estructura en la qual van jugar un paper fonamental les mercantils Blossom Hills (a Belize) i De Goes For Stakeholder Management (Regne Unit).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés