Actualitzat 29/05/2015 13:54

L'Audiència Nacional avala que l'examen per exercir l'advocacia sigui només en castellà

Oriol Rusca, Josep Cruanyes y Joandomènec Ros
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 Maig (EUROPA PRESS) -

   L'Audiència Nacional ha avalat que les proves d'accés a l'advocacia es facin només en castellà a tot Espanya, ja que "no es considera que causi un perjudici als alumnes" que no puguin usar el català, gallec i euskera, i al·ludeix a criteris de proporcionalitat.

   Així ho ha explicat el president de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, Josep Cruanyes, en una roda de premsa aquest divendres al costat del degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab), Oriol Rusca, i el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros.

   La sentència de la Sala Contenciosa Administrativa de l'Audiència Nacional, amb data del març, respon a un recurs que havia presentat el Consell de l'Advocacia Catalana --que agrupa els 14 col·legis d'advocats catalans-- en contra que la prova fos només en castellà i també que els alumnes de tot Espanya hagin de desplaçar-se a Madrid per examinar-se.

   El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha acceptat finalment que aquest any les proves --que es realitzaran aquest dissabte-- es facin en les diferents comunitats autònomes però l'examen serà per a tots en castellà, fet que a Rusca, que ha parlat en nom dels 14 col·legis d'advocats catalans, li causa "sorpresa i indignació".

   Rusca considera que elegir l'idioma de l'examen "és una qüestió de la llibertat de l'alumne" i veu sorprenent que Catalá no accedeixi que es pugui fer també en català, gallec o euskera, perquè veu el ministre una persona intel·ligent i sensata, amb qui ha dit que té una bona relació.

   Cruanyes veu en això un acte de discriminació que, segons la seva opinió, incompleix la llei i limita el dret dels alumnes, i a més creu que respon a la voluntat d'"arraconament del català en la Justícia".

   En la mateixa línia, Ros ha lamentat que, després d'haver aconseguit que l'examen es pugui fer a Barcelona, els alumnes no puguin usar el català, "que està reconegut en la Constitució" com a llengua oficial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés