Publicat 07/01/2016 13:08

L'Audiència de Madrid confirma la validesa de la 'llista Falciani' per condemnar per frau

Hervé Falciani presenta su libro La caja fuerte de los evasores
EUROPA PRESS

Imposa set anys de presó a un empresari que va defraudar amb 12 comptes oberts a l'HSBC a Suïssa

MADRID, 7 gen. (EUROPA PRESS) -

La Secció Sisena de l'Audiència Provincial de Madrid ha confirmat la pena de set anys de presó i pagament de multa imposada el juny passat a l'empresari Jacob Benzaquen, que apareixia a la llista que l'informàtic i exempleat de l'HSBC Hervé Falciani va lliurar a l'Agència Tributària sobre espanyols que tenien comptes ocults a Suïssa.

La sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, confirma la pena de presó per tres delictes contra la Hisenda pública i el pagament de 20 milions d'euros en multes imposades a l'empresari responsable de l'entitat Omega Asesores, dedicada a la compravenda de rellotges i d'immobles, i confirma la validesa com a prova de les dades de l'anomenada 'llista Falciani' que va ser lliurada a l'Agència Tributària.

Segons el relat de fets provats que ara es confirma, les autoritats fiscals franceses van comunicar el 24 de maig del 2010 a l'Agència Tributària que aquest empresari havia tingut disponibilitat de fons situats a 12 comptes a l'HSBC Private Bank a Suïssa des del 2005 i que no havia presentat les autoliquidacions sobre l'IRPF de l'exercici del 2005 i 2006 i de l'impost sobre el patrimoni del 2006, i d'questa manera havia deixat d'ingressar a l'Audiència Púbica al voltant de 4,5 milions d'euros.

El condemnat va al·legar la utilització en contra seva de prova il·lícita, argument rebutjat pels magistrats Francisco Jesús Serrano Gassent, Julián Abad Crespo i Almudena Álvarez Tejero. La Sala resol d'acord amb el criteri de la Fiscalia, que considera que les informacions de Falciani són admissibles com a prova per al procés penal.

La resolució reconeix que la veritat és que les autoritats franceses, en funció dels acords i tractats internacionals subscrits, van fer la cessió de dades que s'investigaven "sense oferir cap objecció" i afegeix que investigar "més enllà la font de coneixement no sembla una exigència admissible per la bondat de la prova que es tracta".

Sobre la informació obtinguda i divulgada per Falciani, l'Audiència Provincial de Madrid fa seus els arguments exposats per l'Audiència Nacional en una resolució del maig del 2013.

Així, conclouen que l'Audiència Nacional va concloure que no es pot considerar que les dades obtingudes per l'exempleat de l'HSBC procedeixin d'acte que pugui reputar-se delictiu a Espanya, ni que la prova citada vulneri el dret a la intimitat de l'acusat, ja que aquest dret cedeix davant d'altres constitucionalment consagrats, per la qual cosa la prova es considera lícita i eficaç per enervar la presumpció d'innocència.

HISENDA VA INVESTIGAR LES DADES

Afegeix que les dades bancàries van ser obtingudes per un empleat i després proporcionades per les autoritats franceses a les espanyoles, i que van ser investigades per l'Agència Tributària que les va posar en coneixement de la Fiscalia, ja que va entendre que "podien ser constitutives d'infracció penal que finalment va interposar la denúncia corresponent".

L'Audiència també al·ludeix a l'article 7 del Conveni d'assistència judicial en matèria penal entre els estats membres de la UE, que tracta el tema d'"intercanvi espontani d'informació" , així com la "doctrina jurisprudencial consolidada" existent a efectes d'eficàcia probatòria de diligències practicades a l'estranger.

Rebutja igualment els seus arguments sobre presumpció d'innocència i dilacions indegudes del procés, i confirma la pena imposada inicialment pel jutjat penal número 31 de la capital.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés