Actualitzat 24/06/2017 14:39

L'Audiència de Madrid absol a l'antiga cúpula de Cepyme acusada d'apropiar-se d'1,2 milions amb sous ocults

Audiència Provincial de Madrid, sala de judicis, judici, sentència, banqueta
EUROPA PRESS

   MADRID/VALLADOLID, 24 juny (EUROPA PRESS) -

   L'Audiència Provincial de Madrid ha absolt dels delictes d'estafa, falsedat i apropiació indeguda als expresident de Cepyme, Jesús Terciado i Jesús Bárcenas, així com als tres secretaris generals de la confederació que van ostentar el càrrec entre 2010 i 2014, José Alberto González, Gonzalo Garnica i José Manuel Vilar, als quals la Fiscalia acusava de "cooperadors necessaris".

   Es resol així la denúncia presentada en 2014 per representants de la Confederació d'Organitzacions d'Empresaris De Salamanca (Confaes), per la seva gestió com a president de Cepyme (2010-2014), promoguda per qui ostentava la seva presidència en aquests moments, Juan Antonio Martín Mesonero, i el seu secretari general, Bernabé Gascón Nogales, que s'ha mantingut en el procés com a acusació particular. La Fiscalia els acusava d'apropiar-se d'1,2 milions d'euros a través de l'ocultació als òrgans col·legiats de dotar d'un sou als presidents de la patronal.

   A més, l'Audiència Provincial condemna a pagar les costes de la defensa de Terciado a l'acusació particular, formada per Bernabé Gascón Nogales, secretari general de Confaes, i Ricardo Andrés Marcos, assessor jurídic de l'organització empresarial, segons apunten fonts properes a la defensa a través d'un comunicat remès a Europa Press.

   Contra aquesta sentència cal interposar recurs de cassació davant la Sala Segona del Tribunal Suprem, que haurà de ser preparat davant aquesta Audiència Provincial en el termini de cinc dies hàbils a explicar des del següent a la seva última notificació.

LA RECEPCIÓ DELS IMPORTS NO VA SER ADEQUADA PERÒ NO ÉS DELICTE

   El Tribunal determina que encara que la forma de recepció dels imports per l'activitat de president de Cepyme "no fos la més adequada al si d'una organització empresarial com l'abans citada, no és menys cert que les proves practicades impedeixen entendre comesos els delictes que són objecte d'acusació de falsedat de document privat, perquè en essència no existeix cap falsedat de document concret, ni tampoc existeix una apropiació indeguda o administració deslleial, o estafa".

   La sentència, de la qual ha estat ponent el jutge Vicente Magro Servet, i a la qual ha tingut accés Europa Press, afirma en el seu primer fonament de dret que "els fets declarats provats no constitueixen delicte algun respecte dels quals són objecte de l'acusació pel Ministeri Fiscal (falsedat documental i administració deslleial després de la modificació en conclusions definitives) o per l'acusació particular (falsedat documental i estafa)".

   Les acusacions de les quals havia estat objecte Jesús Terciado, que va assumir el representant del Ministeri Fiscal, es referien a les retribucions percebudes en l'exercici del seu càrrec com a president de Cepyme, el procediment del qual -s'afirma en la sentència- "no pot elevar-se a la categoria d'il·lícit penal per la intervenció mínima d'aquest i l'exigència d'una prova de càrrec contundent que verifiqui el compliment dels requisits i elements dels tipus penals que són objecte d'acusació, sobretot en el cas del d'administració deslleial al que la fiscalia modifica la seva qualificació en el plenari".

   Per això, a més de l'absolució de Jesús Terciado, l'Audiència absol també dels mateixos càrrecs a l'anterior president de Cepyme, Jesús Bárcenas, així com als tres secretaris generals de la confederació que van ostentar el càrrec entre 2010 i 2014, als quals la Fiscalia acusava de cooperadors necessaris".

   De les proves practicades durant el procés, diu la sentència, no es desprèn la comissió dels delictes "que són objecte d'acusació de falsedat de document privat, perquè en essència no existeix cap falsedat de document concret, ni tampoc existeix una apropiació indeguda o administració deslleial".

   El jutge argumenta també que no hi ha constància en els estatuts de Cepyme d'una expressa prohibició que els presidents poguessin rebre remuneració, no consta irregularitats fiscals segons es desprèn de les declaracions dels representants de les auditories, no hi ha hagut impugnació alguna per cap dels membres de l'Assemblea general de Cepyme i que "no consta en cap cas que es tracti d'un càrrec honorífic i gratuït".

   S'assegura a la sentència, així mateix, que les retribucions percebudes per Terciado no van contravenir els estatuts de Cepyme ni van constituir cap irregularitat fiscal, com tampoc suposen apropiació indeguda o administració deslleial, arguments tots ells que desmunten les acusacions dels representants de Confaes i de la Fiscalia al llarg de bona part dels 35 folis de la sentència.

   L'Audiència constata, en aquest sentit, que les retribucions percebudes per Jesús Terciado com a president de Cepyme eren conegudes pels membres de la confederació, així com per l'adreça de Ceoe (de la qual depèn financerament), i que no van ocasionar cap perjudici patrimonial a l'organització empresarial.

   Aquesta és la segona resolució favorable que rep Jesús Terciado, que ja va ser objecte d'una denúncia molt similar per part del president i secretari general dels empresaris de Salamanca al 2010, quan Jesús Terciado era president de la Confederació d'Empresaris de Castella i Lleó (Cecale).

   En aquesta ocasió va ser l'Audiència de Valladolid la que va dictar acte d'arxiu contra la denúncia de Confaes, el president de la qual havia protagonitzat un insòlit "assalt" a la seu de Cecale (Valladolid), amb la finalitat de fer-se amb la documentació per tractar de documentar la seva denúncia.

EL JUDICI

   Durant el judici, Jesús Bárcenas va afirmar que el comitè executiu i la junta directiva de l'organització empresarial sabia que cobrava una remuneració de 3.500 euros al mes i que el cotxe d'alta gamma que utilitzava per al càrrec ho llogava a la seva pròpia empresa per altres 5.300 euros al mes, a més de comptar amb una targeta VISA.

   Va esgrimir que en 2006 va començar a percebre un sou perquè el seu càrrec com a president era "executiu" i li portava "tot el dia", una decisió que va ser "parlada" amb el president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) perquè Cepyme "depenia i era supervisada" per la patronal empresarial espanyola, encara que també recollien alguna subvenció estatal.

   Per la seva banda, Jesús Terciado va assegurar que facturava els 12.500 euros al mes que cobrava com a sou en aquest organització a través de les seves empreses perquè "és l'habitual", alguna cosa que, segons ha explicat, era conegut i autoritzat pels òrgans col·legiats d'aquesta organització. Els altres acusats van recolzar els arguments dels expresidents de Cepyme.

   Per contra, durant el judici el representant del Ministeri Fiscal va mantenir sol·licitud de condemna de quatre anys de presó perquè considera que havia quedat acreditat que es van apropiar al costat de la resta d'acusats de prop d'1,2 milions d'euros, situant-se en "la primera línia" de la corrupció empresarial, va dir.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés