Publicat 08/02/2016 16:15

L'AN arxiva les denúncies contra dos ajuntaments catalans per les seves mocions independentistes

Fachada De La Audiencia Nacional
EUROPA PRESS

Avisa que la seva decisió no afecta eventuals actes executius o de desenvolupament de l'anomenat "procés de desconnexió"

MADRID, 8 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Nacional (AN) ha arxivat les denúncies que la Fiscalia ha presentat contra els Ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i Premià de Dalt (Barcelona) perquè considera que les seves mocions de suport a la resolució independentista del Parlament no constitueixen delictes de sedició ni rebel·lió, si bé precisa que la seva decisió no afecta futurs actes que puguin executar-se dins de l'anomenat "procés de desconnexió".

La secció tercera de la sala penal ha desestimat en sengles actes els recursos interposats pel Ministeri Públic contra els actes d'arxiu decretats pels jutges José de la Mata i Carmen Lamela. El magistrat Antonio Díaz Delgado ha anunciat vot particular discrepant.

Els magistrats Alfonso Guevara i Fermín Echarri, en la línia d'allò declarat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) quan va inadmetre diverses querelles contra diputats de la Cambra catalana, argumenten que els delictes de sedició i rebel·lia requereixen actes "concrets" incitant la ciutadania a cometre'ls per aconseguir "per la força" la derogació de la Constitució o la independència de Catalunya.

Tot i que els pronunciaments del Tribunal Superior de Justícia no els vinculen, els magistrats de l'Audiència Nacional sostenen que en el moment present no es pot atribuir als regidors dels citats consistoris cap acte concret per perpetrar tals delictes.

En aquest sentit, recorden que les mocions van ser aprovades abans que el Tribunal Constitucional anul·lés la resolució del Parlament, "sense que, després d'això, consti que l'ens hagués seguit insistint d'una manera contumaç en els seus plantejaments".

Això sí, adverteixen que la seva decisió "en absolut afecta futures conductes constitutives d'actes executius o de desenvolupament que poguessin portar-se a terme dins de la dinàmica empresa del que s'ha vingut a anomenar el 'procés de desconnexió', amb el propòsit de generar una situació o context d'incompliment generalitzat de la legalitat constitucional que permeti la consecució de la independència al marge de les vies legals d'aquesta part del territori nacional".

ASSOCIACIONS "IMPULSORES"

En aquest context, afegeixen, és on haurien de portar-se a terme les investigacions penals, sense deixar al marge a les associacions o assemblees que "pel que sembla són les impulsores i promotores de les esmentades mocions, que han estat més enllà d'una finalitat clara d'implantació d'un Estat propi al marge de la legalitat constitucional i ordinària".

Precisament, el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha requerit a la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra que l'informin sobre els estatuts, finançament i activitats desenvolupades per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i altres associacions de Catalunya per aclarir si han estat les "impulsores i promotores" de la tramitació de les mocions de suport a la resolució independentista del Parlament.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat investigar els ajuntaments de Girona, Celrà (Girona), La Seu d'Urgell (Lleida), Igualada i Sant Cugat del Vallès (Barcelona) pel seu suport a la resolució de JxSí i la CUP i va ampliar després la seva denúncia a altres consistoris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés