Actualitzat 30/12/2016 09:42

L'alto el foc es manté a Síria malgrat els enfrontaments registrats a primera hora

Ejército sirio anuncia la reconquista de Alepo oriental
EUROPAPRESS

MADRID, 30 des. (EUROPA PRESS) -

L'alto el foc pactat a Síria es manté pràcticament a la totalitat del país, tot i els enfrontaments registrats a primera hora de la matinada entre les forces governamentals i els grups rebels.

L'Observatori Sirià pels Drets Humans, amb seu a Londres, ha indicat que "la situació segueix en calma a la majoria de les àrees del país, després de vuit hores d'alto el foc".

Unes hores abans, l'organisme havia indicat que forces rebels havien avançat i pres diverses posicions a la província de Hama (centre), en uns enfrontaments que s'haurien saldat amb la mort de sis agents.

Alhora, ha indicat que hi ha hagut combats esporàdics a Daraa (sud), en aquest cas entre les forces de seguretat i faccions islamistes. També hi ha hagut enfrontaments a Quneitra (sud).

Un oficial del grup Jaish al-Nasr citat per l'agència britànica de notícies Reuters ha afirmat que "hi ha hagut bombardeigs durant la nit, però s'han aturat". "La situació és bona", ha reblat.

El president rus, Vladímir Putin, va anunciar dijous que el Govern i els grups rebels armats havien signat tres documents per provar d'avançar en la resolució del conflicte sirià, iniciat el mes de març del 2011.

El primer preveu "un alto el foc" arreu del territori i el segon inclou "una sèrie de mesures" per vigilar-ne el compliment i que aniran a càrrec de Rússia i Turquia. El Ministeri d'Exteriors rus ha dit en un comunicat que els dos països actuaran com a "garants".

L'últim acord recull "la voluntat per iniciar negociacions de pau". L'enviat especial de l'ONU, Staffan de Mistura, havia assenyalat al 8 de febrer a Ginebra per reprendre el diàleg, però el nou pacte opta per la capital del Kazakhstan, Astanà, com a seu.

Sobre aquesta qüestió, el ministre d'Exteriors de Síria, Walid al-Mualem, ha assegurat que existeix una possibilitat "real" d'arribar a un acord polític que posi fi a gairebé sis anys de guerra que han deixat uns 250.000 morts i milions de desplaçats i refugiats.

La treva exclou expressament els gihadistes d'Estat Islàmic i el Front Al-Fatah Al Sham --antic Front Al-Nusra--, així com les Unitats de Protecció Popular (YPG), els kurds sirians, als quals Turquia considera igualment terroristes.

A més, la milícia islamista Ahrar al-Sham --un dels grups de l'oposició siriana amb més poder militar-- ha aclarit que té certes reserves sobre aquest acord i, en conseqüència, ha decidit no signar-lo, per la qual cosa també queda al marge de la treva.

L'acord, intervingut per Rússia i Turquia, evidencia la creixent influència d'aquests dos països a la regió. El Govern de Recep Tayyip Erdogan ha desplaçat els Estats Units com a interlocutor internacional del Kremlin per al conflicte sirià.

Malgrat això, la Casa Blanca ha valorat com a "positiu" aquesta entesa bilateral. "Qualsevol esforç que freni la violència, salvi vides i creu les condicions per a unes noves i productives negociacions polítiques són benvingudes", ha assegurat el portaveu del Departament d'Estat, Mark Toner, en un comunicat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés