Publicat 10/08/2016 12:38

L'ajust del dèficit i el Brexit frenaran el creixement del PIB al 2,3% el 2017, segons BBVA Research

Rafaeñ Doménech BBVA
BBVA

MADRID, 10 ago. (EUROPA PRESS) -

La demanda interna tira de l'economia espanyola enmig de les incerteses polítiques, fet que podria elevar el creixement del PIB del 0,7% en el segon trimestre al 0,9% en el tercer, segons l'últim informe 'Situació Espanya' de BBVA Research.

D'aquesta manera, el Servei d'Estudis de l'entitat financera ha revisat a l'alça les previsions de creixement per a Espanya del 2,7% de fa tres mesos al 3,1% el 2016, dues dècimes més que el pronòstic del Govern.

Tot i això, l'economista cap d'Economies Desenvolupades de BBVA Research, Rafael Doménech, assenyala que "si la tendència que s'espera per a la segona meitat de l'any es confirma, el creixement serà del 3,2%".

Amb tot, BBVA Research adverteix que "la vulnerabilitat de l'economia espanyola augmenta" i "nombrosos elements anticipen que anirem a la baixa el 2017", any per al que preveu un creixement del 2,3%, quatre dècimes menys que en la seva anterior revisió, tot i que en línia amb les previsions oficials.

Concretament, BBVA Research alerta de l'impacte del 'Brexit' sobre l'economia espanyola i l'impacte dels ajustos pressupostaris per complir amb els nous objectius de dèficit públic, i avisa que "cal tenir certesa al més aviat possible sobre les polítiques a implementar durant els pròxims anys".

ES RESSENT LA CONSTRUCCIÓ PER LA NO DISPONIBILITAT DE DESPESA.

A l'hora de detallar la composició del creixement, l'informe assenyala que el consum de les famílies continua i han estat el factor determinant, i alhora la desacceleració del creixement de la inversió privada ha tocat fons.

A més, la inversió en habitatge s'està comportant millor en el primer semestre del 2016 que en la segona meitat del 2015. Tot i això, hi ha un component de la demanda que "llasta l'impuls" econòmic que és la inversió en construcció no residencial, "afligida pels efectes d'una política fiscal que ha decidit concentrar part de l'ajust dels comptes públics en la despesa en infraestructures".

D'altra banda, la desacceleració prevista per al 2017 es deu sobretot a les pitjors perspectives del sector exterior. L'evolució recent de l'economia dels EUA i la materialització de riscos a Europa provoquen una revisió a la baixa de les expectatives de creixement als països desenvolupats i, per tant, un deteriorament de les perspectives de les exportacions espanyoles.

Però sobretot, el 'Brexit' tindrà un efecte a curt termini sobre el PIB espanyol d'entre tres i quatre dècimes el 2017, a causa de la volatilitat generada en els mercats i a llast que se suposarà per a les exportacions la menor demanda britànica i la depreciació de la lliura.

EL DÈFICIT PASSA FACTURA AL CREIXEMENT.

D'altra banda, de la mateixa manera que va passar el 2012, Espanya veurà minvada la seva capacitat de creixement per la necessitat de fer ajustos per aconseguir cenyir-se als objectius de dèficit públic.

BBVA Research creu que l'objectiu del 4,6% del PIB per a aquest any és "creïble" gràcies a les mesures preses fins ara i les perspectives de creixement per a l'any. De fet, espera que el dèficit públic se situï aquest any al 4,4% del PIB, dues dècimes per sota de l'objectiu.

Per al 2017, estima que el cicle econòmic continuï corregint el deteriorament en els comptes públics, tot i que avisa que "és un escenari sense canvis en la política fiscal, el dèficit es reduiria sol al 3,6% del PIB, en lloc del 3,1% del PIB".

En conseqüència, el Govern espanyol haurà de prendre mesures d'ajust "que garanteixin una correcció duradora" i que BBVA Research quantifica en uns 5.000 milions d'euros el 2017.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés