Actualitzat 29/07/2016 15:25

L'Advocacia de l'Estat registra al TC l'incident d'execució contra el començament de la "desconnexió" de Catalunya

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

MADRID, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Advocacia de l'Estat ha registrat ja davant del Tribunal Constitucional (TC) l'incident d'execució de l'Estat contra la resolució del Parlament català que autoritza debatre sobre la "desconnexió" de Catalunya, segons han informat fonts del tribunal.

En aquesta resolució del Parlament català s'assenyala que "el poble de Catalunya té legitimitat" per començar un procés constituent propi que constarà de tres fases: una primera de procés participatiu, una segona fase de desconnexió amb l'Estat i convocatòria d'eleccions constituents que conformaran una Assemblea Constituent, la qual redactarà un projecte de constitució. En una tercera fase es ratificarà popularment per mitjà de referèndum.

El Govern central del PP considera que la resolució del Parlament català "vulnera radicalment" la sentència del Tribunal Constitució del 2 de desembre del 2015 que ha declarat inconstitucional i nul·la la resolució del Parlament sobre el començament de l'anomenat 'procés de desconnexió', aprovat el 9 de novembre del 2015.

Segons l'Executiu, també vulnera la sentència recent del TC del 19 de juliol del 2016, en què s'advertia als poders implicats i als seus titulars, especialment a la Mesa del Parlament, del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir els mandats del TC.

Aquesta iniciativa planteja tres mesures: la nul·litat de la resolució i la suspensió; un requeriment personal als membres de la Mesa del Parlament, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la resta de membres del seu Gabinet perquè no posin en marxa cap iniciativa relacionada amb la resolució; i la petició per obrir la possibilitat d'emprendre responsabilitats penals contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

ES TRACTA DEL SEGON INCIDENTE DE EJECUCIÓN

Es tracta del segon incident d'execució plantejat per l'Advocacia de l'Estat en relació amb l'activitat de la Comissió d'Estudis, després de la seva creació el passat 20 de gener. Només uns dies després, l'1 de febrer l'Executiu en va impugnar davant del Constitucional la formació, perquè considera que la intenció del Parlament de Catalunya era la d'"eludir els pronunciaments del TC" i continuar amb el procés constituent.

En aquella ocasió, el tribunal va tardar un mes a admetre a tràmit la qüestió, després d'oferir a les parts un termini de deu dies perquè presentessin les al·legacions que consideressin oportunes. La seva decisió final es va produir la setmana passada, gairebé cinc mesos més tard.

El Constitucional va reflectir en aquesta resolució una advertència directa a la cambra autonòmica i, especialment, "a la Mesa del Parlament". La sentència indicava expressament que la Comissió d'Estudis ha de sotmetre's "al compliment de les exigències de la Constitució" i no pot dirigir la seva activitat a "l'obertura d'un procés constituent a Catalunya encaminat a la creació de la futura constitució catalana i de l'estat català independent".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés