Publicat 18/12/2014 19:14

L'advocacia catalana demana a Catalá una llei que salvi els sobreendeutats "com va salvar els bancs"

El presidente del Consell de l'Avocacia Catalana, Abel Pié
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

El nou president del Consell de l'Advocacia Catalana, Abel Pié, ha lliurat aquest dijous al ministre de Justícia, Rafael Catalá, un dossier que inclou una petició perquè impulsi una llei al Congrés per salvar les persones sobreendeutades --coneguda com a Llei de la segona oportunitat--, "igual que es va fer amb els bancs".

"No pot ser que als sistemes bancaris no se'ls hagi deixat caure i a la gent, sí. Està molt bé que hagin salvat el sistema financer, però si deixen caure les persones es deixarà caure el sistema social", ha declarat a Europa Press després d'una reunió amb el ministre al Consell.

La proposta sol·licita la modificació d'alguns articles del Codi Civil, una reforma legislativa del Congrés i del Senat que "no és complexa" perquè és només modificar uns quants articles del Codi Civil; d'aquesta manera es podrien salvar moltes famílies.

La proposta sol·licita que els casos s'analitzin un a un i que sigui el jutge qui acabi dient què pot pagar la persona afectada durant un termini d'entre tres i cinc anys, perquè pagui el màxim possible, i pugui alhora fer "una vida normal".

Després se li condonaria el deute i tindria un seguiment perquè no pugui endeutar-se més, no podria tenir crèdits ni targetes, ha explicat sobre un model que ha recordat que ja s'aplica a França, Alemanya, Holanda, Regne Unit i Irlanda.

Pié ha recordat que moltes persones perden l'habitatge i encara tenen un gran deute, cobrant una quantitat "miserable de diners, però no es pot deixar que caigui el sistema social com no s'ha deixat caure el financer. Es necessita aquesta llei".

La proposta de l'advocacia catalana també preveu que el banc no es pugui adjudicar per subhasta un immoble per un valor inferior al 80% del seu preu de taxació, de manera que el deute no superi el 20% del valor de l'habitatge.

També preveu desjudicialitzar el procés hipotecari, i la regulació d'un procés notarial que permeti al banc oferir la cancel·lació del deute per un import no inferior al 80% del preu de taxació, així com la creació de comissions de sobreendeutament que mediarien entre les entitats bancàries i les famílies.

A ESPANYA I CATALUNYA

Segons el parer d'Abel Pié, s'hauria de modificar des de Madrid, "però es pot fer des de Catalunya, tot i que seria una llàstima que es pogués fer només aquí i no a Espanya".

"A més, estic segur que ho presentarien al TC. La idea és que es faci a tots costats, tot i que els advocats treballarem perquè es comenci a fer a Catalunya", ha sentenciat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés