Actualitzat 21/12/2016 14:34

L'Acco recomana una regulació flexible segons la dinàmica dels allotjaments turístics

Apartamento turístico
EUROPA PRESS

BARCELONA, 21 des. (EUROPA PRESS) -

L'Autoritat Catalana de la Competència (Acco) ha elaborat un document anomenat 'Una regulació dinàmica a l'àmbit de l'allotjament turístic' en què recomana a les administracions --sobretot la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona-- aplicar una regulació flexible davant dels canvis en la realitat, en comptes de plantejar limitacions de l'activitat per períodes llargs de temps.

A l'informe, posa com a exemple que, en lloc de determinar que durant quatre anys no s'atorgui cap llicència en una zona de Barcelona, fer possible que en cada moment del temps es determini si s'ha superat el llindar de l'activitat que es podria considerar "tolerable" i que, en cas de no ser així, els ciutadans puguin portar a terme aquesta activitat.

És a dir, "fer flexible que la regulació sigui proporcionada a la situació que es viu en cada moment", sosté l'Acco.

Assenyala que aquest mecanisme de regulació dinàmica requereix poder condicionar l'accés al mercat en funció de l'entorn en cada moment i, per tant, per fer-ho cal poder disposar d'informació en temps real sobre l'estat de l'activitat, el que es facilita amb les noves tecnologies de la informació, que permeten una informació abundant i una elevada capacitat de processament.

En el mateix document, l'Autoritat de la Competència realitza una primera anàlisi sobre els principals dubtes jurídiques que podria plantejar la implantació efectiva d'una regulació dinàmica, així com les possibles modificacions normatives que probablement requeriria.

DESPROPORCIÓ EN AUTORITZACIÓ I LIMITACIONS

Entre els canvis normatius, recomana substituir la necessitat d'autorització per una mera comunicació per part de l'interessat a desenvolupar l'activitat, ja que "sembla no justificat ni proporcionat" un règim d'autorització per comunicació, inscripció en registre i facilitació d'un número identificatiu per a tothom qui vol desenvolupar aquesta activitat, independentment d'on tingui lloc.

Pel que fa a la necessitat que l'activitat estigui prevista en les ordenances municipals, l'Acco considera que el reglament hauria de determinar que, per defecte, l'activitat es pot desenvolupar en tots els municipis de Catalunya i que només en aquells en els quals concorrin externalitats negatives es podrà eventualment restringir l'activitat.

"En cap cas caldria tractar d'una prerrogativa generalitzada", afegeix, i assenyala que seria aconsellable que fora la llei de Turisme la que establís els criteris en virtut dels quals es determinés en quins municipis es considera que concorren externalitats en un grau suficient per estar justificada la limitació de l'activitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés