Publicat 01/06/2016 18:10

JxSí i PP rebutgen junts al Parlament una llei per modificar l'impost de Successions

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

El debat previ reflecteix la distància entre JxSí-CUP sobre els pressupostos

BARCELONA, 1 juny (EUROPA PRESS) -

JxSí i el PP han unit aquest dimecres els seus vots al Parlament per rebutjar l'admissió a tràmit d'una llei proposta per SíQueEsPot, que aspirava a modificar l'impost de Successions per augmentar la recaptació de la Generalitat.

La proposició ha tingut l'aval de SíQueEsPot, el PSC i la CUP, i l'abstenció de C's, però els vots de JxSí i el PP han suposat que la norma no superi el primer tràmit parlamentari.

El portaveu de SíQueEsPot, Joan Coscubiela, ha defensat que la seva reforma hauria permès recuperar el 78% de la recaptació inicial de l'impost i sense afectar les classes mitges, ja que, amb aquesta llei, hauria recaigut en "els sectors més rics".

CRÍTICA DE SÍQUEESPOT A ERC

Ha defensat que s'hauria donat a la Generalitat més recursos per a polítiques socials, i ha lamentat que els diputats d'ERC (en JxSí) votin en el mateix sentit que "la dreta catalana i la dreta espanyola" (CDC i PP), tradicionalment contraris a aquest tribut.

Coscubiela ha afegit que ERC hauria avalat aquesta llei sense problemes abans de tenir grup al costat de CDC: "En JxSí s'han repartit la feina. ERC fa les declaracions però CDC posa la política".

Entre altres objectius, el text buscava canviar les reduccions per parentesc establertes en la llei del 2010 en casos d'herència; eliminar la reducció per parentesc addicional, i la bonificació del 99% establerta per la llei del 2011.

Coscubiela ha assegurat que la norma només hauria afectat el 10% de les herències i un 5% de "privilegiats", i ha assegurat que no hagués fet tributar les herències de les empreses familiars per no afectar l'economia.

ELIMINACIÓ TOTAL

El portaveu del PP a la Cambra, Enric Millo, ha defensat la supressió total d'aquest impost, ha assegurat que en nou països de la UE no existeix un tribut d'aquestes característiques, i ha acusat SíQueEsPot d'una "voracitat recaptatòria" que perjudica l'economia i els ciutadans.

Carmina Castellví (JxSí) ha defensat l'impost com es va definir en l'última reforma pactada per CDC i ERC en l'anterior legislatura, i creu que no és "el més adequat" modificar-lo un altre cop amb la proposta de SíQueEsPot.

El debat sobre aquesta llei ha evidenciat les diferències pressupostàries entre JxSí i la CUP, que es troben immersos en la negociació dels comptes del 2016 presentades pel Govern català, que els anticapitalistes rebutgen validar perquè no comparteixen el seu contingut.

Eulàlia Reguant (CUP) ha donat suport a la tramitació de la llei i ha criticat que JxSí vol la independència, però no millorar les condicions de la societat: "Així no s'avança cap a una nova república de justícia social. Per a vostès el procés representa l'espai polític per seguir fent el mateix sempre: autonomisme i austeritat dictada per la troica".

C's s'ha abstingut perquè, segons Antonio Espinosa, el seu grup és partidari de "perfeccionar" aquest impost perquè gravi les grans fortunes i no les classes mitjanes, i ha afirmat que la llei plantejada per SíQueEsPot tenia carències i diferències respecte al seu model.

Alícia Romero (PSC) ha qüestionat que un partit d'esquerres com ERC no doni suport a una llei com aquesta, i ha intentat sense èxit que els republicans es desmarquessin de CDC, i ha argumentat que, com "que no hi ha Pressupostos", hauria estat positiu tramitar la llei.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés